Την πρόθεση της Παγκύπριας Επιτροπής Ψαράδων να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα ή αύριο, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα μιλώντας αποκλειστικά στον «Φ», ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψαράδων, Χριστάκης Χριστοδούλου. Σχολίαζε το ξέσπασμα των ψαράδων της Αμμοχώστου σε σχέση με τα προβλήματα τους, ενώ αποκάλυψε ότι θα εισηγηθεί ακόμα και παγκύπρια πορεία και διαμαρτυρία των ψαράδων, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ακόμα και εντός της εβδομάδας. Επέκρινε τον υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, για τη στάση του σε μια σειρά από ζητήματα όπως τις ζημιές που προκαλούν τα δελφίνια στα δίχτυα των ψαράδων, τις ζημιές από τα λαγόψαρα, την κρατική βοήθεια που εξαγγέλθηκε και έχουν να παίρνουν ακόμη οι ψαράδες και άλλα σοβαρά ζητήματα, που έφεραν τα μέλη του κλάδου σε απόγνωση και εξαθλίωση, όπως τόνισε. 

Αξίζει να τονισθεί ότι οι δηλώσεις του κ. Χριστοδούλου έγιναν με αφορμή το γεγονός ότι, δεκάδες ψαράδες σε οκτώ αλιευτικά καταφύγια στα Κοκκινοχώρια, (έξι στην ελεύθερη Αμμόχωστο και δυο στη Λάρνακα), αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Προβλήματα που έχουν φέρει τους ψαράδες της ελεύθερης Αμμοχώστου σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, αλλά και ψυχολογική, καθώς κάποιοι δυσκολεύονται ακόμα και στα βασικά τους καθημερινά έξοδα. 

Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ψαράδων Αγίας Νάπας και σε συνεννόηση με ψαράδες από όλη την περιοχή, οι ψαράδες Αμμοχώστου  αποστέλλουν επιστολή στον υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, αναφερόμενοι στα προβλήματα τους και ζητούν συνάντηση μαζί του το συντομότερο. Καθώς, πληθαίνουν οι φωνές από απλούς ψαράδες ότι ο κλάδος δεν στηρίχθηκε επαρκώς από το κράτος την περίοδο της πανδημίας, παρά τις φωνές τους, με αποτέλεσμα όχι μόνο στα Κοκκινοχώρια αλλά παγκύπρια πολλές οικογένειες ψαράδων να βρίσκονται σε δυσχερή θέση. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε τραγική κατάσταση οι επαγγελματίες ψαράδες

Πρώτο πρόβλημα, ήταν και παραμένει η βιωσιμότητα του επαγγέλματος, η οποία επιδεινώθηκε ένεκα και των επιπτώσεων της πανδημίας. Δηλαδή, επεξήγησε στο «Φ» ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος  των ψαράδων Αγίας Νάπας, Λουκάς Κρεμμαστός και Πανίκος Περατικός, δεν φτάνει που οι αριθμοί των ψαριών στη θάλασσα της περιοχής είναι μειωμένοι και αυτά τα λίγα που αλιεύονται έχουν πρόβλημα στην εμπορία τους. Οι λίγες ταβέρνες που λειτουργούν δεν αγοράζουν μεγάλες ποσότητες καθώς η πελατεία τους είναι μειωμένη, ενώ τα μεγάλα ψάρια έχουν σχεδόν μηδενική ζήτηση. Την ίδια ώρα όμως, λαγόψαρα, δελφίνια και χελώνες καταστρέφουν τα δίκτυα των ψαράδων, οι οποίοι εκτός του ότι δεν καλύπτουν καν το πετρέλαιο για τις ψαριές τους, έχουν και επί πλέον ζημιές. 

Συνωστισμός ψαράδων στην Αγία Νάπα  

Ειδικά όσο αφορά το λιμανάκι της Αγίας Νάπας, όπου από τις αρχές του χειμώνα φιλοξενούνται περίπου 20 ψαρόβαρκες από το Λιοπέτρι, ένεκα του έργου ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετριού, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Καθώς, γύρω στους 60 επαγγελματίες ψαράδες συνωστίζονται σχεδόν καθημερινά, σε περίπου δέκα χώρους- λημέρια των ψαριών οι οποίοι σύμφωνα με τους επαγγελματίες έχουν σχεδόν «αποστραγγιστεί» και οι ψαριές που παίρνουν είναι συνήθως ασύμφορες ή ακόμα χειρότερα, αφορούν «μια φούχτα ψάρια», σε δέκα ή και περισσότερες ζεμπύλια δίχτυα που έριξαν, καθώς η υπεραλιεία δείχνει τα δόντια της. Η περιοχή του Κάβο Γκρέκο είναι κλειστή ζώνη για τους επαγγελματίες ψαράδες λόγω «Natura», έκλεισε η περιοχή της Περνέρας, η ζώνη που περιλαμβάνει τη Μαρίνα Αγίας Νάπας μελλοντικά θα κλείσει, είναι και η περιοχή που χρησιμοποιείται ως μουράγιο για τα μεγάλα πλοία στην Αγία Νάπα, «δεν έμειναν ψαρότοποι στην περιοχή», επισήμανε ο κ. Κρεμμαστός. 

Κάντε κλικ για να εγγραφείτε στο Newsletter του Philenews