Το νέο σχέδιο αξιολόγησης για δασκάλους και καθηγητές παρουσίασε χθες, μέσω τηλεδιασκέψεων το υπουργείο Παιδείας στις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Όπως σημειώθηκε, το εν λόγω σχέδιο αναπτύσσεται σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς και θα ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της υπηρεσίας των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, αφού λάβουν γραπτώς το εν λόγω σχέδιο θα συνέλθουν ώστε να καταθέσουν τις θέσεις και απόψεις τους. 

Ειδικότερα, η πρόταση προνοεί αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στη βάση τεσσάρων τομέων: α) Στην επαγγελματική γνώση και ανάπτυξη. β) Στη διδακτική και επαγγελματική επάρκεια. γ) Στην οργάνωση, διοίκηση και επικοινωνία. δ) Στη γενική συμπεριφορά και δράση. Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Παιδείας, για κάθε τομέα προνοούνται μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια των οποίων η βαρύτητα θα διαφοροποιείται ανάλογα με τη θέση στην οποία υπηρετεί ο εκπαιδευτικός. Στην αξιολόγηση θα λαμβάνουν μέρος με διακριτό ρόλο, τόσο οι επιθεωρήσεις όσο και η Διεύθυνση του σχολείου, ενώ προτείνεται αριθμητική κλίμακα μέχρι το 100 ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια ακριβούς αποτίμησης και διάκρισης. Επιπλέον προβλέπεται η δυνατότητα εξέτασης ενστάσεων σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το εν λόγω σχέδιο αξιολόγησης προβλέπει, μεταξύ άλλων, την τακτική και συντρέχουσα αξιολόγηση, η οποία θα ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της υπηρεσίας των εκπαιδευτικών, ενώ θα υπάρχει και ξεχωριστή διαδικασία αξιολόγησης και όσων υπηρετούν με σύμβαση ή ως αντικαταστάτες. Η πρόταση που παρουσιάστηκε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε εκείνη που εκπονήθηκε από την ειδική Επιτροπή υπό την προεδρία του καθηγητή Κώστα Χρίστου, καθώς και σε άλλες προηγούμενες μελέτες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, σημείωσε πως το εν λόγω σχέδιο είναι προς όφελος των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης.