Μια νέα προσπάθεια υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση δεκαετιών εντάσεων στην Κύπρο ξεκίνησε στη Γενεύη την Τρίτη, με τον  Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, να είναι «ρεαλιστής» για τις πιθανότητες να σημειωθεί πρόοδος, δήλωσε ο Εκπρόσωπός του.

«Ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε να οργανώσει αυτήν τη συνάντηση, μετά τις διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες για λογαριασμό του Γενικό Γραμματέα από την απεσταλμένη Jane Holl Lute», δήλωσε ο Stephane Dujarric.

«Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια διαρκή λύση στο Κυπριακό εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εξέλιξη έρχεται τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία συνάντηση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ηγετών στην Ελβετία για να συζητήσουν το μέλλον του μοιρασμένου νησιού της Μεσογείου.  Το συνέδριο στο αλπικό θέρετρο του Crans Montana, καθυστέρησε μετά από μια εβδομάδα συζητήσεων για έξι βασικά θέματα, όπως η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, τα νέα εδαφικά όρια και η κατανομή εξουσίας.

Διμερείς σειρές Guterres

Αυτή τη φορά, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει προγραμματίσει να επιβλέψει τρεις ημέρες άτυπων συναντήσεων στην ελβετική πόλη, ξεκινώντας την Τρίτη το απόγευμα.

«(Ο) Γενικός Γραμματέας είναι ρεαλιστής», είπε ο κ. Dujarric. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που γνωρίζει καλά, έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις πριν». 

Οι συζητήσεις στην ελβετική πόλη θα περιλαμβάνουν επίσης αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο – όλες τις εγγυητικές δυνάμεις της Κύπρου που συμφώνησαν στην ανεξαρτησία του νησιού το 1960 και οι οποίες ιστορικά συμμετείχαν σε συζητήσεις για τα επόμενα βήματα.

Πορεία ειρήνης

«Ο Γενικός Γραμματέας θα προχωρήσει με βάση το αποτέλεσμα αυτών των ανεπίσημων συνομιλιών», δήλωσε ο κ. Ντουτζάριτς. «Όπως είπαμε –και νομίζω ότι ανέφερα και τον Φεβρουάριο σε άλλες στιγμές σε ενημερώσεις στη Νέα Υόρκη– τα μέρη είναι ευπρόσδεκτα να είναι δημιουργικά και ο Γενικός Γραμματέας θα τους ενθαρρύνει να μετακινούνται – ξέρετε – να χρησιμοποιήσoυν διπλωματική γλώσσα με ειλικρινή τρόπο. Και πάλι, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πρόκειται για άτυπες συνομιλίες».

Πηγή: philenews