Στη μνήμη όσων πέθαναν από υπερβολική δόση ουσιών και για την απώλεια που βιώνουν οι αγαπημένοι τους

«Οι θάνατοι που προέρχονται από υπερβολική δόση ουσιών μπορούν να προληφθούν» είναι το μήνυμα που έστειλε η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) ανακοινώνοντας τη συμβολική εκδήλωση που οργάνωσε το βράδυ της περασμένης Τρίτης 31ης Αυγούστου 2021 σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας φωτίζοντας συμβολικά την πλατεία Ελευθερίας στο χρώμα μωβ, το χρώμα της διεθνούς ημέρας ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση ουσιών που είναι η 31η Αυγούστου κάθε χρόνου. Η εκδήλωση έγινε στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους από χρήση ουσιών και σε αναγνώριση της θλίψης και απώλειας που βιώνουν οι οικογένειες και φίλοι τους.

Στη διάρκεια της δράσης αυτής λειτούργησε στην πλατεία για πρώτη φορά η κινητή μονάδα για θέματα εξαρτήσεων της ΑΑΕΚ στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος «Στόχος», που είναι το μοναδικό πρόγραμμα άμεσης πρόσβασης και μείωσης της βλάβης στην Κύπρο. Για τρεις περίπου ώρες μέχρι τις 9 μ. μ. το προσωπικό της μονάδας που αποτελείτο από τον Βασίλη Χρυσάνθου μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΑΕΚ και επιστημονικά υπεύθυνο του «Στόχου» και από  νοσηλευτές ψυχικής υγείας του προγράμματος, παρείχαν στους ενδιαφερόμενους ενημέρωση και υλικό που σχετίζεται με την ασφαλή χρήση και τη μείωση της βλάβης από χρήση ουσιών. Σύμφωνα με τη νεοσυσταθείσα Οργάνωση Φίλων και Συγγενών Εξαρτημένων Ατόμων Κύπρου (ΟΦΣΕΑΚ) «οι περισσότεροι θάνατοι από ναρκωτικά παγκοσμίως και στην Κύπρο αφορούν υπερδοσολογία από ενδοφλέβια χρήση οπιοειδών, μόνων τους ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες και αυτό είναι κάτι που η πολιτεία μαζί με την επιστημονική κοινότητα και τους συγγενείς και φίλους των εξαρτημένων ατόμων οφείλουμε, θέλουμε και μπορούμε να το προλάβουμε». Εξάλλου ο  ψυχίατρος Αργύρης Αργυρίου στέλνει μέσω του «Φ» το δικό του αισιόδοξο μήνυμα ότι «είναι ευχάριστο γιατί άρχισαν να λειτουργούν προγράμματα μείωσης της βλάβης από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Τα προγράμματα αυτά – προσθέτει – παρέχουν ασφαλή εργαλεία χρήσης, ενώ τα προγράμματα υποκατάστασης που λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια (Suboxone) προσφέρουν τον πιο ασφαλή τρόπο αντιμετώπισης των υπερβολικών δόσεων. Τα μέτρα αυτά αναχαιτίζουν σε μεγάλο βαθμό τους θανάτους και τις αναπηρίες από υπερβολική δόση».

 

  

 Πέθαναν 19 στην Κύπρο το 2020

Η ΑΑΕΚ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «οι θάνατοι που σχετίζονται με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών διακρίνονται σε άμεσους και έμμεσους. Άμεσοι θάνατοι θεωρούνται όσοι οφείλονται στην υπερβολική δόση, ενώ έμμεσοι όσοι προκύπτουν από άλλες συνέπειες της χρήσης, όπως οδικά δυστυχήματα, αυτοκτονίες κ.α. στους οποίους η χρήση ουσιών έχει δευτερεύοντα ρόλο ως προς την αιτία του θάνατου. Στην Κύπρο κατά το έτος 2020 καταγράφηκαν 6 άμεσοι και 13 έμμεσοι θάνατοι σχετιζόμενοι με τα ναρκωτικά. Κύρια ψυχοδραστική ουσία κατάχρησης για τους άμεσους θανάτους είναι τα οπιούχα και τα παράγωγά τους, ενώ για τους έμμεσους θανάτους είναι άλλες ψυχοδραστικές ουσίες όπως η κάνναβη, η κοκαΐνη και οι βενζοδιαζεπίνες. Ο μέσος όρος ηλικίας για τους άμεσους θανάτους είναι τα 33 έτη και για τους έμμεσους τα 34 έτη. Η παρακολούθηση των σχετιζόμενων με τα ναρκωτικά θανάτων αποτελεί σημαντικό εργαλείο  εκτίμησης των επιπτώσεων στην υγεία, καθώς και στον εντοπισμό επικίνδυνων προτύπων χρήσης που με τη σειρά τους συμβάλλουν στο σχεδιασμό μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EMCDDA 2021) το 2019 καταγράφηκαν 5141 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που οφείλονταν στη χρήση μίας ή πολλαπλών ουσιών, αριθμός αυξημένος κατά 3% σε σχέση με το 2018. Στα πλείστα των θανατηφόρων περιστατικών που οφείλονται σε υπερβολική δόση (76%) ανιχνεύονται οπιοειδή, κυρίως ηρωίνη, συχνά σε συνδυασμό με άλλες ουσίες. Στην Κύπρο σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Παρακολούθησης της ΑΑΕΚ/ ΕΚΤΕΠΝ, από το έτος 2004 έχουν καταγραφεί 300 θάνατοι σχετιζόμενοι με τα ναρκωτικά, οι 150 από τους οποίους οφείλονταν σε υπερβολική δόση. Τα μέτρα που προωθούνται από την ΑΑΕΚ για την πρόληψη των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση ουσιών επικεντρώνονται σε διεθνώς εφαρμοσμένες παρεμβάσεις, κυρίως στην ένταξη και διατήρηση των χρηστών οπιοειδών στη θεραπεία υποκατάστασης, στη διασφάλιση της συνέχειας της θεραπείας στις φυλακές και την επανένταξη των ατόμων στην κοινότητα. Δίνουμε έμφαση στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την υπερβολική δόση, ιδιαίτερα γύρω από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο συνδυασμός χρήσης ουσιών με αλκοόλ ή/και βενζοδιαζεπινών και στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας της ναλοξόνης (ανταγωνιστής των οπιοειδών) και εκπαίδευση τόσο των επαγγελματιών πρώτης γραμμής, όσο και των χρηστών οπιοειδών στη χρήση της για ανατροπή της υπερβολικής δόσης. Στόχος της ΑΑΕΚ στο επόμενο στάδιο είναι να προωθηθεί η εκπαίδευση των μελών της οικογένειας των χρηστών στη χορήγηση ναλοξόνης».

Ξεφεύγοντας από την «πίεση» του δρόμου…

Θετικά αποτίμησε ο Βασίλης Χρυσάνθου την εκδήλωση της περασμένης Τρίτης στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία αναφέροντας στον «Φ» ότι στις τρεις ώρες που διήρκεσε, το προσωπικό της κινητής μονάδας «ενημέρωσε αρκετό κόσμο που ενδιαφέρθηκε για πληροφορίες σε σχέση με θέματα εξαρτήσεων. Η κινητή μονάδα – πρόσθεσε – εκτός από συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχει ενημέρωση και υλικό που σχετίζεται με την ασφαλή χρήση και τη μείωση της βλάβης. Έχουμε κυτία με σύνεργα ασφαλούς χρήσης όπως σύριγγες, αποστειρωμένα βαμβάκια με οινόπνευμα, προφυλακτικά για πρόληψη μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων. Υποστηρίζουμε κι ενισχύουμε την ανταλλαγή, δηλαδή δεχόμαστε παλιές χρησιμοποιημένες σύριγγες – για να μην τις πετάνε οι χρήστες εδώ κι εκεί – και δίνουμε καινούργιες, χωρίς αυτό να είναι προϋπόθεση. Επίσης έχουμε τυπωμένες οδηγίες για μείωση της βλάβης στα ελληνικά, ρωσικά, αγγλικά και ινδικά, ενώ για πρώτη φορά εξασφαλίσαμε και ναλοξόνη σε μορφή ρινικού σπρέϊ που είναι αντίδοτο στα οπιοειδή. Εκπαιδεύουμε τους χρήστες οπιοειδών πώς να τη χρησιμοποιούν, ώστε επανέρχονται αμέσως όταν κάνουν υπερδοσολογία και αποφεύγεται κώμα ή και θάνατος. Στόχος της ΑΑΕΚ είναι στο επόμενο στάδιο να προωθηθεί η εκπαίδευση των μελών της οικογένειας των χρηστών στη χορήγηση ναλοξόνης». Ο κ. Χρυσάνθου μας ανέφερε ότι μαζί του στην κινητή μονάδα προσέφεραν υπηρεσίες νοσηλευτές ψυχικής υγείας του προγράμματος «Στόχος» που είναι συνεταιριστικό πρόγραμμα μεταξύ της διεύθυνσης των νοσηλευτικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Αντιναρκωτικού Συνδέσμου». Πρόσθεσε ότι «οι δράσεις του προγράμματος στοχεύουν να καλύψουν ένα σημαντικό κενό στο φάσμα υπηρεσιών που προσφέρονται για τη θεραπεία της τοξικοεξάρτησης. Παρέχει υπηρεσίες «ανοικτής τηλεφωνικής γραμμής» στον αριθμό 1402. Το πρόγραμμα στεγάζεται στην πλατεία παρθεναγωγείου Φανερωμένης στη Λευκωσία και μπορεί να προσέλθει ο οποιοσδήποτε δωρεάν, χωρίς προκαθορισμένες συναντήσεις ή ραντεβού, χωρίς διαδικασίες εγγραφής και χωρίς προϋποθέσεις για υποδοχή και εξυπηρέτηση. Στο πρόγραμμα «Στόχος» μπορείς να ξεφύγεις από την «πίεση» του δρόμου, να χαλαρώσεις και να απασχοληθείς δημιουργικά, να έχεις ένα κρύο γεύμα και ρόφημα, να προμηθευτείς σύνεργα για ασφαλή χρήση. Επίσης να ενημερωθείς για τρόπους προφύλαξης από μεταδιδόμενα νοσήματα ή για προβλήματα υγείας που πιθανόν αντιμετωπίζεις, να ενημερωθείς για άλλες υπηρεσίες και να έχεις άμεσα υποστήριξη για θέματα που σε απασχολούν. Επίσης κάνουμε rapid test για ηπατίτιδα και έϊτς αφού οι χρήστες είναι ομάδα υψηλού κινδύνου για τις ασθένειες αυτές, όπως και rapid test για covid 19 σε αλλοδαπούς μετανάστες».

«Αν δεν ήταν αυτοί, εγώ θα ήμουν φυλακή»

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο Βασίλης Χρυσάνθου  «έρχονται κοντά μας στο πρόγραμμα «Στόχος» πολλοί άστεγοι, άτομα εκτός συστήματος, από  περιθωριοποιημένες ομάδες, αλλοδαποί και άλλοι πολλοί που μόνο κοντά μας εξασφαλίζουν καθημερινά δωρεάν φαγητό». Ένας από αυτούς είναι και ο εξ Ελλάδος πρώην χρήστης ουσιών Γιώργος Κ. κάτοικος Κύπρου τα τελευταία 11 χρόνια που μας προσέγγισε στην πλατεία Ελευθερίας το βράδυ της περασμένης Τρίτης στη διάρκεια του ρεπορτάζ θέλοντας όπως μας ανέφερε να εκφράσει δημόσια την ευγνωμοσύνη του για το καλό που του έκαναν τα παιδιά του προγράμματος «Στόχος». Μας είπε ότι «αν δεν ήταν αυτά τα παιδιά εγώ θα ήμουν φυλακή. Μου συμπαραστάθηκαν στις πιο δύσκολες ώρες μου και η αθέατη συμβολή τους υπήρξε σωτήρια για μένα, αφού κυριολεκτικά μου έσωσαν τη ζωή. Είμαι 49 χρονών και είμαι μέσα στα «χημικά» περίπου 30 χρόνια. Στην Κύπρο μπήκα φυλακή για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με ναρκωτικά – για απάτη – αποφυλακίστηκα πριν 3 χρόνια διαλυμένος, σε μια ξένη χώρα, χωρίς χρήματα, χωρίς εργασία (κανένας δεν σε εργοδοτεί ως πρώην κατάδικο), μόνος χωρίς κανένα δίπλα μου. Σε αυτές τις συνθήκες η πρώτη λύση θα ήταν τα ναρκωτικά, κάτι για να κρατηθώ. Αλλά η τύχη μου χαμογέλασε και βρήκα το πρόγραμμα αυτό, τον «Στόχο», από ένα φίλο. Τα πρώτα δύο χρόνια που ήμουν σε επαφή μαζί τους, ήμουν επιφυλακτικός. Με κρατούσαν υπό έλεγχο – με ποιο τρόπο; Μέσα από την κουβέντα, τον διάλογο, την επικοινωνία. Παράλληλα το πρόγραμμα αυτό μου παρείχε και μου παρέχει μέχρι τώρα, πράγματα όπως το φαγητό και καφέ που δεν είχα δυνατότητα να εξασφαλίσω, μετά που βγήκα από τη φυλακή. Και άμα έχω τα βασικά, δηλαδή φαγητό και καφέ, από αγρίμι που είμαι γίνομαι πιο ήρεμος – όπως ξέρεις η απελπισία είναι κακός σύμβουλος όταν πεινάει κάποιος και απελπίζεται. Τα παιδιά του προγράμματος με βοήθησαν επίσης να λάβω οδοντιατρική περίθαλψη και θεραπεία για την ηπατίτιδα μου. Πηγαίνω εκεί, λέμε δυο κουβέντες, καταλαβαίνω ότι υπάρχει φως στο τούνελ κι αυτό μου δίνει κουράγιο για πολλά πράγματα. Το λέω απ’ την καρδιά μου, γιατί ούτε υπάλληλος τους είμαι, ούτε φίλος τους. Όπως βοηθούν εμένα, βοηθούν και άλλα παιδιά φτάνει να επιδιώξουν οι ίδιοι αυτή την επαφή. Το να πηγαίνω κάθε μέρα και να μιλώ μαζί τους, με κάνει και νιώθω ότι δεν είμαι κακούργος. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, εγώ θα ήμουν φυλακή σήμερα γιατί πεινούσα, κρύωνα και δεν είχα τίποτα να χάσω…».

«Το ασημόχαρτο δεν γράφει τα συστατικά»

Ο ιδιώτης ψυχίατρος στη Λεμεσό δρ Αργύρης Αργυρίου πρώην υπεύθυνος του κυβερνητικού κλειστού προγράμματος αποτοξίνωσης «Άνωση» στο παλιό νοσοκομείο της Λεμεσού, συμφώνησε ότι «τις περισσότερες φορές οι θάνατοι από υπερβολική δόση αφορούν την ηρωίνη, αλλά έχουμε θανάτους από υπερβολική δόση και άλλων ουσιών όπως κοκαϊνης και crystal meth (μεθαμφεταμίνης), η χρήση των οποίων παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια». Πρόσθεσε ότι «ο θάνατος χρηστών ηρωίνης, συνήθως προέρχεται όχι από νοθευμένες δόσεις αλλά από υπερβολικές δόσεις, όπως βλέπουμε να γίνεται τα τελευταία χρόνια. Όπως εξήγησε «η υπερβολική δόση ηρωίνης ορίζεται από το μέγεθος της δόσης εθισμού του κάθε χρήστη τη δεδομένη στιγμή». Και πρόσθεσε: «Επειδή συνήθως οι δόσεις που παίρνουν οι χρήστες ηρωϊνης είναι νοθευμένες, κάποια στιγμή τους πετυχαίνει μια δόση πιο καθαρή. Βλέπετε το ασημόχαρτο ή το χαρτάκι που αγοράζουν την ηρωίνη από το λαθρεμπόριο, δεν γράφει πάνω τα συστατικά και την ποσότητα που περιέχει, όπως γίνεται με τα προϊόντα του περιπτέρου της γειτονιάς»… Πρόσθεσε ότι έτσι κι αλλιώς η ηρωίνη νοθεύεται από τους εμπόρους σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. «Εξαρτάται», είπε, και με τι τη νοθεύουν. Αν τη νοθεύουν με αδρανείς ουσίες, οι ζημιές στον οργανισμό μπορεί να είναι λιγότερες. Αν βάζουν μέσα στην ηρωίνη π. χ πούδρα ή κιμωλία, η ζημιά που προκαλεί η χρήση της είναι λιγότερη από όση αν έβαζαν ζάχαρη άχνη. Οι ουσίες που αναμιγνύουν μπορεί να δημιουργήσουν εμβολές, φλεγμονές και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Αλλά κυρίως οι θανατηφόρες δόσεις δεν είναι από νοθευμένες δόσεις, αλλά από υπερβολικές δόσεις. Η καθαρότερη δόση είναι και πυκνότερη, οπότε για κάποιους χρήστες που είναι συνηθισμένοι σε πιο νοθευμένες, συνεπώς και αραιότερες, μπορεί να τους έρθει υπερβολική. Σε κάθε περίπτωση – κατέληξε –  αυτό που κατά την άποψή μου έχει σημασία να προβάλλεται δημοσιογραφικά, είναι η εναντίωση στη χρήση ναρκωτικών και όχι κατά πόσο κάποιος πέθανε από νοθευμένη ή καθαρή ηρωίνη. Σημασία έχει ότι κάποιος χρήστης είναι υποψήφιος να πεθάνει για εκατό λόγους, είτε γιατί η δόση του είναι νοθευμένη, είτε γιατί είναι ακάθαρτη, είτε γιατί η βελόνα είναι μολυσμένη, είτε γιατί η δόση είναι υπερβολική, άρα μπορεί να πάθει ζημιές και αναπηρίες ή να πεθάνει».

Μια μικρή θανατηφόρα δόση…

«Η υπερβολική δόση που οδηγεί στο θάνατο συνδέεται περισσότερο με την ενέσιμη ηρωίνη, καθώς η υπερβολική δόση άλλων ουσιών μπορεί να οδηγήσει μάλλον σε εκδήλωση ψυχικών προβλημάτων και όχι σε άμεσο θάνατο», μας είπε ο επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ (Κέντρου Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) νευρολόγος ψυχίατρος δρ Κυριάκος Βερεσιές. Πρόσθεσε ότι «σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση βρίσκεται ο χρήστης που για κάποιο λόγο κάνει αποχή για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε μειώνεται η ανοχή του εγκεφάλου και οποιαδήποτε δόση, ακόμα και πολύ μικρή, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο». Πρόσθεσε ότι «υπήρξαν περιπτώσεις στην Κύπρο ατόμων που βγήκαν από τη φυλακή και που η πρώτη τους δόση μετά τον εγκλεισμό τους, ήταν και η τελευταία τους». Μια από αυτές είναι και η περίπτωση του 21χρονου Νεόφυτου που τον Φεβρουάριο 2004, την επομένη της αποφυλάκισής του βρέθηκε νεκρός από την ίδια τη μητέρα του Ευρυδίκη μέσα στο αυτοκίνητο του στον χώρο των δικαστηρίων στη Λευκωσία.  Η έκθεση του ιατροδικαστή για τον θάνατό του αναφερόταν σε εγκεφαλικό και σε πνευμονικό οίδημα από νοθευμένη ηρωίνη που περιείχε μαρμαρόσκονη…Από το 2008 η μητέρα του Ευρυδίκη Νεοφύτου κάτοικος Λακατάμιας,  άρχισε εθελοντική δουλειά με τον Σύνδεσμο Συγγενών και Φίλων, μέχρι το 2018 που ο Σύνδεσμος ανέστειλε τη λειτουργία του, υλοποιώντας προγράμματα για πρόληψη, στήριξη και αποκατάσταση χρηστών και πρώην χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών. Η κυρία Νεοφύτου ανέφερε στον «Φ» ότι «από τότε, παρόλο που δεν είμαι σε οργανωμένη ομάδα, βοηθώ και πάντα θα βοηθώ χρήστες που αποτείνονται σε μένα, μέσα από τις γνωριμίες που έχω. Τους φέρνω π. χ. σε επαφή με το κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης «Αγία Σκέπη» ή με το θεραπευτικό πρόγραμμα «Ρέτο Κύπρου». Πρόσθεσε ότι «ο γιος της πριν πεθάνει είχε φυλακιστεί για 18 μήνες και στις φυλακές γινόταν το μεγαλύτερο εμπόριο ναρκωτικών. Είμαι όμως ικανοποιημένη – συμπλήρωσε – γιατί μέσα και από τον δικό μας αγώνα, η Βουλή ψήφισε τον νέο πολύ σωστό νόμο («ο περί θεραπείας κατηγορουμένων χρηστών ή ουσιοεξαρτημένων ατόμων νόμος») που δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο να παραπέμψει τον κατηγορούμενο σε θεραπεία και σε υποχρεωτική απεξάρτηση σε ειδικά κέντρα (όπως π. χ. στην Αγία Σκέπη) ως εναλλακτική επιλογή αντί της φυλάκισης».

Ένας νέος και δυναμικός οργανισμός!

Σε σημείωμα της για τον «Φ» η Οργάνωση Φίλων και Συγγενών Εξαρτημένων Ατόμων Κύπρου (ΟΦΣΕΑΚ) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «είναι ένας νέος και δυναμικός οργανισμός που σκοπό έχει να βοηθήσει στην προβολή, πρόληψη και διαφώτιση της κοινωνίας σε θέματα ουσιοεξαρτήσεων και συμπεριφορικών εξαρτήσεων και  έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει στην Εθνική Στρατηγική 2021-2028». Προσθέτει ότι «η κοινωνική της δράση  υλοποιείται με την έμπρακτη υποστήριξη των χρηστών, των οικογενειών και του άμεσου περιβάλλοντος τους, αλλά και προάγοντας τη συνεργασία τους με κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς στην Κύπρο ή το εξωτερικό για την αποτοξίνωση, απεξάρτηση και αποκατάσταση των εξαρτημένων ατόμων. Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εργάζεται για την προβολή και προάσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών και ουσιοεξαρτημένων όπως αυτά καθορίζονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και από μεγάλους οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει η Κύπρος. Στις 24/03/2021 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική Γενική της Συνέλευση όπου και εκλέγηκε το πρώτο διοικητικό της συμβούλιο που καταρτίστηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος Νίκος Δριμιώτης, αντιπρόεδρος Στέλιος Σεργίδης, γραμματέας Λάμπρος Σαμαρτζής, ταμίας Μαρία Δίπλαρου και μέλη Άντης Αποστόλου, Γρηγόρης Νεοκλέους, Παντελής Κυριάκου, Παύλος Ιωάννου και Χρίστος Χριστοδούλου. Έχει συσταθεί μια ομάδα από άτομα με όρεξη, ενθουσιασμό, ενσυναίσθηση και κατάρτιση στο πεδίο, γεμάτοι ιδέες και όραμα για ένα καλύτερο αύριο, με ειλικρινές ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και με στόχο να βοηθήσουν, στηρίξουν τις οικογένειες και τα άτομα με ιστορικό χρήσης και ουσιοεξάρτησης. Δίνουμε φωνή σε αυτούς που η εξάρτηση και το στίγμα απομονώνει. Ζητούμε τη στήριξη κάθε οντότητας της πολιτείας και ευελπιστούμε να τους βρούμε σύμμαχους μας σε αυτό το δύσκολο και μακροχρόνιο αγώνα».