Το υπουργείο Παιδείας απέρριψε κι επισήμως το αναθεωρημένο πρωτόκολλο που εξέδωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας, σχετικά με την ιχνηλάτηση στα σχολεία, και το οποίο δημιούργησε ένα τεράστιο μπάχαλο. Έπειτα από πρωτοβουλία του Πρόδρομου Προδρόμου, το θέμα με το επίμαχο πρωτόκολλο συζητήθηκε χθες στο πλαίσιο τηλεσυνάντησης που είχε με την επιτροπή των γιατρών, στην παρουσία και των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Κωνσταντίνου Τσιούτη και Ζωής-Δωροθέας Πανά, παρότι αντικείμενο ήταν οι υγειονομικοί σχεδιασμοί για τις Παγκύπριες Εξετάσεις που αρχίζουν στις 21 Μαΐου. 

Όπως ξεκαθαρίστηκε, τα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν με τα υφιστάμενα πρωτόκολλα, μέχρι νεωτέρας, ακυρώνοντας το αναθεωρημένο πρωτόκολλο του υπουργείου Υγείας. Πάντως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας μετά τη συνάντηση με τους γιατρούς, γίνεται αναφορά ότι θα εξεταστούν και οι εισηγήσεις που γίνονται για την αναπροσαρμογή των πρωτοκόλλων στα σχολεία. 

Παράλληλα με αυτές τις ενέργειες, τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους στο πλαίσιο της Διυπουργικής Επιτροπής για Θέματα Ασφάλειας και Ιχνηλάτησης στα σχολεία, στην οποία συμμετέχει και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, ώστε να διαμορφωθεί το πρωτόκολλο για τις Παγκύπριες Εξετάσεις. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως πληροφορείται ο «Φ», δεν αποκλείεται ως βάση συζήτησης να αξιοποιηθεί το περσινό πρωτόκολλο που εκπονήθηκε για τις Παγκύπριες Εξετάσεις και το οποίο θα τύχει της απαραίτητης επικαιροποίησης. Υπουργείο Παιδείας και ειδικοί εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να θέσουν επί χάρτου σημαντικά ζητήματα, ούτως ώστε να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι σχεδιασμοί που θα διασφαλίζουν την υγειονομική ασφάλεια κατά τη διαδικασία των Παγκύπριων Εξετάσεων και όχι μόνο. Κι αυτό διότι, πέραν των Παγκυπρίων, την ίδια περίοδο θα διεξαχθούν και οι εξετάσεις τετραμήνου για τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείων και Τεχνικών Σχολών και άρα, ο αριθμός των μαθητών που θα μετέχουν σε εξεταστική διαδικασία θα είναι κατά πολύ πιο πάνω. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σημεία που απασχολούν υπουργείο και επιστημονικές επιτροπές είναι πώς γίνεται η διαχείριση όταν μαθητές είναι θετικά περιστατικά κορωνοϊού και τι γίνεται στην περίπτωση των μαθητών που θα δηλωθούν ως στενές επαφές. Επίσης, πλάνο πρέπει να υπάρχει και για το ενδεχόμενο της δήλωσης κρουσμάτων και στενών επαφών την τελευταία στιγμή, δηλαδή λίγες ώρες πριν την εξέταση, ένα ενδεχόμενο εξίσου ορατό. Κατά τις περσινές εξετάσεις, υπήρξε μόνο μία περίπτωση μαθητή που ήταν θετικός στον κορωνοϊό και ο οποίος εξετάστηκε στο σπίτι του από επιτηρητές. Φέτος, αναμένεται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων.    

Κάντε κλικ για να εγγραφείτε στο Newsletter του Philenews