Στέλλει αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα με συγκεκριμένο αποδέχτη, παρόλο που αποφεύγει σε όλη τη συνέντευξη να αναφερθεί ονομαστικά στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Χάρης Γεωργιάδης είναι πιο κάθετος από ποτέ, δηλώνοντας πως μία εξαγγελία ανεξάρτητης υποψηφιότητας είτε από τον υπουργό Εξωτερικών, είτε από οποιοδήποτε άλλο συναγερμικό στέλεχος, θα ισοδυναμούσε με απόπειρα διάσπασης της παράταξης και θα αποτελούσε μέγιστη προσβολή για τον κόσμο του ΔΗΣΥ.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ανοίγει τα χαρτιά του στον «Φ» και ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με τις φήμες και τις πληροφορίες που θέλουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη να σκέφτεται το σενάριο της ανεξάρτητης υποψηφιότητας, αποφεύγοντας τις κομματικές διαδικασίες. Ο Χάρης Γεωργιάδης υπενθυμίζει πως σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι υπουργός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και Δημοκρατικού Συναγερμού και οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του κατά πόσο θα είναι ή όχι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές. Είναι δικαίωμα, όπως αναφέρει, τόσο του Προέδρου να γνωρίζει για τι προθέσεις του υπουργού του, όπως δικαίωμα είναι και του κόσμου του Δημοκρατικού Συναγερμού να μάθει τι θα πράξει ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις προεδρικές εκλογές. Εκφράζει την άποψη πως μια δεύτερη ανεξάρτητη υποψηφιότητα προερχόμενη από τον χώρο του ΔΗΣΥ, θα προσφέρει ένα ανέλπιστο δώρο στο ΑΚΕΛ για επάνοδο στην εξουσία. Υπενθυμίζει ακόμα πως, ο ίδιος ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης της παράταξης Γλαύκος Κληρίδης ουδέποτε παρέκαμψε τις δημοκρατικές διαδικασίες του κόμματος καλώντας όλους να επιλέξουν την ενότητα. 

Την ίδια ώρα, σκιαγραφεί το προφίλ του υποψήφιου του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως τον κατάλληλο για να ηγηθεί της χώρας στη μετά του Νίκου Αναστασιάδη εποχή. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι θεωρεί σημαντική την ουσία και όχι την εικόνα της νέας ηγεσίας του τόπου, η οποία θα πρέπει να είναι στιβαρή και δοκιμασμένη στα δύσκολα.

-Πρόωρη η προεδρολογία, λέτε στον ΔΗΣΥ, αλλά ξεκίνησε και η συζήτηση αφορά κυρίως το δικό σας στρατόπεδο. Αβέρωφ Νεοφύτου ή Νίκος Χριστοδουλίδης. Αυτή είναι η συζήτηση αυτή την περίοδο. Τι απαντάτε;

-Κοιτάξτε, οι 4-5 εξαγγελίες υποψηφιοτήτων που έχουμε μέχρι σήμερα δεν προέρχονται από το χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αναγνωρίζω όμως ότι υπάρχει μια συζήτηση και μια φημολογία που αφορά και στον δικό μας χώρο. Δεν θα προσποιηθώ ότι δεν υπάρχει αυτή η συζήτηση, η οποία πράγματι, δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Ως παράταξη δεν έχουμε καν προκηρύξει τις διαδικασίες μας. Θεωρούμε ότι υπάρχει χρόνος μπροστά μας και ότι αυτή τη στιγμή η επικέντρωση θα έπρεπε να ήταν στην προώθηση του κυβερνητικού έργου και κυρίως στην προώθηση κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Βρισκόμαστε, όμως, αντιμέτωποι με μια έντονη φημολογία και με συγκεκριμένα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα οποία προκαλούν αναστάτωση και οδηγούν σε όλες αυτές τις πρόωρες και αχρείαστες συζητήσεις.   

– Αφού είναι πρόωρη η προεδρολογία γιατί ασκείτε τρόπον τινά πίεση προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη να ξεκαθαρίσει τη θέση του; 

– Το ζήτημα που προκύπτει δεν αφορά σε γενικότερες προθέσεις, που είναι απολύτως σεβαστές, αλλά στις έντονες και επαναλαμβανόμενες δημοσιογραφικές και άλλες πληροφορίες περί ανεξάρτητης υποψηφιότητας. Αυτό πρέπει πράγματι να ξεκαθαριστεί.   

– Δεν είναι δικαίωμα του Νίκου Χριστοδουλίδη είτε οποιουδήποτε άλλου προσώπου να θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος; 

– Μα δεν πρόκειται για τον οποιονδήποτε πολίτη, πρόκειται για εν ενεργεία υπουργό της δικής μας Κυβέρνησης. Δικαίωμα του κάθε ενός να λάβει τις αποφάσεις του, αλλά θεωρώ ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δικαιούται να γνωρίζει εάν κάτι τέτοιο ισχύει εκ μέρους υπουργού της Κυβέρνησης του. Όπως και ο κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού δικαιούται να γνωρίζει εάν υπάρχει πράγματι ενδεχόμενο παράκαμψης των δημοκρατικών διαδικασιών που η παράταξη μας καθιέρωσε.    

 

– Τι θα σήμαινε για τον ΔΗΣΥ εξαγγελία μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας είτε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη είτε από οποιοδήποτε άλλο άτομο προερχόμενο από την παράταξη του ΔΗΣΥ;

– Θα ισοδυναμούσε με απόπειρα διάσπασης. Θα ισοδυναμούσε με μέγιστη προσβολή προς τον κόσμο της παράταξης. Στο κάτω-κάτω, με αυτή τη λογική, θα μπορούσε και δεύτερος ή τρίτος υπουργός ή άλλο στέλεχος μας, να ακολουθήσει παρακάμπτοντας τις διαδικασίες και να εξαγγείλει λεγόμενη ανεξάρτητη υποψηφιότητα… Πώς αλλιώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα έχουμε 2 ή 3 υποψηφίους; Γι΄ αυτό και επιμένω ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει να γίνουν από όλους σεβαστές. Ούτε ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης, ο ιδρυτής της παράταξης, δεν είχε ποτέ διανοηθεί ότι θα μπορούσε να παρακάμψει τις διαδικασίες επιλογής. Με τον ίδιο σεβασμό προς αυτές τις διαδικασίες και στον κόσμο της παράταξης λειτούργησε και ο Γιαννάκης Κασουλίδης και ασφαλώς ο Νίκος Αναστασιάδης. Και έτσι ακριβώς πρέπει να λειτουργήσουμε και σήμερα. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται, είναι ευπρόσδεκτοι να διεκδικήσουν το χρίσμα, μέσα από το συνέδριο. Ο υποψήφιος που θα επιλεγεί, θα έχει τη στήριξη όλων μας. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την ενότητα της παράταξης.  

– Πιστεύετε δηλαδή ότι θα δούμε σενάρια διάσπασης που είδαμε και στο παρελθόν;

– Ελπίζω πως όχι, θα ήταν αδιανόητο. Γι’ αυτό και πρέπει οριστικά να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο. Μεταξύ της ενότητας και της διάσπασης, πρέπει να επιλέξουμε την ενότητα. 

– Δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας, έδειχνε τον Νίκο Χριστοδουλίδη να έχει πολύ μεγαλύτερη εκλεξιμότητα και τον Αβέρωφ Νεοφύτου να κερδίζει στην παράσταση νίκης. Υπάρχει μία διχοστασία στον ΔΗΣΥ τελικά; 

– Το βασικό συμπέρασμα εκείνης της δημοσκόπησης είναι η πλήρης απουσία αξιόπιστης πρότασης εκ μέρους του ΑΚΕΛ. Ας μην δώσουμε λοιπόν ένα ανέλπιστο δώρο στο ΑΚΕΛ, μέσα από συμπεριφορές και επιλογές που βάζουν τις προσωπικές φιλοδοξίες πάνω από τη συλλογικότητα και τον αλληλοσεβασμό. Εξάλλου, κάθε δίλημμα μπορεί να επιλυθεί δημοκρατικά μέσα από το συνέδριο.  

– Η μέτρηση έδειξε επίσης ότι «στέκει» και μια νέα υποψηφιότητα Αναστασιάδη. Κάποιοι το βλέπουν ως εναλλακτικό σενάριο προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση του κόμματος. Εσείς πώς το βλέπετε ως σενάριο;

– Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τοποθετήθηκε σε σχέση με αυτό το ζήτημα με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο. Άρα δεν υπάρχει καν θέμα προς συζήτηση. 

– Οι σχέσεις Πινδάρου – Νίκου Χριστοδουλίδη, ποιες είναι σήμερα; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι τεταμένες… Υπήρξαν τηλεφωνήματα σε ψηλούς τόνους… Ποιο το σχόλιο σας;

– Γνωρίζω για μια μόνο συνάντηση, στο πλαίσιο της οποίας δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις. Η επανάληψη, όμως, των δημοσιογραφικών πληροφοριών περί ανεξάρτητης υποψηφιότητας επιβάλλει, θεωρώ, οριστικό ξεκαθάρισμα. Πρέπει ο Νίκος να ξεκαθαρίσει. Μου προκαλεί μάλιστα εντύπωση που κανένα μέσο ενημέρωσης δεν έχει θέσει το ερώτημα στον ίδιο. Κατά τα άλλα, οι σχέσεις της παράταξης με το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών ήταν και παραμένουν άριστες. 

– Θεωρείτε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να πάρει θέση στο όλο ζήτημα;

– Έχω ξανά δηλώσει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν χρειάζεται υποδείξεις σε αυτό το ζήτημα. Εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να πράξει, θα το πράξει. 

– Ποια τα χαρακτηριστικά, πιστεύετε, που πρέπει να έχει ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές; 

– Προσωπικά θεωρώ σημαντικά τα χαρακτηριστικά της στιβαρής ηγεσίας, της αποδεδειγμένης διάθεσης για λήψη δύσκολων αποφάσεων, της ικανότητας να φέρνει κάποιος αποτελέσματα μέσα από τη συναίνεση και τη συνεννόηση που το πολιτειακό μας σύστημα επιβάλλει. Θεωρώ σημαντικότερη την ουσία, παρά την εικόνα. Θεωρώ ότι ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να έχει πολιτικό εκτόπισμα, να έχει δοκιμαστεί στα δύσκολα, για να μπορεί πράγματι να οδηγήσει τον τόπο μπροστά.

Ασφαλώς δεν τίθεται θέμα αλλαγής της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ

– Βρεθήκατε στο στόχαστρο της κριτικής για τη δήλωση σας σε σχέση με το ΓεΣΥ. Μέχρι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε παρέμβαση για να πει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ. 

– Ασφαλώς και δεν τίθεται θέμα αλλαγής της φιλοσοφίας. Στην παρέμβαση μου στη Βουλή το είχα τονίσει κατ’ επανάληψη. Υπάρχουν απομαγνητοφωνημένα πρακτικά τα οποία είναι στη διάθεση σας. Το ότι είχαμε ως παράταξη θέση υπέρ ενός πολυασφαλιστικού συστήματος είναι γνωστό. Αυτή ήταν και η καθαρή θέση του Προέδρου Αναστασιάδη. Δεν εξασφαλίσαμε όμως στήριξη και προκειμένου να υπάρξει συναίνεση και να ψηφιστεί το ΓεΣΥ, αποδεχτήκαμε το μονοασφαλιστικό. Κανένα σύστημα όμως δεν μπορεί να δουλέψει εάν δεν διορθωθούν κάποιες σοβαρές στρεβλώσεις, που ήδη εντοπίζονται. Αυτή είναι η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Να γίνουν κάποιες διορθώσεις για να εξυπηρετείται σωστά ο κόσμος και να είναι διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του συστήματος.  

– Όταν μιλάτε για την ανάγκη βελτίωσης και διορθωτικών κινήσεων -πού είναι γενικώς παραδεχτό ότι απαιτούνται- εσείς σε τι αναφέρεστε;

– Εντοπίζουμε δύο σημαντικά σημεία. Το πρώτο σχετίζεται με τη μη υλοποίηση της οικονομικής αυτονόμησης των δημοσίων νοσοκομείων. Όλες οι μελέτες τόνιζαν ότι η αυτονόμηση είναι προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή του ΓεΣΥ. Η μη-αυτονόμηση συνιστά παραβίαση τόσο της νομοθεσίας όσο και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, που επιβάλλει ότι το κάθε νοσοκομείο που είναι ενταγμένο στο ΓεΣΥ, είτε είναι δημόσιο είτε είναι ιδιωτικό, θα εξασφαλίζει τα έσοδα του μέσω της παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο του συστήματος. Σε διαφορετική περίπτωση ο φορολογούμενος θα πληρώνει δύο φορές! Με ανησυχία λοιπόν διαπιστώνουμε ότι κάποιοι εγείρουν εμπόδια στις προσπάθειες της διοίκησης του ΟΚΥπΥ να εφαρμόσει την αυτονόμηση. Αναφέρομαι ευθέως σε συνδικαλιστικούς κύκλους που συνδέονται με το ΑΚΕΛ, το οποίο ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την αυτονόμηση. Χωρίς την αυτονόμηση όμως, θα δημιουργήσουμε μια μαύρη τρύπα που θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους και θα οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Εξίσου σοβαρό είναι και το δεύτερο ζήτημα, αυτό των καταχρήσεων που σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με τον τρόπο λειτουργίας και αμοιβής των προσωπικών γιατρών. Αυτό το σύστημα της πληρωμής με το κεφάλι, δηλαδή με βάση των αριθμό των εγγεγραμμένων, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Πρέπει να πληρώνεται αυτός που εργάζεται, αυτός που εξυπηρετεί τον κόσμο. Τέτοιες αλλαγές όχι μόνο δεν παραβιάζουν τη φιλοσοφία αλλά, επαναλαμβάνω, είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα του συστήματος.  

– Συμφωνείτε με την πρόταση του προέδρου της ΕΔΕΚ; Εξοφλάτε υποσχέσεις στον Μαρίνο Σιζόπουλο για την περσινή ψήφιση του προϋπολογισμού, λένε οι κακές γλώσσες. Τι απαντάτε;

– Ανοησίες. Δεν είναι οι ίδιοι που διέδιδαν πέρυσι ότι θα ψηφίζαμε τον κ. Σιζόπουλο ως Πρόεδρο της Βουλής ως αντάλλαγμα της στήριξης του προϋπολογισμού από την ΕΔΕΚ; Οι προτάσεις του κ. Σιζόπουλου δεν έχουν σχέση με αυτά που εμείς προτάσσουμε, δεν έχουν συζητηθεί και δεν έχουν υιοθετηθεί από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. 

– Το ότι προκλήθηκε έντονη αντίδραση από δύο πρώην υπουργούς της Κυβέρνησης αλλά και από πολλά οργανωμένα σύνολα, δεν σας προβληματίζει;

– Εμείς ξεκάθαρα δεν έχουμε την άποψη ότι έχουμε το τέλειο σύστημα που δεν επιδέχεται καμιάς διόρθωσης. Έχουμε αντιθέτως την άποψη ότι επιβάλλονται βελτιώσεις και διορθώσεις και σας έχω αναφέρει ποιοι είναι συγκεκριμένα οι άξονες των δικών μας προτάσεων. Πρόκειται εξάλλου για ένα σημαντικό ζήτημα πολιτικής και ασφαλώς οφείλουμε να διατυπώνουμε την άποψή μας. Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω αντιληφθεί να υπάρχει διαφωνία των πρώην υπουργών σε αυτά τα σημεία, αλλά και να υπήρχε θα ήταν σεβαστή.