Προβληματισμό για το γεγονός ότι πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους οπλισμό προβαίνουν σε έκνομες πράξεις, εξέφρασε ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου.

Κληθείς από τον «Φ» να αναφέρει κατά πόσο ανησυχούν την Αστυνομία οι τελευταίες ενέργειες πολιτών να αρπάξουν τα όπλα τους και να τα χρησιμοποιήσουν, ο κ. Παπαθεοδώρου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «θα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε τα θέματα αυτά να συζητηθούν με όλους τους αρμόδιους και να βρούμε λύσεις». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστεί τι κάνουν οι άλλες χώρες με την οπλοκατοχή, γιατί πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα αφού αφορά και σε έφεδρους και εθνοφύλακες.

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο μετά το τελευταίο συμβάν στο Γέρι όπου ένας 58χρονος σκότωσε με κυνηγετικό όπλο τον γείτονά του και τραυμάτισε τον πατέρα του, ενώ προχθές 46χρονος στον Άγιο Δομέτιο πυροβόλησε με το στρατιωτικό του τυφέκιο G3 κατά της οικίας και του οχήματος γείτονά του, επειδή προκαλούσε φασαρία τα ξημερώματα. Ο 46χρονος που ήταν έφεδρος και είχε χρεωμένο το στρατιωτικό όπλο, δεν απασχόλησε ποτέ την Αστυνομία και μάλιστα όταν αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του ομολόγησε αμέσως την πράξη του και παρέδωσε το όπλο με το οποίο πυροβόλησε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνελήφθη γιατί πυροβόλησε άνευ λόγου σε κατοικημένη περιοχή

Πολλοί είναι αυτοί που διερωτούνται, όπως η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, γιατί κάποιος να έχει κυνηγετικό όπλο όταν για χρόνια δεν ανανεώνει την άδεια κυνηγίου του. Ή γιατί κάποιος ενώ δεν είναι κυνηγός, μετά που πεθαίνει ο κυνηγός πατέρας του παίρνει το κυνηγετικό του στο σπίτι του για ενθύμιο. Επίσης, τι θα γίνει με όλους αυτούς που έχουν πέντε και δέκα κυνηγετικά όπλα στο σπίτι τους είτε ως ενθύμια είτε ως συλλέκτες και είναι σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση, δηλαδή δεν είναι κειμήλια. Πολλές φορές όπλα που κατέχονται νόμιμα, πέφτουν σε λάθος χέρια με αποτέλεσμα είτε να δολοφονούνται άλλοι, είτε να χρησιμοποιούνται για αυτοχειρίες.

Όπως τόνιζαν στον «Φ» πρόσωπα που ασχολούνται με τη δίωξη του εγκλήματος, θα πρέπει να μπει ένα κότα στην κατοχή κυνηγετικών όπλων και ένας έλεγχος για όσους δεν τα χρησιμοποιούν, ενώ για τον οπλισμό της Εθνικής Φρουράς, χρειάζεται ένας έλεγχος του προφίλ του κατόχου του, ώστε να αποκλείονται όσοι έχουν ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς, ασθένειες που αφορούν στην ψυχική υγεία κ.ά.