Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αποδεικνύεται με πράξεις και όχι με λόγια. Πρωτοπόρος στις δράσεις που στόχο έχουν να σώσουν τον πλανήτη, τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα ευρύ νομοθετικό πακέτο για μια εκ βάθρων αλλαγή του οικονομικού μοντέλου στην ήπειρο ώστε να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που αφήνει παντού βαθύ το αποτύπωμά της. Σε συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο», η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και για το πώς η ΕΕ πρέπει να δράσει ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. 

Όπως ανέφερε η Ευρωπαία αξιωματούχος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ζήσαμε αυτό το καλοκαίρι ήταν η καλύτερη απόδειξη πως δεν χωρούν άλλες αναβολές και ότι όλοι μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε δυναμικά το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το οποίο καθίσταται όλο και πιο δυσβάστακτο. Τόνισε ότι η Πράσινη Συμφωνία στοχεύει στο να βοηθήσει την Ευρώπη να προσαρμοστεί απέναντι στις αναπόφευκτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, να προστατεύσει τους πληθυσμούς της, να σταματήσει την υπερθέρμανση της Γης και να αναπτύξει μια νέα στρατηγική ανάπτυξης, που θα κινηθεί προς μια νέα κυκλική οικονομία, απαλλαγμένη από άνθρακα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η επικεφαλής της Κομισιόν είναι πεπεισμένη πως καμιά χώρα της ΕΕ δεν θα θέλει να μείνει πίσω. Τόνισε πως οι στόχοι για το κλίμα έχουν συμφωνηθεί και από τα 27 κράτη-μέλη και ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία βασίζεται σε μια ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, το οποίο ανοίγει δρόμους και για άλλες χώρες να ακολουθήσουν. Όπως επεσήμανε, η σωτηρία του πλανήτη είναι κάτι που αφορά όλες και όχι μόνο τη δική μας ήπειρο.

Το δικό της λιθαράκι μπορεί και πρέπει να βάλει η Κύπρος, ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Εξήγησε πως ο τόπος μας μπορεί να συμβάλει θετικά, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει και με τη βοήθεια της ΕΕ να καταφέρει να πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί. Η Κύπρος μπορεί να αποκτήσει μια πράσινη οικονομία και παράλληλα να εξαρτάται όλο και λιγότερο από τον άνθρακα, τόνισε, προσθέτοντας πως πλέον το ζήτημα της διασφάλισης της ευημερίας και της σταθερότητας είναι αλληλένδετο με αυτό της προστασίας του πλανήτη.

-Τι ακριβώς είναι η Πράσινη Συμφωνία που προωθεί η Κομισιόν και γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση τη χρειάζεται τόσο πολύ; Πιστεύετε πως τελικά θα εφαρμοστεί ή κάποια κράτη-μέλη θα συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια;

-Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσουμε για τον πλανήτη αλλά και για μας τους ίδιους. Πλέον το κόστος της κλιματικής αλλαγής έχει γίνει δυσβάστακτο. Ακραίες καιρικές συνθήκες καταγράφονται σε ολόκληρο τον πλανήτη όλο και πιο συχνά, αρκεί να δει κανείς τι συμβαίνει στην Ελλάδα, την Ιταλία αλλά και την Αλγερία. Είναι κάτι που το βιώσατε και εσείς στην Κύπρο, αφού στον τόπο σας στις αρχές του καλοκαιριού σημειώθηκαν οι χειρότερες δασικές πυρκαγιές εδώ και δεκαετίες. Η Πράσινη Συμφωνία στοχεύει στο να βοηθήσει την Ευρώπη να προσαρμοστεί απέναντι στις αναπόφευκτες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, να προστατεύσει τους πληθυσμούς της, να σταματήσει την υπερθέρμανση της Γης και να υιοθετήσει μια διαφορετική στρατηγική ανάπτυξης, που θα κινηθεί προς μια νέα κυκλική οικονομία απαλλαγμένη από άνθρακα. Είναι για αυτό τον λόγο που στις 14 Ιουλίου παρουσιάσαμε έναν οδικό χάρτη, τομέα προς τομέα, για να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση. Όπως, για παράδειγμα, με ένα κύμα ενεργειακής ανανέωσης που θα σαρώσει την Ευρώπη. Με μια πιο βιώσιμη διαχείριση των δασών μας. Με τις μεταφορές να συμβάλλουν ολοκληρωτικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας έχουμε επιλέξει την τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα ως ένα εργαλείο πολιτικής βασισμένο στην αγορά, μέσω της κοινωνικής αποζημίωσης. Και η αρχή πίσω από αυτό είναι απλή. Η εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να έχει κόστος, το οποίο θα ωθεί τους καταναλωτές, τους παραγωγούς και τους καινοτόμους να επιλέγουν καθαρές τεχνολογίες και καθαρά προϊόντα. Την ίδια στιγμή θέλουμε να κατανοήσουν τα περισσότερο οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά ότι δεν τιμωρούνται από αυτές τις αλλαγές και ότι μπορεί να υιοθετήσουν τις αλλαγές και αυτά. Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε και θα εφαρμόσουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Και τα 27 κράτη-μέλη, όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρωπαϊκό τρόπο έχουμε συμφωνήσει σε ό,τι αφορά τους κλιματικούς μας στόχους. Επομένως, η Πράσινη Συμφωνία έχει μια δυναμική, δημοκρατική νομιμοποίηση. Τώρα, πρέπει να την εφαρμόσουμε όλοι μαζί, συλλογικά.

-Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία που φέρνει νέες προκλήσεις στο οικονομικό και κοινωνικό μας μοντέλο. Θα ενδυναμώσει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία τις προσπάθειες να βγούμε από την κρίση; Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν ειδικοί που ισχυρίζονται πως οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να καταλάβουν ένα σημαντικό τίμημα. Ποια είναι η άποψή σας;

-Οι φτωχότεροι θα είναι δυστυχώς τα πρώτα θύματα της κλιματικής αλλαγής. Όταν σημειώνεται ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, δεν έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ξανά όσα έχασαν και να προχωρήσουν μπροστά. Επομένως, είναι με γνώμονα το καλό των πιο ευάλωτων πολιτών μας που σχεδιάσαμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η πράσινη μετάβαση οφείλει να είναι δίκαιη και κοινωνικά ισότιμη. Το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα, ύψους 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα στηρίξει άτομα με μικρά εισοδήματα και επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες. Ο στόχος είναι ακριβώς να μειωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας για ευάλωτα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Το Ταμείο θα στηρίξει τους πολίτες στην Κύπρο να χρηματοδοτήσουν βιώσιμα συστήματα ψύξης, να εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες στα σπίτια τους, για παράδειγμα, ή να αγοράσουν ένα καθαρότερο αυτοκίνητο. Επίσης, το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα θα ξεκινήσει ένα χρόνο πριν από την εφαρμογή του ETS (Σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ) στα κτήρια και τις μεταφορές, ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα υπάρχουν κοινωνικές αποζημιώσεις για τα μικρότερα εισοδήματα. Έτσι, θα διασφαλίσουμε ότι η μετάβαση στην πράσινη οικονομία είναι δίκαιη και ότι δεν πρόκειται να μείνει κανένας πίσω, κάτι που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την ενίσχυση του μετασχηματισμού της προς ένα ψηφιακό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Ποιες θα πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις για μια πραγματική πράσινη ανάκαμψη στην Ευρώπη; Πράγματι, η ΕΕ υποστηρίζει τη μετάβαση σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον και πιο βιώσιμη ανάπτυξη με περίπου 500 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο από τον προϋπολογισμό της. Επίσης, τα κράτη-μέλη με τους προϋπολογισμούς τους επενδύουν σημαντικά. Όμως, μια πραγματικά πράσινη ανάκαμψη χρειάζεται τη συμμετοχή όλων. Όλοι οι τομείς της οικονομίας πρέπει να συνεισφέρουν με δίκαιο τρόπο. Και αυτό εξηγεί γιατί οι προτάσεις μας θέτουν υψηλότερες κλιματικές φιλοδοξίες για τομείς όπου οι εκπομπές δεν μειώνονται, ειδικά στις μεταφορές.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

-Πώς αξιολογείτε τις προσπάθειες της Κύπρου σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την ψηφιακή μεταρρύθμιση και το Ταμείο Ανάκαμψης, λαμβάνοντας υπόψη πως μεταξύ άλλων η χώρα έχει απέναντί της μια επιθετική Τουρκία;

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράζονται ξεχωριστούς δεσμούς με την Κύπρο. Η συνεργασία μου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι εξαιρετική και, όπως είπα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Λευκωσία, πιστεύω πως μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις για να πετύχουμε ανάκαμψη διαρκείας και ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και τους Κυπρίους. Χρειαζόμαστε ολοκληρωτικά την Κύπρο στο πλευρό μας, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Έχοντας αυτό υπόψη πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι συνολικές εκπομπές της Κύπρου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 60% από το 1990. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα βοηθήσει την Κύπρο να επιτύχει τον αναθεωρημένο στόχο της για το 2030, δηλαδή 32% κάτω από τα επίπεδα του 2005, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το κοινό μας μέλλον. Επίσης οι προτάσεις σας για ανάκαμψη υπό το NextGenerationEU θα σας βοηθήσουν για να πετύχετε τους στόχους σας. Είναι ένα στέρεο, ολοκληρωμένο σχέδιο ειδικά για την Κύπρο. Θα φέρει ανάπτυξη που θα βελτιώσει εις βάθος, θα εκμοντερνίσει και θα μεταμορφώσει την κυπριακή οικονομία. Επιπλέον θα βοηθήσει την Κύπρο να αγκαλιάσει την ψηφιακή μεταρρύθμιση. Στέκομαι στις ψηφιακές σας προσδοκίες στο σχέδιο ανάκαμψης, με το οποίο θα γίνουν επενδύσεις σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, πιο αποδοτικών και πιο εύκολα προσβάσιμων υπηρεσιών υγείας και δημόσιες υπηρεσίες και στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων. Έτσι άνθρωποι όλων των ηλικιών θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για τις δουλειές του μέλλοντος.

Μεγαλύτερο μερίδιο σε ΑΠΕ με τη βοήθεια της ΕΕ

-Ποιο ρόλο μπορεί να παίξει η Κύπρος στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών στόχων για ανανεώσιμη, καθαρή ενέργεια; Ποια συμβολή μπορεί να έχει σε μια ξεκάθαρα πράσινη Ευρωπαϊκή Ένωση;

-Αναμφισβήτητα, η Κύπρος έχει τεράστιες δυνατότητες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για την Κύπρο αυτό σημαίνει φθηνότερη αλλά και πιο φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια. Επίσης θα μειωθούν οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, κάτι που θα είναι σημαντικά επικερδές. Η ΕΕ είναι στο πλευρό σας και μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με επίκεντρο την ανανεώσιμη ενέργεια. Μπορείτε να πρωτοπορήσετε, ενισχύοντας τις προσπάθειές σας, επιταχύνοντας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θέτοντας υψηλότερους στόχους. Για τώρα το κυπριακό ενεργειακό σχέδιο στοχεύει σε μερίδιο 23% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030. Αλλά η δυνατότητα για ηλιακά φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες αφήνει χώρο για μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Είμαστε βέβαιοι ότι η Κύπρος μπορεί να αυξήσει το μερίδιο ανανεώσιμων πηγών τουλάχιστον κατά 33% μέχρι το 2030, στο ίδιο επίπεδο με τον μέσο όρο της ΕΕ. Και φυσικά η Ένωση θα σας βοηθήσει να φτάσετε μέχρι εκεί.

-Με ποιον τρόπο θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσει τις υπόλοιπες χώρες να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να σώσουν τον πλανήτη; Τι νόημα έχει αν η Ευρώπη καταστεί πράσινη αλλά ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίσει να ρυπαίνει με τον ίδιο ρυθμό όπως σήμερα;

-Πιστεύω πως και ο υπόλοιπος κόσμος έχει αρχίσει όλο και πιο δυνατά να συνειδητοποιεί ότι το κόστος από την αδράνεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή ανεβαίνει δραματικά. Οι υψηλά θανατηφόρες θερμοκρασίες στον Καναδά και η τήξη των μόνιμων παγετώνων της Σιβηρίας, για παράδειγμα. Αυτό ισχύει και για την Κίνα. Μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της Κίνας ήλθε πρόσφατα αντιμέτωπη με πολύ μεγάλες πλημμύρες. Οι άνθρωποι που ζουν στις μεγάλες μητροπόλεις δεν θέλουν πλέον να αναπνέουν τοξικό αέρα. Η Κίνα θέλει προστασία από την κλιματική αλλαγή. Με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία η Ευρώπη πρωτοπορεί και δίνει πρώτο το καλό παράδειγμα. Από τότε που δεσμευτήκαμε για μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2050 έχουμε δει και άλλους να προχωρούν σε νέες ή παρόμοιες δεσμεύσεις, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα. Γιατί, όπως σωστά επισημαίνετε, για να σώσουμε το κλίμα χρειαζόμαστε ολόκληρο τον κόσμο. Επιβάλλεται όλες οι μεγάλες οικονομίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μετατρέψουν την πράσινη μετάβαση σε μια ευκαιρία για όλους. Η κλιματική ουδετερότητα πρέπει να είναι παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Αν οι άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμά μας, τότε ο κόσμος θα καταφέρει να κρατήσει την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου, συμβαδίζοντας με τις υποχρεώσεις μας που προκύπτουν από τη Συμφωνία του Κλίματος του Παρισιού. Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες που έχουν θέσει κλιματικούς στόχους να εκπονήσουν τον δικό τους οδικό χάρτη και να καθορίσουν πώς θα τον εφαρμόσουν. Αυτός είναι ο τρόπος που θα προσέλθουμε στη διάσκεψη COP-26 του ΟΗΕ για το κλίμα το ερχόμενο φθινόπωρο στη Γλασκώβη. Ας εργαστούμε μαζί πάνω στις ίδιες δεσμεύσεις και ας ενώσουμε τις δράσεις για να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2030. Και μετά ας προχωρήσουμε για τον στόχο για μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2050. Αυτό χρειάζεται ο πλανήτης

2,5 δισ. ευρώ στα κυπριακά ταμεία για την πράσινη μετάβαση

-Η πανδημία οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένoυ αναστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων και στην προσωρινή διακοπή ιδιαίτερα ρυπογόνων τομέων. Ενώ η υγειονομική κρίση φάνηκε να έχει ένα θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, η ανάγκη αναζωογόνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας ίσως οδηγήσει ορισμένα κράτη-μέλη να αναθεωρήσουν περιβαλλοντικές τους δεσμεύσεις. Τι θα κάνετε για να διασφαλίσετε ότι θα εφαρμοστεί η Πράσινη Συμφωνία;

-Επιπρόσθετα από τους στόχους μας για την κλιματική αλλαγή που είναι δεσμευτικοί για όλους, και για τους οποίους συμφώνησαν και τα 27 κράτη-μέλη, υπάρχει μια μεγάλη συναίνεση ότι απλά δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον δρόμο που ήμασταν πριν από την πανδημία. Η κρίση υπέδειξε τα τρωτά μας σημεία και τις εξαρτήσεις μας. Μας έκαναν να καταλάβουμε πως τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και αυτό ακριβώς είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Καταρτίσαμε έναν οδικό χάρτη και επιπλέον έχουμε και τους πόρους για να τον εφαρμόσουμε. Κάθε κράτος-μέλος θα λάβει πρωτοφανή επίπεδα χρηματοδότησης για να πετύχει την πράσινη μετάβαση. Η Κύπρος, για παράδειγμα, θα πάρει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των Ταμείων Συνοχής, του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Fund), όπως και του Σχεδίου Ανάκαμψης της ΕΕ, του NextGenerationEU. Αυτό θα επιτρέψει σημαντικές αλλαγές στο να γίνει πιο πράσινη η κυπριακή οικονομία και παράλληλα λιγότερο εξαρτώμενη από τον άνθρακα. Το 41% των πόρων του NextGenerationEU στην Κύπρο θα υποστηρίζει τους κλιματικούς μας στόχους με επενδύσεις στην ενεργειακή επάρκεια, όπως και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Να προσθέσω πως είμαι πολύ ικανοποιημένη που αποφασίσατε να επενδύσετε στην αποτροπή και την καταπολέμηση φυσικών καταστροφών και ειδικά των δασικών πυρκαγιών. Αυτό είναι πολύ διορατικό. Είμαι πεπεισμένη πως τα κράτη-μέλη θα υποστηρίξουν αυτή τη στρατηγική, ακριβώς γιατί συγκεντρώνει μαζί δύο ζητήματα που όλοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε: τη διασφάλιση της ευημερίας και της σταθερότητας και της προστασίας του πλανήτη. Πλέον δεν μπορούμε να έχουμε το ένα χωρίς το άλλο.

Θετικό πρόσημο στην αντιμετώπιση της πανδημίας

-Και τέλος θα ήθελα να θέσω μια ερώτηση για την πανδημία. Ο κορωνοϊός έφερε μεγάλες οικονομικές και υγειονομικές προκλήσεις τόσο στα κράτη-μέλη όσο και στην ΕΕ. Στην αρχή εσείς και η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου δεχτήκατε σκληρή κριτική για τον τρόπο που διαχειριστήκατε την κρίση. Ποια λάθη έκανε η ΕΕ και τι έμαθε από αυτά; Τι σκοπεύει να κάνει η ΕΕ ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για το επόμενο κύμα;

-Κανένας δεν ήταν προετοιμασμένος για μια τέτοια πανδημία. Ωστόσο μπορούμε να είμαστε περήφανοι για όλα όσα πετύχαμε. Πετύχαμε να πείσουμε τα κράτη-μέλη ότι η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση και να προστατέψουμε τους πολίτες μας. Και τελικά η ΕΕ και τα κράτη τράβηξαν ο ένας τον άλλο από την κρίση. Αποκαταστήσαμε την κοινή αγορά μετά το κλείσιμο των συνόρων στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Σήμερα, η εμβολιαστική μας εκστρατεία είναι πετυχημένη και είμαστε από τους πρώτους σε ό,τι αφορά την πληθυσμιακή κάλυψη, ενώ μοιραστήκαμε πολλές δόσεις με άλλες χώρες. Καμιά άλλη χώρα δεν πέτυχε τόσα πολλά. Αναπτύξαμε το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό σε χρόνο ρεκόρ, γεγονός που επέτρεψε σε εκατομμύρια Ευρωπαίους να ταξιδέψουν ελεύθερα αυτό το καλοκαίρι. Φυσικά μάθαμε ότι με τη συνεργασία πετυχαίνουμε περισσότερα και είμαστε σίγουροι ότι θα τα πάμε καλύτερα στο μέλλον. Τώρα πρέπει να μετατρέψουμε αυτά τα μαθήματα σε αλλαγές. Είναι για αυτό τον λόγο που καταθέσαμε προτάσεις για μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, η οποία θα μεγιστοποιεί τα οφέλη σε επίπεδο ΕΕ και θα μας βοηθήσει να είμαστε έτοιμοι στην κοινή αντιμετώπιση κρίσεων υγείας. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε εμβόλια σε όλο τον κόσμο μέσω του μηχανισμού COVAX και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις με τις παραλλαγές του ιού. Θέτουμε τις υποδομές μας σε ετοιμότητα, ώστε τα εμβόλια να είναι έτοιμα να προσαρμοστούν στις νέες μεταλλάξεις, αν χρειαστεί, σε μεγάλη βιομηχανική κλίμακα. Και τέλος επειδή οι εξαγωγές εμβολίων δεν θα είναι αρκετές μακροπρόθεσμα, υποστηρίζουμε τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο να αυξήσουν τις παραγωγικές τους ικανότητες