Ένα τεραστίων διαστάσεων έργο προωθούν Πάφος, Γεροσκήπου και Πόλη Χρυσοχούς, σε μια προσπάθεια ανακοπής της σημαντικής διάβρωσης της παραλίας τους που έφτασε μέχρι και τα 70 μέτρα. Η πρώτη φάση των έργων, τόσο στο νότιο παραλιακό μέτωπο Γεροσκήπου – Κάτω Πάφου, όσο και στο βορειοδυτικό μέτωπο του διαμερίσματος Χρυσοχούς έχει ολοκληρωθεί και πλέον σε πλήρη εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός και η μελέτη της δεύτερης φάσης.
Στην ακτογραμμή της Γεροσκήπου και της Κάτω Πάφου, μέχρι και τα Δημοτικά Μπάνια, οι νέοι κυματοθραύστες συνολικής δαπάνης 11,5 εκατομμυρίων ευρώ, είναι έργο που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά ταμεία, δήλωσε ο δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης.
«Σύντομα προκηρύσσονται οι προσφορές για την κατασκευή και των νέων έργων ακτοπροστασίας», τόνισε, «που πέραν της ανακοπής των φαινομένων διάβρωσης, θα έχουν άλλο ένα τεράστιας σημασίας αποτέλεσμα για την παραλία μας: Θα την καταστήσουν αμμώδη, γεγονός που επιζητούν έντονα τουριστικοί πράκτορες και Ρώσοι επισκέπτες. Είναι γνωστό ότι ειδικά οι Ρώσοι τουρίστες έχουν ως πρώτιστη επιλογή, τη μετάβαση σε αμμώδεις παραλίες, κάτι για το οποίο πιέζουν και οι ξενοδόχοι της περιοχής μας. Τα νέα έργα θα συντείνουν και στη βελτίωση αυτή, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τη σημασία της έγκαιρης έναρξης και αποπεράτωσής τους. Σε αυτά τα πλαίσια, εκτιμώ ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αρχίσουν οι νέοι κυματοθραύστες ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές, ενώ και οι προσφορές θεωρούμε ότι θα είναι καλύτερα να κατακυρωθούν σε δύο και όχι σε ένα προσφοροδότη για να αποφύγουμε κατά το δυνατό καθυστερήσεις».
Το έργο της ανακοπής της διάβρωσης και της βελτίωσης της ακτογραμμής από τα δημοτικά όρια Γεροσκήπου μέχρι και τα δημοτικά όρια της Πάφου, αποτελεί αντικείμενο μελετών εδώ και χρόνια. Οι Δήμοι Πάφου και Γεροσκήπου, παρουσίασαν τελικά τον Σεπτέμβριο του 2020 την τελική μελέτη για το έργο, συνολικού μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων περίπου, που οριοθετείται από τα Δημοτικά Μπάνια Πάφου στα δυτικά και το ξενοδοχείο Phaethon στα ανατολικά. Η μελέτη έχει ως κύριο στόχο να καθοριστεί η στρατηγική για την ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης με την προστασία της ακτής από τη διάβρωση και τη βελτίωση της ποιότητας της παραλίας, ούτως ώστε να είναι συμβατή με τουριστικές χρήσεις και χρήσεις αναψυχής και να παρέχει κυρίως τις απαραίτητες ασφαλείς συνθήκες χρήσης της ακτής από τους λουόμενους.
Η παρουσίαση της μελέτης έγινε από τους μελετητές του έργου που είναι η Κοινοπραξία Διον. Τουμαζής & Συνεργάτες – Ρογκάν και Συνεργάτες Α.Ε.
Ο δήμαρχος Γεροσκήπου χαρακτήρισε άκρως απαραίτητο το έργο για την ακτογραμμή της Πάφου και της Γεροσκήπου αφού οι 15 κυματοθραύστες που θα κατασκευαστούν υπολογίζεται ότι θα διπλασιάσουν την αμμώδη περιοχή.
Οι βελτιώσεις της ακτογραμμής στη Γεροσκήπου δεν θα περιορισθούν μόνο στα θαλάσσια έργα που μπαίνουν στη δεύτερη φάση. Θα αφορούν και σε μεγάλης κλίμακας βελτιώσεις στο χερσαίο χώρο, ανακοίνωσε ο Μιχάλης Παυλίδης, αφού αυτή την περίοδο τοποθετούνται κατά μήκος της παραλίας όργανα γυμναστικής που παραχωρήθηκαν από τον ΚΟΑ, φωτισμός μέχρι και τον ποταμό της Αχέλειας, αλλά και συστήματα υποβοήθησης των ΑμΕΑ αξίας 100 χιλιάδων ευρώ με την ενίσχυση του υφυπουργείου Τουρισμού.
Τα έργα ανακοπής της διάβρωσης της ακτογραμμής στη Γεροσκήπου άρχισαν να σχεδιάζονται εδώ και μια δεκαετία, με την εμπλοκή και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι εκπρόσωποι του Πολυτεχνείου, με επικεφαλής τον καθηγητή Μουζούρη, επισκέφθηκαν τότε τη Γεροσκήπου, προκειμένου να δουν επί τόπου την έκταση του προβλήματος και είχαν επαφές με τους αρμόδιους φορείς για την ετοιμασία της μελέτης τους.
Όπως αναφερόταν στην εν λόγω μελέτη, από το 1985 μέχρι σήμερα, συνολική έκταση από 20 έως 40 μέτρα ακτής, έχουν εξαφανισθεί στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Γεροσκήπου συνεπεία της διάβρωσης, ενώ το πρόβλημα είναι ακόμη σημαντικότερο στην Πόλη Χρυσοχούς, όπου καταγράφονται σημεία διάβρωσης που φτάνουν και τα 70 μέτρα.
Το σημαντικό αυτό στοιχείο, που «μεταφράζεται» σε ένα περίπου μέτρο γης ανά έτος, βάσει επιστημονικής έρευνας του Τμήματος Θαλασσίων Ερευνών, έχει αποτελέσει την αφετηρία για την εντατικοποίηση τα τελευταία λίγα χρόνια του μεγαλόπνοου προγράμματος θωράκισης των ακτών και κατασκευής κυματοθραυστών στις ακτές των Δήμων Γεροσκήπου και Πόλης.
Ακόμη σημαντικότερη ήταν η διάβρωση που παρατηρείτο τις προηγούμενες δεκαετίες στην παραλιακή περιοχή του Δήμου Πόλης, αλλά και των κοινοτήτων του κόλπου Χρυσοχούς, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και τα 70 μέτρα, όπως δηλώνει στον «Φ»ο δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή.
Λόγω των έντονων φαινομένων στην περιοχή της Πόλης, ανέφερε, η δημοτική Αρχή υλοποίησε σχετική μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου η οποία προνοούσε τη θωράκιση τμήματος της παραλίας και την κατασκευή 14 ίσαλων κυματοθραυστών μπροστά από τη δημοτική ακτή μέχρι τον κατασκηνωτικό χώρο.
«Το έργο υλοποιήθηκε με συνεισφορά 50% από τον Δήμο Πόλεως και 50% από το κράτος με σύνολο δαπάνης της πρώτης φάσης 3,5 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο Γιώτης Παπαχριστοφή. «Στο διάστημα από την ολοκλήρωση του έργου, τα αποτελέσματα ήταν θετικά σε ικανοποιητικό βαθμό, υπήρξε σημαντική βελτίωση της παραλίας. Ενώ προηγουμένως η συγκεκριμένη παραλία συγκέντρωνε μερικές δεκάδες λουομένους, μετά την εκτέλεση των έργων κατέστη μία από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες, συγκεντρώνοντας σε καθημερινή βάση εκατοντάδες λουόμενους, τα δε Σαββατοκύριακα ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 1.000 άτομα, γεγονός που είχε πολύ ευεργετικά αποτελέσματα στον τομέα της οικονομικής και ιδιαίτερα της τουριστικής ανάπτυξης με τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος.
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ωστόσο, ότι έργα όπως αυτά χρειάζονται χρόνια για να επιφέρουν το μέγιστο των βελτιώσεων. Επομένως, η κατάσταση είναι σήμερα μετά την κατασκευή των 14 πρώτων κυ,ματοθραυστών καλύτερη από ότι πριν, το επίπεδο της βελτίωσης όμως συνεχώς αυξάνεται όσο περνά ο χρόνος».
Σε ό,τι αφορά στην κατασκευή της δεύτερης φάσης των έργων ακτοπροστασίας στον κόλπο Χρυσοχούς, ο δήμαρχος Πόλης τονίζει ότι η προκαταρκτική εκτίμηση δαπάνης ανέρχεται στα 5,75 εκατομμύρια ευρώ. Για τη φάση αυτή, διευκρίνισε, είναι σε εξέλιξη σήμερα η μελέτη των εμπειρογνωμώνων για την κατασκευή άλλων 14 περίπου κυματοθραυστών.
«Η νέα αυτή φάση θα καλύπτει ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο από το Λατσί μέχρι τον Πωμό», επεσήμανε ο κ. Παπαχριστοφή. «Βάσει της μελέτης, θα δημιουργηθούν, ειδικότερα, τέσσσερις κυματοθραύστες από τα δυτικά του Λατσιού μέχρι το ξενοδοχείο Άνασσα, έξι μετά τον κατασκηνωτικό μας χώρο και από τέσσερις στην παραλία της Αργάκας και του Πωμού».
Ο δήμαρχος Πόλης ανέφερε, τέλος, ότι όπως και στην περίπτωση της Γεροσκήπου τα έργα αυτά θα έχουν την επιπρόσθετη ωφέλεια της δημιουργίας επιπρόσθετων αμμωδών παραλιών.
Lifting στο λιμανάκι του Λατσιού
Ειδικότερα για το λιμανάκι του Λατσιού, επιπρόσθετα των έργων στον θαλάσσιο χώρο ο Δήμος Πόλης προχωρεί και σε σημαντικά έργα ανάπλασης στον χερσαίο χώρο με ένα κόστος της τάξης των 2,7 εκατoμμύρια ευρώ και διάρκεια εκτέλεσης τους 52 μήνες. Σκοπός, αναφέρει ο Γιώτης Παπαχριστοφή, είναι η αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας, της συνδεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της λειτουργικότητας του Λατσιού όπως και η λειτουργική και αισθητική σύνδεσή του με τον ευρύτερο χώρο και ιδιαίτερα την παραλία και τη δημιουργία ενός χώρου με πολλές ευκαιρίες διασκέδασης και με ποικιλία χρήσεων.
«Το έργο περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και κατασκευή του δρόμου προς Νέο Χωριό όπως και την ανάπλαση της περιοχής του Λατσιού περιλαμβανομένου του δρόμου περιμετρικά των αποθηκών της Αρχής Λιμένων», τονίζει. « Επίσης, περιλαμβάνεται η κατεδάφιση υφιστάμενων δομών και δημιουργία χώρων εστίασης μπροστά από το «Porto Latsi» και η διαμόρφωση κρατικού τεμαχίου στην ίδια περιοχή σε χώρο στάθμευσης οχημάτων.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ανακατασκευή του εσωτερικού παραλιακού δρόμου, η ανάπλαση του κεντρικού τμήματος του δρόμου που οδηγεί στο λιμανάκι και την παραλία στο κέντρο του Λατσιού, η δημιουργία του χώρου στάθμευσης έκτασης 1.900 τετραγωνικών μέτρων και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου που απαιτεί και σχεδόν το 40% του συνολικού προϋπολογισμού».
Ήδη, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για επιλογή των συμβούλων μελετητών που θα αναλάβουν τον λεπτομερή σχεδιασμό της ανάπλασης, από τους οποίους ζητείται ο τελικός λεπτομερής σχεδιασμός.
Σύμφωνα με τις τεχνικές προβλέψεις, τα στοιχεία του έργου θα πρέπει να περιλαμβάνουν χώρους εστίασης, δρόμο, πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο, μικρά πλατώματα, καθιστικά, ελαφρά στέγαστρα και αστικό εξοπλισμό και δενδροφύτευση με επιλογή κατάλληλων ειδών χλωρίδας. Επίσης, προβλέπεται ότι πρέπει να δημιουργηθούν ράμπες και σκάλες όπου απαιτούνται, χώροι υγιεινής, χώροι στάθμευσης και οδικός φωτισμός, όπως και όλες οι υποδομές –δηλαδή, δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, σύστημα διαχείρισης όμβριων υδάτων και σύστημα διαχείρισης λυμάτων. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του δήμου, για τους συμβούλους μελετητές η ομάδα που θα αναλάβει το έργο πρέπει να περιλαμβάνει έμπειρο αρχιτέκτονα, πολιτικό μηχανικό, ηλεκτρολόγο μηχανικό, μηχανολόγο μηχανικό, επιμετρητή ποσοτήτων, τοπογράφο μηχανικό και συντονιστή ασφάλειας και υγείας.