Νομοσχέδιο για τη δίωξη των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών (ΑθΕΠ) που εντοπίζονται στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Κύπρο, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Ουσιαστικά αν εφαρμοστεί σωστά η νομοθεσία όπως προτείνεται, θα τερματιστεί το φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα να εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς μεσάζοντες και έμποροι, και παράλληλα θα στηριχθεί το εισόδημα των γεωργών, ενώ τα προϊόντα θα διατίθενται στους καταναλωτές σε καλύτερες τιμές.  

Ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, αναφέρθηκε στη θετική αυτή εξέλιξη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, ζητώντας να εξεταστεί το θέμα υπό τη μορφή κατεπείγοντος πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής, ενόψει των εκλογών. 

Οι εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ δύο ή περισσότερων συναλλασσόμενων μερών που παρεκκλίνουν από την ορθή εμπορική συμπεριφορά και αντιβαίνουν στην καλή πίστη και στα συναλλακτικά ήθη, θα διώκονται πλέον από την αρμόδια Αρχή, που είναι το Τμήμα Γεωργίας. 

Συγκεκριμένα, με το νέο νομοσχέδιο θα αντιμετωπιστούν πρακτικές που τα τελευταία χρόνια πήραν σοβαρή έκταση και στη χώρα μας, όπως μονομερείς και αναδρομικές τροποποιήσεις συμβάσεων, ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, προθεσμίες πληρωμής μεγαλύτερες των 30 ημερών, απαιτήσεις εκ των προτέρων πληρωμής για την εξασφάλιση ή διατήρηση συμβάσεων, επιβολή πληρωμής για χαλασμένα ή απούλητα προϊόντα και άλλες ενέργειες που πλήττουν εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης αγροτικών προϊόντων. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαιρετίζουν την κατοχύρωση του χαλλουμιού στα κατεχόμενα

Το φαινόμενο των ΑθΕΠ στον αγροτικό τομέα, επιφέρει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στον γεωργό, όπως απώλεια εισοδήματος, υψηλότερο κόστος παραγωγής από το εκτιμώμενο, δυσχέρειες στον προγραμματισμό της παραγωγής, υπερπαραγωγή προϊόντων και σπατάλη τροφίμων. Το φαινόμενο, όμως, περιορίζει και την αγοραστική δύναμη αλλά και τις επιλογές των καταναλωτών, καθώς δεν αποτελεί πρόβλημα αποκλειστικά «γεωργικό» αλλά αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας και επηρεάζει όλα τα νοικοκυριά, με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. 

Η σοβαρότητα του προβλήματος αποδεικνύεται και από τη νομική ρύθμισή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την έκδοση σχετικής Οδηγίας το 2019. Στην Κύπρο, ωστόσο, με πρωτοβουλία του υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, από το 2018 είχε ήδη διενεργηθεί, μέσω του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, σχετική έρευνα και λεπτομερής καταγραφή των ΑθΕΠ που εντοπίζονται στον αγροτικό τομέα της χώρας μας και επηρεάζουν δυσμενώς τον Κύπριο παραγωγό και τον Κύπριο καταναλωτή. Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας λήφθηκαν υπόψη στη διαμόρφωση του Νομοσχεδίου που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, με ξεκάθαρο στόχο την εξάλειψη των αρνητικών επιπτώσεων των πρακτικών αυτών στα εισοδήματα και στα οφέλη τόσο των γεωργών όσο και των καταναλωτών. 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές, πλήττουν κατά κανόνα τον πιο αδύνατο συμμετέχοντα στην αγροδιατροφική αλυσίδα, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον γεωργό, επιφέροντας απώλεια εισοδήματος, ψηλό κόστος και δυσχέρειες στον προγραμματισμό της παραγωγής. Το φαινόμενο όμως, πέραν των επιπτώσεων που επιφέρει στον παραγωγό, περιορίζει και την αγοραστική δύναμη αλλά και τις επιλογές των καταναλωτών. Το πρόβλημα, δηλαδή, δεν εστιάζεται αποκλειστικά και μόνο στον γεωργικό τομέα, αλλά αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας και επηρεάζει όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά με κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.