Ηχηρό μήνυμα στέλνει η Ουάσιγκτον παραμονές της κρίσιμης τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τους δύο ηγέτες της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ. Σε επιστολή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα αποδοχής της λύσης δύο κρατών που ζητά η τουρκική πλευρά. Παράλληλα υπογραμμίζει τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο. 

Η επιστολή (την οποία ο «Φ» έχει στην κατοχή του και αποκαλύπτει) έχει ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2021 με αποστολέα τον Ναζ Ντουράκογλου, εκτελών χρέη υφυπουργού Εξωτερικών στο Γραφείο Νομικών Θεμάτων και με παραλήπτρια την Αμερικανίδα βουλευτή Νικόλ Μαλιοτάκις. Ενώ η επιστολή της βουλευτού είχα σταλεί την 1η Ιουλίου 2021 το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να στείλει μόλις χθες την απάντησή του και αυτό όχι τυχαία. Προφανώς και ήθελαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στείλουν ένα νέο μήνυμα προς το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ παραμονές της συνάντησης της ερχόμενης Δευτέρας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλείδωσαν τρεις, ιδιαίτερης σημασίας, περιφερειακές συναντήσεις

Στην επιστολή ο Ναζ Ντουράκογλου, αφού ευχαριστεί την Νικόλ Μαλιοτάκις για την επιστολή της προς την Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ για την Αμμόχωστο, ημερομηνίας 1ης Ιουλίου, αναφέρει: «Το υπουργείο συμμερίζεται την ανησυχία σας για  το μονομερές άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων, καθώς και την ανακοίνωση για μεταβίβαση τμημάτων των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο. Αυτή η ανακοίνωση από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, με τη στήριξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε παρά την, εδώ και πολλούς μήνες, εμπλοκή των ΗΠΑ και της ΕΕ στα υψηλότερα επίπεδα προτρέποντας την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους ενάντια σε αυτή την απόφαση».

Στη συνέχεια παραπέμπει στη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών: «Όπως σημείωσε ο υπουργός Μπλίνκεν στη δήλωσή του που κυκλοφόρησε στις 20 Ιουλίου και όπως η υφυπουργός Νούλαντ επανέλαβε κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στις 21 Ιουλίου με θέμα «Σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας», οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν αυτή την κίνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Δεν συνάδει με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), τα οποία ζητούν ρητά όπως ο έλεγχος των Βαρωσίων περιέλθει στα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασύμβατες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις συνομιλίες διευθέτησης. Θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανατρέψουν την απόφασή τους και όλα τα βήματα που έχουν γίνει από τον Οκτώβριο του 2020».

Ακολούθως γίνεται αναφορά στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ρόλο που έπαιξε η Ουάσιγκτον: 

«Μετά την ανακοίνωση της 20ής Ιουλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν στενά με τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συντάξουν μια ισχυρή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που εγκρίθηκε ομόφωνα στις 23 Ιουλίου, καταδικάζοντας την ανακοίνωση και ζητώντας την άμεση ανατροπή αυτής της απόφασης και όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για τα Βαρώσια τον Οκτώβριο του 2020».

Επίσης διαμηνύει πως το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών «συνεχίζει να υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών ενεργειών που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και εμποδίζουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση της Κύπρου σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Περαιτέρω, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει «την ανησυχία μας σχετικά με τις τουρκικές και τουρκοκυπριακές εκκλήσεις για λύση «δύο κρατών» και παραμένουν υποστηρικτές μιας κυπριακής ιδιοκτησίας διευθέτηση που θα επανενώνει το νησί ως μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής». Τέλος, ξεκαθαρίζει πως αυτό είναι το μόνο πλαίσιο που υπάρχει με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και που φέρει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.