Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται τα όρια που πρέπει να βάζουν στα παιδιά τους, αλλά και στους ίδιους τους εαυτούς τους, χωρίς να βλέπουν στα παιδιά την εκπλήρωση των δικών τους ονείρων που μπορεί να έμειναν στη μέση ή δεν εκπληρώθηκαν, ανέφερε σε παρέμβαση της στον ACTIVE η εγκληματολόγος/κοινωνιολόγος, Δήμητρα Τσίτση.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι προέχει η κοινωνική παιδεία που αρχίζει από το σπίτι, δηλαδή να σέβονται τους συμμαθητές τους, τη διαφορετικότητα, τον συνάνθρωπο τους και να συμπεριφέρονται σωστά. «Υπάρχουν παιδιά που δεν τους αρέσει το διάβασμα και έχουν πιο πρακτική κατεύθυνση. Πρέπει να τα σεβόμαστε, επίσης είναι λάθος και άθελα τους οι γονείς να συγκρίνουν τις επιδόσεις του παιδιού τους, με κάποιο άλλο παιδί που εξασφάλισε καλύτερο βαθμό», ανέφερε.

«Σε τέτοια περίπτωση τα παιδιά δεν κατανοούν ότι πρέπει να προσπαθήσουν να βελτιωθούν, αλλά εκδηλώνουν ζήλια και πολλές φορές γίνονται βίαια. Δεν σημαίνει πως όλοι πρέπει να γίνουν καταξιωμένοι επιστήμονες», είπε.

Πολλοί γονείς, συμπλήρωσε, υποπίπτουν στο λάθος να αγοράζουν τα ακριβότερα χρειώδη για το σχολείο στο παιδί τους, κάτι που δίνει λάθος μηνύματα και δεν προστατεύει το ίδιο το παιδί. Έθιξε δε και το θέμα της ανάρτησης του ονόματος του παιδιού στη σχολική τσάντα, την ώρα που δίδονται συμβουλές στα παιδιά, να μη μιλούν με αγνώστους.

Active