Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κριθεί κατά πόσον οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν και συνταξιοδοτικά δικαιώματα στον παραιτηθέντα Επίτροπο Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη, ο οποίος παραιτήθηκε επίσης και από λειτουργός στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), αν και η παραίτηση δεν έγινε ακόμη αποδεκτή.

Σε περίπτωση που η παραίτηση του από τον Οργανισμό Νεολαίας γίνει αποδεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΝΕΚ, ο κ. Γιαννάκη θα δικαιούται συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Αν όμως δεν γίνει αποδεκτή η παραίτηση και διεξαχθεί πειθαρχική έρευνα (παράλληλα με την ποινική) και κριθεί ότι υπέπεσε σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, τότε ίσως χάσει τα δικαιώματά του. Το ίδιο θα ισχύσει και σε περίπτωση ανάκλησης του διορισμού του, ο οποίος στηρίχθηκε και στο «πανεπιστημιακό πτυχίο» που παρουσίασε και του οποίου η γνησιότητα αμφισβητείται. 

Τα τελευταία χρόνια ενόσω βρισκόταν σε υπηρεσία, ο κ. Γιαννάκη αμειβόταν με περίπου €5.090 μηνιαίως (μεικτά). 

Η αξίωση που ηγέρθη από πολλούς πολίτες (μετά τις αποκαλύψεις του «Φ» για εξέταση πιθανών ποινικών αδικημάτων εις βάρος του) για επιστροφή των χρημάτων που εισέπραξε ο κ. Γιαννάκη και τα οποία ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χρήζει μεν νομικής εξέτασης αλλά, όπως μας υπεδείχθη, επειδή στα χρόνια που υπηρετούσε τον ΟΝΕΚ (έστω και με απόσπαση στο Προεδρικό) θεωρείτο ότι εργαζόταν, είναι δύσκολο να επιστραφούν. Έτσι η οικονομική πτυχή επικεντρώνεται στον αν θα λάβει ή μη, συνταξιοδοτικά ωφελήματα. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, με τον οποίον επικοινώνησε ο «Φ», ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν έγινε αποδεκτή η παραίτηση. Επειδή υπάρχουν νομικές πτυχές οι οποίες πρέπει να τύχουν χειρισμού ώστε να μην εκτεθεί ο Οργανισμός, θέσαμε ενώπιον των νομικών μας συμβούλων τα δεδομένα και ζητήσαμε τη συμβουλή τους, ανέφερε.

Ο ΟΝΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποίαν αναφέρει, ότι: «Μετά από πρόσφατη έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει πιθανή διάπραξη του αδικήματος της πλαστογραφίας ή/και άλλων αδικημάτων από υπάλληλο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Τα πιθανά αδικήματα αφορούν σε έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου μεταξύ των ετών 1996 και 2007».

Θέση του ΟΝΕΚ, προστίθεται στην ανακοίνωση, είναι ότι πρέπει να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό και να εφαρμοστούν όσα προνοούνται από τη νομοθεσία. Με την ανακοίνωση γνωστοποιείται επίσης, πως ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου θα παρέχει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις, εκεί και όπου χρειάζεται, για να επιτελέσουν οι αρμόδιες Αρχές το έργο τους. Τέλος, αναφέρει πως «το υπό αναφορά άτομο έχει ήδη υποβάλει την παραίτηση του στις 25/5/2021».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σημειώνεται πως ευθύνη για την πρόσληψη του κ. Γιαννάκη φέρει και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΝΕΚ της περιόδου 1996 που τον προσέλαβε (υπό μορφή συνεργασίας) τη στιγμή που το απολυτήριο φέρεται να είναι εμφανώς παραποιημένο, ενώ προφανώς το πτυχίο το οποίο απαιτείτο για την πρόσληψή του, φαίνεται να πάσχει και να μην είναι γνήσιο. Τόσον ο κ. Γιαννάκη όσον και περίπου άλλοι 40 υπάλληλοι του ΟΝΕΚ μονιμοποιήθηκαν το 2007 με απόφαση του τότε Διοικητικού Συμβουλίου. Μέλος του τότε Διοικητικού Συμβουλίου ανέφερε στον «Φ», πως τα πιστοποιητικά (απολυτήρια, πτυχία κ.λπ.) ελέγχθηκαν όταν άρχιζε η συνεργασία του καθενός με τον ΟΝΕΚ και ότι το 2007 απλώς ελήφθη γενικά απόφαση μονιμοποίησης όλου του προσωπικού.  

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως υποδεικνύει ο Γενικός Ελεγκτής, λίγες μέρες πριν τις τότε προσλήψεις τροποποιήθηκε το σχέδιο υπηρεσίας με προσθήκη στα απαιτούμενα προσόντα του πτυχίου Πολιτικής Μηχανικής το οποίο φερόταν να κατέχει ο κ. Γιαννάκη, παραπέμποντας σε φωτογραφική αλλαγή προκειμένου να νομιμοποιηθεί η πρόσληψη του. Με γνωμάτευση του ο Γενικός Εισαγγελέας ημερομηνίας 13.11.2009 ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν είχε καμία αμφιβολία πως ο διορισμός τόσον του κ. Γιαννάκη όσο και άλλων οι οποίοι δεν ήταν μόνιμοι προηγουμένως, ήταν έκδηλα παράνομος, η δε απόφαση του Δ.Σ. ήταν σαφώς αντίθετη με τις αρχές της χρηστής διοίκησης. 

Η παραίτηση του Επιτρόπου Εθελοντισμού έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τον είχε διορίσει επικαλούμενος «σκοπούς δημοσίου συμφέροντος». Ο ίδιος ο κ. Γιαννάκη, στον χαιρετισμό του που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Επιτρόπου Εθελοντισμού αναφέρει ουσιαστικά πως η θέση δημιουργήθηκε γι’ αυτόν. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνωρίζοντας τη σημασία του εθελοντισμού έθεσε ως βασική πολιτική της κυβέρνησης του την ανάδειξη και ενίσχυση του εθελοντισμού, δημιουργώντας το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και αναθέτοντάς μου τον συντονισμό της εθελοντικής προσφοράς και των μη κυβερνητικών οργανώσεων σε παγκύπρια κλίμακα».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως σε κάποιο στάδιο ο κ. Γιαννάκη, ο οποίος στα πρώτα στάδια του διορισμού του ως Επίτροπος πληρωνόταν τον μισθό του λειτουργού του ΟΝΕΚ (€3.050 μεικτά) στην πορεία διεκδίκησε αύξηση των αποδοχών του. 

Το Υπουργικό ενέκρινε ετήσιο επίδομα φιλοξενίας στον κ. Γιαννάκη ύψους €2.040 καθώς και χρήση υπηρεσιακού τηλεφώνου και υπηρεσιακού οχήματος.

Ομοβροντία από αντιπολίτευση προς την Κυβέρνηση

Ομοβροντία δέχτηκε η Κυβέρνηση από κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την υπόθεση του Επιτρόπου Εθελοντισμού. Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του αναφέρει πως η πλαστογραφία απολυτηρίου και πτυχίων, για την οποία κατηγορείται ο Επίτροπος Εθελοντισμού, συνιστά σοβαρό αδίκημα και ταυτόχρονα ντροπιάζει τη χώρα. Το ΑΚΕΛ υπενθυμίζει πως τον Απρίλη του 2018 είχε ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα, να διερευνήσει το ενδεχόμενο ο διορισμός του ως Επιτρόπου Εθελοντισμού να μην είναι σύννομος.

«Τελικά, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν είναι μόνο των χρυσών διαβατηρίων αλλά και των πλαστών  απολυτηρίων!», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Το ΔΗΚΟ με δήλωση της αναπληρώτριας προέδρου Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, υποδεικνύει πως ακόμη ένας «άριστος των αρίστων» και «πρότυπο ήθους» παραιτήθηκε, γιατί φαίνεται να έχει πλαστογραφήσει απολυτήριο και πτυχίο προκειμένου να προσληφθεί στον Οργανισμό Νεολαίας.

Σημειώνει επίσης, πως ενώ η σχετική έρευνα διεξάγεται εδώ και μέρες και ήταν σε γνώση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ, η Κυβέρνηση δεν τον έχει παύσει, αλλά ο κ. Γιαννάκη παραιτήθηκε μόνο μετά από την αποκάλυψη των συγκεκριμένων καταγγελιών από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Η ΕΔΕΚ υποδεικνύει πως η υπόθεση Γιαννάκη δεν ολοκληρώνεται με την παραίτησή του. Διεκδικούμε την ψήφιση της πρότασης της ΕΔΕΚ για αποστέρηση των ωφελημάτων των κρατικών αξιωματούχων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα και διαφθορά, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Με ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι σχολιάζοντας την παραίτηση Γιαννάκη, αναφέρουν πως οι ευθύνες ανήκουν σε αυτούς που τον διόρισαν με βάση την κομματική του ταυτότητα, όπως και τόσους άλλους σε θέσεις υψηλού κύρους και παχυλών απολαβών. Το Κίνημα διερωτάται επίσης πότε θα αναλάβει την ευθύνη ο κ. Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του.

Η ΔΗΠΑ αναφέρει σε ανακοίνωση της πως δυστυχώς για ακόμη μια φορά στη χώρα μας η κομματοκρατία συνθλίβει και εξευτελίζει την αξιοκρατία.

Το Κίνημα Αλλαγή Γενιάς αναφέρει πως και στην προκειμένη περίπτωση οι έλεγχοι που έπρεπε να ισχύουν εκ των προτέρων για εργοδότηση στο Δημόσιο πάσχουν, είναι διάτρητες και ανεπαρκείς.