Στη Γενεύη θα δοκιμαστούν ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών οι προθέσεις του καθενός από τους συμμετέχοντες, τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Παραδέχεται επίσης ότι οι δημόσιες δηλώσεις από τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπουν να διατηρούνται υψηλές προσδοκίες από την άτυπη πενταμερή. 

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο ταξίδι στη Γενεύη για τη συνάντηση 5+1 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και μεταξύ αλλεπάλληλων συσκέψεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήματα που του θέσαμε σχετικά με τη νέα προσπάθεια στο Κυπριακό. Καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου ο Νίκος Αναστασιάδης είχε πάμπολλες συσκέψεις με τους συνεργάτες του και μέλη τη διαπραγματευτικής ομάδας. Συσκέψεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις άτυπες συνομιλίες που αρχίζουν αύριο στη Γενεύη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο ίδιος θεωρεί σημαντική την επιστροφή του Κυπριακού στη διαπραγμάτευση. Σημειώνει ακόμα ότι είναι η πρώτη φορά μετά την αποτυχία του Κραν Μοντανά που μπορεί να επιτευχθεί «να ενεργοποιήσουμε ξανά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού». Όπως τονίζει, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις και τώρα στη Γενεύη θα διαφανούν οι προθέσεις του καθενός. 

Βασικό ζητούμενο της άτυπης συνάντησης μεταξύ 27 και 29 Απριλίου είναι η διατήρηση στου Κυπριακού στις ράγες της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο ίδιος διαβεβαιώνει πως «με δημιουργικότητα» θα επιδιώξει να κρατήσει «το τρένο στις ράγες της ΔΔΟ». 

Αυτό που τον ίδιο τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι «να βρεθεί κοινό έδαφος προκειμένου να συνεχίσουμε έναν δημιουργικό διάλογο που να μας οδηγεί σε λύση» η οποία να βασίζεται στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, τα ψηφίσματα Συμβουλίου Ασφαλείας. Με την Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελίσσεται σε ΔΔΟ διασφαλίζοντας ένα λειτουργικό κράτος. 

Τέλος σ’ ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει στον «Φ» ότι θα είναι παρούσα αλλά «όχι με το καθεστώς που και η ίδια διεκδικούσε». Κάτι που δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με τον ΠτΔ, η θέση της ΕΕ θα είναι διασφαλισμένη στο επόμενο στάδιο. 

Το πλήρες κείμενο 

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο της σύντομης συνομιλίας μας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενόψει άτυπης πενταμερούς:

– Αύριο, θα πραγματοποιηθεί μια καθοριστικής σημασίας συνάντηση για το Κυπριακό. Τι αναμένετε από αυτή τη συνάντηση και πόσο ελπίζετε ότι θα υπάρξει δυνατότητα επιστροφής του Κυπριακού στις διαπραγματεύσεις;

– Είναι η πρώτη μετά από την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, τον Ιούλιο του 2017, και αυτό από μόνο του είναι κρίσιμο γιατί μπορεί επιτέλους μέσα από αυτή τη σύνοδο να πετύχουμε να ενεργοποιήσουμε ξανά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Είναι επίσης σημαντική η επιστροφή στη διαπραγμάτευση γιατί, να σας θυμίσω, είναι κάτι που η τουρκική πλευρά μέχρι σήμερα απέφευγε με διάφορες προφάσεις, είτε επικαλούμενη εκλογές είτε το Brexit είτε οτιδήποτε άλλο. Και είμαστε εμείς που συνετά και επίμονα από το καλοκαίρι του 2017 προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες επιστροφής στο τραπέζι του διαλόγου.  

Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις και στη Γενεύη θα δοκιμαστούν ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ οι προθέσεις του καθενός από τους συμμετέχοντες. 

– Θα είναι όμως αυτός ο διάλογος στη βάση που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, στις ράγες της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ή θα έχουμε εκτροχιασμό σε άλλο πλαίσιο; Δημοσίως τουλάχιστον η τουρκική πλευρά δείχνει αμετακίνητη.

– Οι δημόσιες δηλώσεις δεν μας επιτρέπουν να διατηρούμε υψηλές προσδοκίες. Έχουμε όμως  την  πεποίθηση πως στη Γενεύη, εάν επιχειρήσει να επαναλάβει αυτά που και δημοσίως υποστηρίζει, θα είναι μάλλον σε δύσκολη θέση η ίδια η Τουρκία, καθώς η δική μας πλευρά θα είναι συνεπής σε όλα όσα μέχρι σήμερα διακηρύττει και είναι θα συνεπής με όλα όσα ο ΓΓ ζητά από τα μέρη προκειμένου να υπάρχει ελπίδα για ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δεν θα διεκδικήσουμε τίποτε περισσότερο και τίποτα λιγότερο παρά τη διαπραγμάτευση όσων περιέγραψε ο κ. Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά μέσα από τα έξι πολύ περιεκτικά σημεία που μας υπέβαλε.

Να είστε βέβαιος πως θα επιδιώξουμε με δημιουργικότητα, αλλά χωρίς να εκφεύγουμε των βασικών και γνωστών παραμέτρων λύσης του Κυπριακού, να κρατήσουμε το τρένο όπως το περιγράφετε στις ράγες της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.  Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι πώς να βρεθεί κοινό έδαφος προκειμένου να συνεχίσουμε έναν δημιουργικό διάλογο που να μας οδηγεί σε λύση, που θα βασίζεται στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ΔΔΟ αλλά και που θα διασφαλίζει ένα λειτουργικό κράτος. 

Το λειτουργικό κράτος είναι αυτό που θα εμπεδώσει στους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, το αίσθημα της εμπιστοσύνης. 

– Η απουσία της ΕΕ θεωρείται μια αρνητική εξέλιξη;

– Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι παρούσα. Δυστυχώς όχι με το καθεστώς που και η ίδια διεκδικούσε, κάτι που σίγουρα δεν μας ικανοποιεί. Ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται διασφαλισμένη η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να αφήνει τη σφραγίδα της στις αποφάσεις που τυχόν θα ληφθούν και οι οποίες προφανώς την αφορούν αφού η Κύπρος και μετά τη λύση θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να μπορεί να λειτουργεί χωρίς προσκόμματα που θα επιβάλλουν είτε κάποια ξένη χώρα είτε θα προκύπτουν από αδυναμίες στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων στην ίδιά μας τη χώρα.