Μπορεί η Πλατεία Ελευθερίας να απέσπασε πρόσφατα διεθνή διάκριση αλλά τα πανάκριβα παγκάκια της, παρά το ότι συντηρήθηκαν, άρχισαν να ξεφλουδίζουν ξανά. Όσον αφορά την ίδια την Πλατεία, έχει παραληφθεί από τον Δήμο Λευκωσίας στα μουλωχτά από τον περασμένο Ιούνιο και τώρα προετοιμάζονται τα εγκαίνια τα οποία εκτιμάται ότι θα γίνουν εντός Δεκεμβρίου.

Αν υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα διοργανωθεί ίσως και εκδήλωση υποδοχής του νέου χρόνου, αν και αυτό θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Πάντως, λειτουργός του υπουργείου Υγείας ανέφερε στον «Φ», πως δεν ευνοούνται μαζικές εκδηλώσεις. Υπενθυμίζεται πως η Πλατεία άνοιξε για το κοινό την περασμένη Πρωτοχρονιά, χωρίς να έχει παραληφθεί το έργο.

Τα των εγκαινίων και τα των εκδηλώσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο τους αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς. Πάντως, η εικόνα της Πλατείας, ακόμη και μετά την παραλαβή της δεν είναι η καλύτερη αφού εξακολουθούν να υπάρχουν ατέλειες. Υπάρχουν σημεία εκτός χρήσης, υπάρχουν κακοτεχνίες, άρχισαν να εμφανίζονται υγρασίες κάτω από την πλάκα της Πλατείας, τα εστιατόρια δεν ολοκληρώθηκαν, υδάτινα στοιχεία βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή, μέχρι και ηλεκτρικά σύρματα κρέμονται, ενώ το μέταλλο στα σιντριβάνια σκούριασε σχετικά νωρίς και θεωρείται δεδομένο, πως πέραν του ότι η εικόνα δεν θα είναι και η καλύτερη, στο μέλλον θα καταστεί και επικίνδυνο. Κάτι άλλο που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι ότι σε ορισμένα σημεία, ειδικά στο κάτω μέρος της πλάκας, πάχους 90 εκατοστών, εμφανίστηκαν σημάδια που παραπέμπουν σε υγρασία. Εξάλλου, στις κολόνες υπάρχουν μικρές ρωγματώσεις ή τριχώσεις, όπως μας είχε υποδειχθεί παλαιότερα, όταν ασχοληθήκαμε ξανά με το θέμα. Τότε μας υπεδείχθη, επίσης, πως οι ατέλειες θα διορθώνονταν, αλλά όπως προκύπτει και από τις σχετικές φωτογραφίες, ακόμη και να επιδιορθώθηκαν οι μικρές ρωγμές, επανεμφανίστηκαν. Μάλιστα, όταν ηγέρθη το θέμα, μας ελέχθη ότι ζητήθηκε εμπειρογνωμοσύνη από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πως το αποτέλεσμα της διάγνωσης ήταν καθησυχαστικό.

 

 

Το ίδιο συνέβη και με τα παγκάκια τα οποία ξαφνικά άρχισαν να ξεφλουδίζουν, λίγο μετά που άρχισε η εγκατάσταση τους το 2019. Τότε μας ελέχθη, πως το πρόβλημα εστιαζόταν στο ότι μετά την κατασκευή τους δεν αφέθηκαν όσο χρονικό διάστημα απαιτείτο ώστε να στεγνώσουν με τον ενδεικνυόμενο τρόπο. Είχε λεχθεί πως θα κατέρχονταν στην Κύπρο ειδικοί του εργοστασίου κατασκευής προκειμένου να επιδιορθώσουν τις ατέλειες. Όπως είχε γράψει ο «Φ», τα παγκάκια είχαν παραγγελθεί στην Ιταλία σε εξειδικευμένο εργοστάσιο το οποίο θεωρείται ότι κατασκευάζει «έργα τέχνης». Τα παγκάκια ήταν τεσσάρων διαστάσεων με τα τέσσερα μεγαλύτερα να έχουν μήκος οκτώ μέτρα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως όπως μας ελέχθη, δεν κατασκευάστηκαν από μπετόν επειδή θα είχαν αρκετό βάρος με το οποίο δεν ήθελαν να επιβαρύνουν την Πλατεία.

Σημειώνεται, πως τα παγκάκια της Τάφρου κατασκευάστηκαν από τον εργολάβο και αν και στην αρχή δεν είχαν προβλήματα, τώρα παρουσιάζουν λεπτές ρωγματώσεις.

 

 

Τότε ο «Φ» είχε γράψει πως «εγείρεται το ερώτημα, τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, όταν άρχισαν τα προβλήματα προτού καλά-καλά χρησιμοποιηθούν τα παγκάκια». Όπως μας είχε λεχθεί, τα παγκάκια κατασκευάστηκαν χυτά και αφέθηκαν ένα μήνα ανέπαφα προκειμένου να σταθεροποιηθούν και να αποκτήσουν την πλήρη αντοχή τους. Για τα τέσσερα διαφορετικά μεγέθη κατασκευάστηκαν τέσσερα διαφορετικά καλούπια. Στην Κύπρο μεταφέρθηκαν με διαφορετικά πλοία, διότι οι αρμόδιοι δεν επιθυμούσαν να τοποθετηθεί το ένα πάνω από το άλλο προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές.

Για να μεταφερθούν τα 38 παγκάκια, χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα διαφορετικά πλοία. Με την πρώτη φορτωτική έφθασαν στην Κύπρο 15 παγκάκια, εκ των οποίων, τα τρία μήκους οκτώ μέτρων.

Κάτι το οποίο απασχολεί τους πολίτες είναι το τελικό κατασκευαστικό κόστος της Πλατείας, το οποίο από €22 εκατ. που κατακυρώθηκε η αρχική προσφορά, εκτιμάται πως ξεπέρασε τα €40 εκατ.

Τέλος, ένα θέμα αποτελεί και το κόστος καθαριότητας και φύλαξης της Πλατείας Ελευθερίας που ανέρχεται σε €1.027,000 για 24 μήνες που μεταφράζεται σε περίπου €43.000 τον μήνα ή €1.407 την ημέρα.