Πραγματικό σφαγείο αποτελεί για τους δημότες Λευκωσίας το κόστος της Πλατείας Ελευθερίας, το οποίο, σύμφωνα με εκτίμηση που περιλαμβάνεται σε έγγραφο που κατατέθηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, έφτασε αισίως τα €46 εκατ.

Ωστόσο θεωρείται ότι το συγκεκριμένο ποσόν θα αυξηθεί περαιτέρω αν ληφθεί υπόψη ότι αυτή την περίοδο εξετάζονται από τον αρχιτέκτονα και επιμετρητή αιτήματα του εργολάβου για «παρατάσεις χρόνου και διατάραξης εργασιών».

Σημειώνεται, πως το αρχικό συμβόλαιο προέβλεπε ότι το έργο θα κόστιζε συνολικά (μαζί με τη λεωφόρο Ομήρου) €22 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βγαίνει η σούμα της Πλατείας Ελευθερίας

Πέραν της οικονομικής πτυχής, κάτι άλλο το οποίο προκαλεί σοκ, είναι το γεγονός ότι ο δήμος ανέλαβε τον έλεγχο του έργου χωρίς να διενεργηθούν οι τελικοί έλεγχοι ασφάλειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κινδύνου για τους χρήστες της Πλατείας αλλά και από πλευράς αποζημιώσεων σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει πως θα σημειωθούν κατ’ ανάγκη σοβαρά ατυχήματα ή ότι η Πλατεία δεν είναι ασφαλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο σχετικό ενημερωτικό προς τους δημοτικούς συμβούλους αναφέρεται πως οι κατασκευαστικές εργασίες ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί και το έργο έχει παραδοθεί στο κοινό από την 1/1/2021. Αναφέρεται επίσης, πως αυτή την περίοδο διεξάγονται εργασίες ολοκλήρωσης των ηλεκτρομηχανολογικών και άλλων συναφών ελέγχων στα υδάτινα στοιχεία και τμήματα άρδευσης και φωτισμού του χώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο λογαριασμός φύλαξης & καθαριότητας της Πλατείας Ελευθερίας

Επίσης διεξάγονται διάφοροι έλεγχοι από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης π.χ. θέματα ασφάλειας. Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης, πως στις 6 Μαΐου έγινε επιθεώρηση του έργου από τον αρχιτέκτονα ο οποίος θα προχωρήσει στην παραλαβή του έργου σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες παραλαβής.

Συγκεκριμένα, την 1η Ιανουαρίου 2021 θα θεωρηθεί ότι παρελήφθη η Πλατεία, στις 5/3/2021  θα θεωρηθεί ότι παρελήφθη η τάφρος και στις 31 Μαΐου θα θεωρηθεί ότι παρελήφθη συνολικά το έργο. Βεβαίως τα πιο πάνω αφορούν κείμενο του δήμου και εναπόκειται στον αρχιτέκτονα κατά πόσον θα υιοθετήσει τελικά τις ως άνω ημερομηνίες.

Όμως, ακόμη και αν ο αρχιτέκτονας συγκατανεύσει και υιοθετήσει τις αναφερόμενες ημερομηνίες, το έργο δεν θα είναι ολοκληρωμένο, αφού όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό του Δήμου Λευκωσίας, «με παραλαβή του έργου ο αρχιτέκτονας θα εκδώσει την λίστα ελαττωμάτων και εκκρεμοτήτων την οποίαν ο εργολάβος θα πρέπει να ολοκληρώσει μέσα στη δωδεκάμηνη περίοδο συντήρησης».

Παράλληλα αναφέρεται, πως για τις εναπομείνασες εργασίες στόχος είναι να ολοκληρωθούν 4-5 μήνες μετά την παραλαβή του έργου, κάτι το οποίο μεταθέτει την ολοκλήρωση περί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται, ότι η υλοποίηση του έργου άρχισε το έτος 2012 και ύστερα από εννέα χρόνια γνωρίζουμε την ημερομηνία ολοκλήρωσης μόνο κατά προσέγγιση.

Όσον αφορά το κόστος, γίνεται αναφορά σε μικρή απόκλιση με βάση την οποίαν το κόστος θα κυμανθεί στα €46 εκατ.