Η Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε για να μια ακόμα φορά στα σχόλιά της για το Κυπριακό να μην πει κάτι το οποίο να θίξει ή να εκληφθεί ως εχθρικό από την Τουρκία. Γι’ αυτό και όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό η καγκελάριος της Γερμανίας επέλεξε να μιλήσει για «οπισθοδρόμηση» και για «απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». Για να υποδείξει στη συνέχεια πως «δεν θα πρέπει να αποθαρρυνόμαστε από τέτοιες οπισθοδρομήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με «αποτυχία των διαπραγματεύσεων» εξαιτίας της τουρκικής στάσης, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι είναι αρχή της να μη μιλάει για αποτυχία σε διαπραγματεύσεις. «Υπάρχει πρόοδος και οπισθοδρόμηση», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ευτυχώς έχουν επανεκκινήσει, υπήρξε και συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οργιώδες παρασκήνιο στο Σ.Α. για Βαρώσια-Επιμονή Βρετανών

 Η Άνγκελα Μέρκελ επιλέγει για μια ακόμα φορά να κρατά αποστάσεις από τη Κύπρο, η οποία είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Και αυτό όχι τυχαία, καθώς ζυγίζοντας τα καθαρά γερμανικά συμφέροντα κρίνει πως η χώρα της έχει περισσότερο να χάσει από μια αντιπαράθεση με την Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο ή και την Ελλάδα. 

Η τοποθέτηση της Α. Μέρκελ μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πλέον υποτονική σε σύγκριση με άλλες αναφορές που υπήρξαν τα τελευταία 24ωρα εξ αφορμής τις νέες προκλήσεις των Τούρκων στην Αμμόχωστο. 

Στο μεταξύ, η Ναμπίλα Μασραλί, αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ κληθείσα να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις ανακοινώσεις Τατάρ και τις αντιδράσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, επεσήμανε πως η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Βαρώσι, και επιμένει ότι αυτά πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992), υπενθύμισε.

Η εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι στο επίπεδο του Συμβουλίου των κρατών μελών η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (PSC) συνεδρίασε το πρωί με αντικείμενο την ενημέρωση και  ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα Βαρώσια.

Όπως εξάλλου δήλωσε και ίδιος ο Ζοζέπ Μπορέλ, η ΕΕ παρακολουθεί τις τρέχουσες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα. Η ΕΕ θα αναμένει την επικείμενη τοποθέτηση του ΣΑΗΕ προ όποιας επόμενης κίνησης, εξήγησε η Ναμπίλα Μασραλί.

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ