Μαλλιά κουβάρια για άλλη μια φορά στον δημόσιο τομέα της υγείας, με τα μέτωπα να είναι περισσότερα του ενός και να αφορούν τόσο εργασιακά ζητήματα των γιατρών, όσο και την πρόθεση για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Χθες, και τη στιγμή που η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών κατάγγελλε τον ΟΚΥπΥ για αθέτηση όρων της συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2020, έγινε γνωστή η πρόθεση του Οργανισμού να καταθέσει τις επόμενες ημέρες έγγραφο/πρόταση για αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των νοσηλευτηρίων, με αποτέλεσμα πάνω στον καβγά, η ΠΑΣΥΚΙ να ανοίξει και τρίτο μέτωπο το οποίο αυτή τη φορά αφορούσε τη συμφωνία μεταξύ ΟΚΥπΥ και Πανεπιστημίου Κύπρου για τον τρόπο συμμετοχής των γιατρών/ακαδημαϊκών της Ιατρικής Σχολής στις κλινικές και τμήματα των κρατικών νοσοκομείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποφάσισαν μέτρα στα νοσοκομεία οι γιατροί

Τα πνεύματα οξύνθηκαν και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει και συνέχεια αφού σε ό,τι αφορά την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των νοσηλευτηρίων, η ΠΑΣΥΚΙ αν και δημόσια τηρεί συγκρατημένη στάση, επί της ουσίας φαίνεται να τάσσεται αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρά το γεγονός ότι η πρόταση που ετοίμασε ο ΟΚΥπΥ προνοεί, δικαίωμα για σημαντικές αυξήσεις στα εισοδήματα των γιατρών. 

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», η πρόταση προνοεί ότι, οι γιατροί που θα εργάζονται κατά τις απογευματινές ώρες (πέραν του ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας που σήμερα εργάζονται), θα λαμβάνουν το 20% των συνολικών εσόδων που θα έχει ο ΟΚΥπΥ από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στο ΓεΣΥ σε μη εργάσιμες, για το δημόσιο ώρες. 

Πιο αναλυτικά, σήμερα, οι γιατροί, βάσει συμφωνιών, πέραν του μισθού τους από το δημόσιο λαμβάνουν επιπρόσθετο ποσό το οποίο κυμαίνεται μεταξύ €1.850 – €2.400 ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο ΓεΣΥ. Στα ποσά αυτά, βάσει της νέας πρότασης του ΟΚΥπΥ θα λαμβάνουν και επιπρόσθετο ποσό για την απογευματινή τους εργασία. 

Σε ό,τι αφορά στις λεπτομέρειες της εφαρμογής της πρότασης του ΟΚΥπΥ, σε πρώτο στάδιο, το ωράριο λειτουργίας των νοσοκομείων θα επεκταθεί σε ειδικότητες οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλες λίστες αναμονής για τους ασθενείς, όπως είναι οι ειδικότητες της Γαστρεντερολογίας, επεμβατικής καρδιολογίας και επεμβατικής ακτινολογίας, νευροχειρουργικής, γενικής χειρουργικής, ορθοπεδικής και Ωτορινολαρυγγολογίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, η συγκεκριμένη πρόταση θα αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, «με στόχο να δοθεί το πράσινο φως στη διεύθυνση να προχωρήσει στην απαραίτητη διαβούλευση με τις Συντεχνίες όλων των εργαζομένων».  

«Δεν έχουμε αποφασίσει και προχωρούμε στην εφαρμογή του οποιουδήποτε σχεδίου χωρίς να ενημερώσουμε τους άμεσα ενδιαφερόμενους», υπέδειξε ο κ. Χαριλάου και τόνισε πως «πρέπει η διεύθυνση του οργανισμού να λάβει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου για να καλέσουμε μετά τις συντεχνίες και να διαβουλευθούμε μαζί τους, όπως πάντα κάνουμε». 

ΠΑΣΥΚΙ και ΟΚΥπΥ, από νωρίς χθες το πρωί αντάλλαζαν πυρά, με αφορμή την επίσημη προειδοποίηση της Συντεχνίας των κυβερνητικών γιατρών και λήψη μέτρων εξαιτίας της μη διευθέτησης της εκκρεμότητας που υπάρχει από τον Οκτώβριο του 2020 και αφορά τη δομή λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων. 

Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν σε δική του παρέμβαση ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών Μάριος Κουλούμας, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, για το γεγονός ότι ο ΟΚΥπΥ έχει ετοιμάσει πρόταση για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων. 

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, αντέδρασε έντονα, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι ενώ οι οργανωμένοι ασθενείς ήταν ενήμεροι για την απόφαση αυτή του ΟΚΥπΥ, οι Συντεχνίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια, δεν είχαν ενημερωθεί από τον Οργανισμό. 

«Δεν νοείται, να είναι ένα θέμα το οποίο μας αφορά άμεσα και να μην έχουμε ενημερωθεί για το γεγονός», ανέφερε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, ο οποίος, επί της ουσίας του ζητήματος είπε, ότι «θα αναμένουμε αυτή την πρόταση και θα τοποθετηθούμε εφόσον πάρουμε κάτι γραπτό και επίσημο στα χέρια μας». Ως Συντεχνία, πρόσθεσε, «ευελπιστούμε βεβαίως ότι δεν θα συμβεί το ίδιο που συνέβη με τη συμφωνία μεταξύ ΟΚΥπΥ και Πανεπιστημίου Κύπρου για την οποία χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργού Υγείας για να ενημερωθεί η ΠΑΣΥΚΙ». 

Αναμένουμε την πρόταση και θα τοποθετηθούμε όταν και εφόσον πάρουμε γραπτή πρόταση για το κείμενο. Και ευελπιστούμε ότι εκ μέρους του ΟΚΥπΥ έγκαιρα θα παραχωρηθεί το οποιοδήποτε κείμενο, έγγραφο εργασίας και δεν θα επαναληφθεί το γεγονός όπου μετά από εντολές του υπουργού Υγείας αναμέναμε επιπλέον δέκα μέρες ώστε να μας παραχωρηθεί το έγγραφο της συμφωνίας μεταξύ ΟΚΥπΥ και Πανεπιστημίου Κύπρου.

Για αθέτηση όρων συμφωνίας κάνει λόγο η ΠΑΣΥΚΙ, απαντά ο ΟΚΥπΥ

Σε σχέση με την πρόθεση της ΠΑΣΥΚΙ να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τη μη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν στις δομές λειτουργίας των νοσοκομείων ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, εξήγησε ότι «πρόκειται για ένα θέμα το οποίο εκκρεμεί από τον Οκτώβριο του 2020 αφού η συμφωνία που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2020 προνοούσε διευθέτησή του με χρονοδιάγραμμα τριών μηνών». 

«Αντί να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα, από τον ΟΚΥπΥ τώρα μας ενημερώνουν ότι έχουν προχωρήσει στην εκπόνηση επιχειρησιακού πλάνου στο οποίο θα εντάξουν και τις δομές. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι ο ΟΚΥπΥ δεν προσεγγίζει με τον σωστό τρόπο τα ζητήματα που αφορούν στα δημόσια νοσοκομεία». 

Η απάντηση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, ήταν άμεση: «Εάν δεν κινούμαστε βάσει επιχειρησιακού πλάνου δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σωστά στις δομές κλινικών και τμημάτων». Υπέδειξε ταυτόχρονα ότι, «αυτή τη στιγμή και με δεδομένο το γεγονός ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ο Οργανισμός δεν έχει καν το δικαίωμα να έχει λόγο στις όποιες προαγωγές γίνονται με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται προαγωγές για τμήματα και κλινικές στις οποίες δεν υπάρχει ανάγκη». Το οτιδήποτε «πάμε τώρα να κτίσουμε», είπε, «πρέπει να βασίζεται σε ένα επιχειρησιακό πλάνο για να βαδίζουμε όλοι στον ίδιο δρόμο». 

Ο ΟΚΥπΥ, ανέφερε ο κύριος Χαριλάου, δεν έχει αθετήσει καμιά συμφωνία, σημειώνοντας ότι έχει προχωρήσει η στελέχωση με γιατρούς και νοσηλευτές και ότι έχει καταρτισθεί επιχειρησιακό σχέδιο.    

Αναφέρεται ότι ο ΟΚΥπΥ είχε ενημερώσει όλες τις συντεχνίες των γιατρών για την πρόθεσή του να ετοιμάσει τη σχετική πρόταση στις αρχές του καλοκαιριού κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί με αντικείμενο συζήτησης τα θέματα που εκκρεμούν και αφορούν στη συμφωνία του 2020.  

Απαιτεί επέκταση ωραρίου η ΟΣΑΚ

Στον δημόσιο διάλογο μεταξύ ΠΑΣΥΚΙ και ΟΚΥπΥ ενεπλάκη ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας, τονίζοντας ότι «το οργανωμένο κίνημα των ασθενών απαιτεί την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων. Δεν είναι δυνατόν τα νοσοκομεία να κλείνουν στις 3 το απόγευμα, να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο και να θέλουμε το Δημόσιο να είναι ανταγωνιστικό προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία του ΓεΣΥ». 

Απαίτηση της ΟΣΑΚ, πρόσθεσε, «είναι να λειτουργούμε και τα απογεύματα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις χειρουργικές επεμβάσεις αλλά σε όλους τους τομείς, και στα ιατρεία και στα υπόλοιπα τμήματα, όπως συμβαίνει στα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα». 

Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών, «πρέπει να προηγηθεί διάλογος, να γίνουν οι σωστές συμφωνίες για να μην έχουμε προβλήματα στη συνέχεια».