Ο κλάδος Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων εντάσσεται στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας, η ανάπτυξη του οποίου αποτελεί μία από τις προτεραιότητες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χώρα μας αποτελεί μία παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, καθώς διαθέτει τον 11ο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο και τον 3ο μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη. Τα ναυτιλιακά επαγγέλματα συγκαταλέγονται στα επαγγέλματα με μέλλον και μεγάλες επαγγελματικές προοπτικές, βάσει της ανάπτυξης των ναυτιλιακών υποδομών της Κύπρου. Η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ), ανταποκρινόμενη στα δεδομένα της αγοράς εργασίας, έχει εντάξει τον κλάδο Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων στα προγράμματα Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΜΤΕΕ) που προσφέρει.
Τα Ναυτιλιακά Επαγγέλματα είναι ένας ευρύς κλάδος με δύο ειδικότητες: «Μηχανικός Πλοίων» και «Ναυτικός». Οι ειδικότητες είναι ενδιαφέρουσες από τεχνολογικής άποψης και βρίσκουν πλήρη εφαρμογή στη χώρα μας, η οποία στοχεύει να εδραιωθεί ως ένα σύγχρονο και αποδοτικό ναυτιλιακό κέντρο.
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΛΟΙΩΝ
Οι μαθητές/μαθήτριες που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν την ειδικότητα «Μηχανικός Πλοίων» της ΜΤΕΕ, εκτός του γεγονότος ότι έχουν ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών επαγγελματικής αποκατάστασης με καλές απολαβές, λαμβάνουν και την ικανοποίηση ότι συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία της εμπορικής ναυτιλίας. Ο μισθός ενός/μίας μηχανικού πλοίων ποικίλει αναλόγως θέσης εργασίας, τόπου εργασίας, προσόντων και χρόνων υπηρεσίας.
Οι μαθητές/μαθήτριες της ειδικότητας διδάσκονται από άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό με εμπειρία από τον χώρο εργασίας και αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις παρακάτω θεματικές ενότητες: Βασικές Γνώσεις Πλοίου, Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Συμβάσεις Ναυτιλίας, Ναυτική Ορολογία, Βασικά Στοιχεία Μηχανολογίας και Μηχανολογικά Συστήματα Πλοίου, Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου και Μηχανές Πλοήγησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας, καθώς η γνώση της κρίνεται απαραίτητη για μια αξιόλογη σταδιοδρομία στον χώρο της διεθνοποιημένης Εμπορικής Ναυτιλίας. Έτσι, κατά τη φοίτησή τους στην ειδικότητα «Μηχανικός Πλοίων», οι μαθητές/μαθήτριες λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ανταποκριθούν στις ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας στον κλάδο της ναυτιλίας, με πολύ καλές προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης.
ΝΑΥΤΙΚΟΣ
Η ειδικότητα «Ναυτικός» απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες οι οποίοι/ες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τις κατάλληλες ικανότητες και υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες γνώσεις διακυβέρνησης ενός πλοίου για την εκτέλεση ναυσιπλοΐας, ώστε να εξελιχθούν σε ικανά και καταρτισμένα στελέχη, στον κλάδο της ναυτιλίας. Φοιτώντας στην ειδικότητα «Ναυτικός», οι μαθητές/μαθήτριες έχουν εξαιρετικές ευκαιρίες εργοδότησης με καλές απολαβές και ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν, γνωρίζοντας την υφήλιο. Ο μισθός ενός/μίας ναυτικού ποικίλει αναλόγως θέσης εργασίας, τόπου εργασίας, προσόντων και χρόνων υπηρεσίας.
Οι μαθητές/μαθήτριες κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους σε αυτή την ειδικότητα, μέσα από το αναλυτικό πρόγραμμα αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες σε ενότητες όπως για παράδειγμα: Βασικές Γνώσεις Πλοίου, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Συμβάσεις Ναυτιλίας, Ναυτική Ορολογία, Ασφάλεια και Υγεία στο Πλοίο, Ναυσιπλοΐα, Πυξίδα και Ηλεκτρονικά Όργανα, Ναυτική Μετεωρολογία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας, καθώς η γνώση της κρίνεται απαραίτητη για έναν/μία ναυτικό.
Η ένταξη των μαθητών/τριών στη ναυτική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα αποτελέσουν το ανθρώπινο δυναμικό στη συνεχώς αναπτυσσόμενη ναυτιλιακή βιομηχανία. Ο/Η απόφοιτος/η του κλάδου Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων έχει πλειάδα προοπτικών επαγγελματικής σταδιοδρομίας και μπορεί να εργαστεί στη θάλασσα ως Αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού ή στην ξηρά, στον δημόσιο τομέα (π.χ. Υφυπουργείο Ναυτιλίας, Λιμενική Αστυνομία, Αρχή Λιμένων Κύπρου) και στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ναυπηγήσεις, επισκευές, εφοδιασμοί, πρακτορεύσεις, ασφαλίσεις πλοίων, πλοιοδιαχείριση, νηογνώμονες).
Οι απόφοιτοι/ες των δύο ειδικοτήτων του κλάδου Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων έχουν, επίσης, τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς επίσης και σε δημόσιες ή ιδιωτικές Ακαδημίες Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων οι εξής:
- Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ, Κύπρος)
- Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ, Κύπρος)
- Πανεπιστήμιο Κύπρου (Λευκωσία, Κύπρος)
- Πολυτεχνεία (Ελλάδα)
- Ναυτική Ακαδημία Κύπρου (Λευκωσία, Κύπρος)
- Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων (Ελλάδα)
Η ναυτική εργασία στο πλοίο απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα από όλους τους εργαζομένους, τόσο για τη διοίκηση του πλοίου και την ασφαλή λειτουργία του, όσο και για την αντιμετώπιση δύσκολων κι επικίνδυνων καταστάσεων που συνήθως εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ταυτόχρονα όμως προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα αφού είναι μια δημιουργική εργασία με υψηλές απολαβές, ταξίδια σε όλο τον κόσμο (ανάλογα με τη θέση) και επαγγελματική εξέλιξη και ανέλιξη.
Γι’ αυτό, εάν είσαι έφηβος/η που σου αρέσει η θάλασσα και ενδιαφέρεσαι να αποκτήσεις τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα σου επιτρέψουν να σταδιοδρομήσεις στον τομέα των ναυτιλιακών, ο κλάδος Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη ακαδημαϊκή σου επιλογή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μελλοντική σου σταδιοδρομία στον τομέα αυτό.
Για επιπρόσθετες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΔΜΤΕΕΚ στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://www.moec.gov.cy/dmteek/mtee_genikes_plirofories.html
Σωκράτης Χατζηευαγγέλου και Χάρης Παπαδάκης – Επιθεωρητές ΜΤΕΕ, Κλάδος ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ), ΥΠΠΑΝ