Η Κύπρος κλότσησε την ευκαιρία να φιλοξενήσει πρωταθλητές διαφόρων χωρών για σκοπούς προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και να παραμείνει στον χάρτη του αθλητισμού ως χώρα που προσφέρεται για προετοιμασία αθλητών υψηλού επιπέδου. Κάποιοι μάλιστα βλέπουν σκοπιμότητες πίσω από αποφάσεις που ελήφθησαν για αναβάθμιση του Τσιρείου Σταδίου στο οποίο θα διεξαχθεί τελικά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα «Μπρούνο Ζάουλι», ύστερα από την ανατροπή στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών της προσφοράς αντικατάστασης του συνθετικού τάπητα του ΓΣΠ.
Όπως μας υπεδείχθη, κάποιοι, φαίνεται, βρήκαν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν το Τσίρειο με όχι και τόσο διαφανείς προσφορές και μάλιστα έναντι κόστους περίπου €500.000 (εκ των οποίων οι €160.000 για αντικατάσταση του συνθετικού τάπητα) τη στιγμή που με το ίδιο κονδύλι θα μπορούσε να προετοιμαστεί το ΓΣΠ και να φιλοξενήσει με άρτιο τρόπο τους αγώνες αλλά και τους ξένους αθλητές που θα προετοιμάζονταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπάχαλο με την αντικατάσταση του τάπητα στο ΓΣΠ
Ο γενικός διευθυντής του ΓΣΠ Φοίβος Κωνσταντινίδης, κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει σχετικές πληροφορίες, αρχικά ανέφερε πως το ΓΣΠ βλέποντας το γενικότερο καλό θα βοηθήσει το Τσίρειο όσο μπορεί για να είναι σε θέση να φιλοξενήσει το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου «Μπρούνο Ζάουλι».
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που αφορούν στην προπόνηση των ξένων αθλητών, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε πως όντως η Κύπρος έχασε την ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί από αθλητές διεθνούς εμβέλειας στο πλαίσιο προετοιμασίας τους για τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάποιες ομάδες είχαν διευθετήσει να προπονηθούν στο ΓΣΠ αλλά αυτό πλέον δεν είναι εφικτό, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Αυτό που προβληματίζει είναι ότι χάνουμε την ευκαιρία να καθιερωθεί η Κύπρος ως κέντρο εξάσκησης αθλητών υψηλής επίδοσης, είπε ο γενικός διευθυντής του ΓΣΠ. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε πως οι εν λόγω αθλητές θα αφικνούντο στην Κύπρο εντός Μαΐου και θα ολοκλήρωναν την προετοιμασία τους εντός Ιουνίου και από εκεί θα αναχωρούσαν για το Τόκιο.
Ερωτηθείς για τους αθλητές που θα χρησιμοποιούσαν το ΓΣΠ για σκοπούς προετοιμασίας, ανέφερε ότι θα έρχονταν αρκετοί αθλητές της Εθνικής Ελλάδας, Γερμανοί (στο άθλημα των ρίψεων), Ούγγροι (ρίπτες) Ισραηλινοί (στο άλμα επί κοντώ), Ισπανοί (δρομείς, εμποδιστές κ.λπ.) και άλλοι αθλητές.
Όταν ρωτήθηκ, γιατί δεν ανατέθηκε στο ΓΣΠ η διοργάνωση των αγώνων με αντικατάσταση του συνθετικού τάπητα με συνοπτικές διαδικασίες, όπως συνέβη στην περίπτωση του Τσιρείου, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερ, ότι οι ιθύνοντες του ΓΣΠ δεν ρωτήθηκαν ούτε και βολιδοσκοπήθηκαν ως προς το κατά πόσον ευνοούσαν ή επιθυμούσαν να προχωρήσουν στην αντικατάσταση του συνθετικού τάπητα του σταδίου.
Ανησυχίες ακόμη και στη Λεμεσό
Στο μεταξύ, ανησυχίες επικρατούν ακόμη και στη Λεμεσό ως προς το κατά πόσον το Τσίρειο θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη διοργάνωση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος «Μπρούνο Ζάουλι».
Όσον αφορά στα θέματα που πρέπει να λυθούν στο Τσίρειο, όπως πληροφορείται ο «Φ», περιλαμβάνονται και τα εξής:
-Στα αποδυτήρια δεν υπάρχουν καν ντους. Υπάρχουν μόνο οι σωλήνες και πρέπει να εκτελεστούν εργασίες ώστε να διαμορφωθούν αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις ανάλογες του επιπέδου των αγώνων που θα διοργανωθούν. Σε παρατήρησή μας ότι οι εγκαταστάσεις (ντους κ.λπ.) χρησιμοποιούνται από ομάδες ποδοσφαίρου της πόλης, μας ελέχθη πως οι ομάδες ποδοσφαίρου διαμόρφωσαν τα δικά τους ντους τα οποία και κλειδώνουν, οπόταν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρίτους.
-Δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για έλεγχο ντόπινγκ και πρέπει να διαμορφωθεί.
-Το ιατρείο δεν είναι ικανοποιητικό για να εξυπηρετήσει αθλητές 17 χωρών, ειδικά όταν παρατηρητής είναι η ΕΕ.
-Δεν υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις για δημοσιογραφική κάλυψη των αγώνων.
Ένα άλλο βασικό ερώτημα αφορά το πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας στο Τσίρειο το οποίο θεωρείται διάτρητο. Όπως μας ελέχθη, υπάρχει θέμα ροής συμμετεχόντων στους αγώνες, είτε πρόκειται για τους αθλητές είτε για τους προπονητές είτε ακόμη και για τους θεατές, αν επιτραπεί η παρουσία τους στις 22 Ιουνίου.
Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», η αντικατάσταση του συνθετικού τάπητα του Τσιρείου ανατέθηκε στην εταιρεία η οποία προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών ανατρέποντας την προφορά για αντικατάσταση του συνθετικού τάπητα του ΓΣΠ στο οποίο θα διεξαγόταν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα «Μπρούνο Ζάουλι».
«Τρέχαμε να… προλάβουμε»
Ο πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας καταγγελίες ότι η συντήρηση του Τσιρείου και η αντικατάσταση μέρους του συνθετικού τάπητα ανατέθηκε χωρίς προσφορά στη συγκεκριμένη εταιρεία, είχε αναφέρει στον «Φ» πως, λόγω του ότι τα χρονικά περιθώρια για να προλάβει η Κύπρος τους αγώνες στένεψαν, αντί των ανοικτών προσφορών επελέγη η μέθοδος της ζήτησης προσφορών από τρεις εταιρείες. Αν και όλοι συμφωνούν πως οι ανοικτές προσφορές θα έθεταν τον ΚΟΑ εκτός του χρονικού πλαισίου που απαιτείται για ολοκλήρωση των εργασιών στο Τσίρειο, υπάρχει η θέση πως η προσφορά θα μπορούσε να ανατεθεί κατόπιν διαπραγμάτευσης ώστε να εξασφαλιστεί και η καλύτερη τιμή. Τώρα εγείρεται πλέον και το θέμα γιατί δεν ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία για αντικατάσταση του συνθετικού τάπητα του ΓΣΠ το οποίο ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει τους αγώνες.
Εγείρεται επίσης θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος για την επιδιόρθωση-συντήρηση ενός ιδιωτικού σταδίου, τη στιγμή που υπάρχει το επίσης ιδιωτικό αλλά και εθνικό στάδιο του ΓΣΠ, το οποίο χρησιμοποιείται όχι μόνο από ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και για τη διοργάνωση σχολικών αγώνων, αγώνων της Εθνικής Φρουράς καθώς και για προπόνηση των αθλητών των μεγάλων κατηγοριών.