Ξεκρέμαστοι έχουν μείνει ασθενείς με γαστρεντερολογικά προβλήματα, αφού ο γιατρός τους ο οποίος εργαζόταν στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, παραιτήθηκε από το δημόσιο χωρίς οι ίδιοι να ενημερωθούν, και το επόμενο ραντεβού που τους προσφέρεται από το νοσηλευτήριο, με άλλο γιατρό της ίδιας ειδικότητας, έχει ημερομηνία τον Μάρτιο του 2022. Την ίδια ώρα, ακόμα και δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, στα δημόσια νοσηλευτήρια οι λίστες αναμονής παραμένουν σε διάφορες ειδικότητες με αποτέλεσμα οι ασθενείς να εγκαταλείπουν τα νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς και νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ για να εξυπηρετηθούν, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσοκομείων και τη συνέχειά τους», όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, τονίζοντας ότι «ενδεχομένως να πρέπει να επαναφέρουμε στη συζήτηση την ανάγκη για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής, το οποίο έχει σαφώς βελτιωθεί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σε διάφορες ειδικότητες και λειτουργεί σε βάρος της εικόνας του δημόσιου τομέα της υγείας».  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πανδημία δείχνει ακόμη τα δόντια της

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που έμειναν χωρίς γιατρό, ο κ. Κουλούμας εξήγησε ότι, το πρόβλημα εντοπίστηκε όταν κάποιοι ασθενείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές χρόνιες γαστρεντερολογικές παθήσεις, μετέβησαν στο νοσηλευτήριο την ημέρα και ώρα κατά την οποία ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό το ραντεβού τους με τον συγκεκριμένο γιατρό. Εκεί, ενημερώθηκαν ότι ο γιατρός δεν μπορούσε να τους δει επειδή δεν εργάζεται πλέον στο νοσηλευτήριο. Στην ερώτηση τους εάν ο γιατρός αυτός έχει ιδιωτεύσει και εργάζεται εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας, κανένας δεν μπορούσε να τους απαντήσει ενώ όταν κάποιοι από αυτούς ζήτησαν να προγραμματίσουν ραντεβού με άλλο γιατρό της ίδιας ειδικότητας στο νοσηλευτήριο, πήραν την απάντηση ότι διαθέσιμα ραντεβού υπήρχαν για το 2023. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Αστυνομία οι καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Οι ασθενείς υπέβαλαν το παράπονο τους στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, η οποία και προχώρησε σε περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, αφού όπως ανέφερε ο Μάριος Κουλούμας, «δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται κοντά μας παράπονα για γιατρούς οι οποίοι παραιτούνται από το δημόσιο και οι ασθενείς παραπέμπονται σε άλλους γιατρούς του νοσοκομείου, και κρίθηκε απαραίτητο να διερευνήσουμε τόσο τους λόγους για τους οποίους οι γιατροί εξακολουθούν να εγκαταλείπουν το δημόσιο, όσο και τους λόγους για τους οποίους οι ασθενείς δεν είχαν ενημερωθεί έγκαιρα για την παραίτηση του γιατρού». 

Ο ΟΚΥπΥ, είπε ο κ. Κουλούμας, έδωσε την απάντηση του, αναφέροντας πως «με την αποχώρηση γιατρών από τα νοσοκομεία, οι ασθενείς ενημερώνονται τηλεφωνικά εγκαίρως. Ωστόσο, κάποια άτομα ενδεχομένως να μην είχαν ανταποκριθεί στις κλήσεις των λειτουργών του νοσοκομείου και για αυτό δεν γνώριζαν για την παραίτηση του γιατρού». 

«Εκείνο που μας κάνει μεγάλη εντύπωση», είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «είναι ότι από το νοσοκομείο, επίσημα και γραπτώς, έχουμε ενημερωθεί ότι για τον επαναπρογραμματισμό του ραντεβού των ασθενών με άλλο γιατρό, οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ραντεβού μπορεί να διευθετηθεί τον Μάρτιο του 2022 ενώ οι ασθενείς, όταν αντιμετωπίζουν επείγον πρόβλημα μπορούν να απευθύνονται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών».  

«Αυτές οι διαδικασίες είναι διαδικασίες που ζούσαμε για δεκαετίες και για αυτό παλέψαμε για την εφαρμογή του ΓεΣΥ για να τις αλλάξουμε. Δεν είναι δυνατόν να παραπέμπουμε τους ασθενείς, σε μια εποχή που έχουν δικαίωμα επιλογής γιατρού και νοσηλευτηρίου στα ΤΑΕΠ», είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ. 

Πρόβλημα ο μικρός αριθμός γιατρών και το ωράριο του δημοσίου

Σε ό,τι αφορά τις λίστες αναμονής, ο κ. Κουλούμας ανέφερε ότι «το φαινόμενο παρατηρείται σε ειδικότητες για τις οποίες δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, ωστόσο το πρόβλημα είναι μεγάλο διότι, από τη μια έχουμε το μικρό αριθμό γιατρών, οι οποίοι μπορούν να εξυπηρετούν εκ των πραγμάτων μικρότερο αριθμό ασθενών κάθε μέρα και από την άλλη έχουμε το ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας το οποίο, «κλείνει» στις 3 το απόγευμα με αποτέλεσμα ακόμα και να θέλουν οι γιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς τους, να μην είναι δυνατό να το πράξουν».

Κάποιοι γιατροί, «έχουν ήδη εγκαταλείψει το δημόσιο για αυτόν ακριβώς το λόγο», είπε ο κ. Κουλούμας και εξήγησε ότι «εντός του ΓεΣΥ οι γιατροί αυτοί μπορούν να ιδιωτεύσουν, να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους και τα απογεύματα και σίγουρα να τους κρατήσουν κοντά τους αφού θα είναι ικανοποιημένοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μαζί με τους γιατρούς να εγκαταλείπουν τον δημόσιο τομέα και οι ασθενείς, με ό,τι αυτό θα κοστίσει, εάν συνεχίσει να γίνεται, για τη βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ και κατ’ επέκταση των ίδιων των νοσηλευτηρίων».

Ως ΟΣΑΚ, είπε, «θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να επαναφέρουμε στη συζήτηση την ανάγκη για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Ο ΟΚΥπΥ, οφείλει να θέσει αυτό το ζήτημα στον διάλογο με τους εργαζόμενους, με τις Συντεχνίες των γιατρών και των άλλων εμπλεκόμενων επαγγελματιών υγείας και να βάλει τέρμα σε νοοτροπίες τις οποίες όλοι στοχεύαμε να εξαφανίσουμε με την αυτονόμηση των νοσοκομείων. Εάν απλώς αλλάξαμε μια ταμπέλα και κάναμε τα “κρατικά νοσοκομεία”, “νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ”, σημαίνει ότι αποτύχαμε. Για αυτό και ως Ομοσπονδία, σίγουρα θα επιμείνουμε το επόμενο διάστημα σε αυτό το ζήτημα. Τα δημόσια νοσοκομεία, είναι η βάση στην οποία “στέκεται” το ΓεΣΥ και πρέπει να αυτονομηθούν και στην πράξη».