Η Αστυνομία αποφεύγει όπως «ο διάβολος το λιβάνι» να εμπλακεί στον έλεγχο της ηχορύπανσης που προκαλούν νυκτερινά κέντρα, δηλώνοντας πως έχει άλλα πιο σοβαρά ζητήματα να χειριστεί, αν και προθυμοποιείται να συνοδεύει λειτουργούς των δήμων όταν αυτοί θα επιχειρούν να καταγγείλουν ιδιοκτήτες κέντρων, ειδικά όταν αυτοί προέρχονται από τον υπόκοσμο.

Το θέμα της ηχορύπανσης επιχειρεί να ρυθμίσει με νόμο «πάτσια» η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και η πρόεδρός της, Ελένη Μαύρου. Η πρόταση νόμου της Επιτροπής αποσκοπεί να αντιμετωπίσει τον επηρεασμό των περιοίκων νυκτερινών κέντρων τα οποία προκαλούν ηχορύπανση, μέχρι το πρόβλημα να λυθεί με ολοκληρωμένη νομοθεσία.

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε τη συμφωνία του με το περιεχόμενο της πρότασης νόμου αναφέροντας πως κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης διαφώνησε με την πρόνοια της πρότασης νόμου, με βάση την οποία η Αστυνομία θα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον έλεγχο των νυκτερινών κέντρων όταν υποβάλλονται καταγγελίες για ηχορύπανση, καθώς και στην πρόνοια βάσει της οποίας η Αστυνομία θα δέχεται και παράπονα πολιτών (περιοίκων κ.τ.λ.) και στη συνέχεια θα αναλαμβάνει την εξέταση τους. Παράλληλα, εξέφρασε επιφυλάξεις ότι λόγω της αδυναμίας των Τοπικών Αρχών να χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, η Αστυνομία θα μετατραπεί στο μοναδικό όργανο το οποίο θα ασκεί έλεγχο και ταυτόχρονα θα επιλαμβάνεται των καταγγελιών. Εξάλλου, υπέδειξε πως ίσως προκληθεί εφησυχασμός στις Τοπικές Αρχές όταν γνωρίζουν πως πίσω τους βρίσκεται η Αστυνομία. 

Εκ μέρους της Αστυνομίας, ο βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, Δημήτρης Δημητρίου, επίσης εξέφρασε επιφυλάξεις αν και πρόσθεσε, πως όπου πραγματικά κριθεί απαραίτητη η παρουσία της Αστυνομίας, οι λειτουργοί των Τοπικών Αρχών θα συνοδεύονται στις επιθεωρήσεις τους. Όταν ο ιδιοκτήτης είναι εγκληματικό στοιχείο, η Αστυνομία θα είναι παρούσα, είπε ο κ. Δημητρίου. 

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Μαύρου, εξέφρασε κατανόηση για τις επιφυλάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας, αλλά υπέδειξε ότι παράλληλα πρέπει να συνυπολογιστεί η ταλαιπωρία των πολιτών καθώς και η προστασία του τουριστικού προϊόντος από τις καταχρήσεις.

Εκπρόσωπος του υφυπουργείου Τουρισμού ανέφερε ότι με την πρόταση νόμου υιοθετείται η άποψη των περιοίκων (των οποίων θα ζητείται η άποψη όταν πρόκειται να λειτουργήσει ένα κέντρο σε απόσταση μέχρι και 200 μέτρα από το σπίτι τους), προσθέτοντας ότι αυτή μπορεί να είναι υποκειμενική.

Εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων συμφώνησε με την αύξηση των ποινών και πρόσθεσε, πως θα βοηθούσε την όλη κατάσταση αν τα Δικαστήρια είχαν την ευχέρεια να διατάξουν την αναστολή λειτουργίας κέντρων τα οποία προκαλούν ηχορύπανση. Εισηγήθηκε, επίσης, πως οι δήμοι πρέπει να έχουν την ευχέρεια να καθορίζουν το ωράριο εκπομπής ήχου, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο κάποια από αυτά να αρχίζουν να λειτουργούν από πολύ νωρίς και να εκπέμπουν ήχο μέχρι πολύ αργά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, εισηγήθηκε, πως αντί να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας θα ήταν πιο χρήσιμο και αποτελεσματικό να περιοριστεί η ένταση του εκπεμπόμενου ήχου. Παράλληλα, εξέφρασε παράπονα ότι μεμονωμένοι λειτουργοί δήμων δεν εκδίδουν άδειες λειτουργίας σε κέντρα. Κάποιοι δεν λαμβάνουν καν απάντηση στις αιτήσεις τους, είπε.

Noμοταγής, αλλά βάλλεται ο Φαίδωνας

Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, βρήκε το μπελά του επειδή εφαρμόζει τη νομοθεσία με βάση την οποία για να εκδοθεί άδεια λειτουργίας ενός κέντρου πρέπει το κτήριο όπου στεγάζεται να διαθέτει πιστοποιητικό τελικής έγκρισης. Το θέμα εγείρεται από το γεγονός ότι άλλοι δήμοι ή και Επαρχιακές Διοικήσεις εκδίδουν άδειες λειτουργίας χωρίς πιστοποιητικό τελικής έγκρισης. Εξάλλου, έγινε παραδοχή, ότι από τα ξενοδοχεία δεν ζητείται το πιστοποιητικό για να λειτουργήσουν και όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, αν ζητείτο κάτι τέτοιο, θα έκλειναν αν όχι όλα, τα περισσότερα από αυτά. Βουλευτές διερωτήθηκαν δε, γιατί να παρατηρείται αυτή η διάκριση η οποία ευνοεί τα ξενοδοχεία ή τους ιδιοκτήτες κέντρων σε άλλα δημαρχεία φέροντας σε δυσμενή θέση τους ιδιοκτήτες στο Δήμο της Πάφου.

Τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής όσον και ο βουλευτής Ανδρέας Φακοντής ξεκαθάρισαν πως δεν εισηγούνται να εκδίδεται άδεια σε έναν ιδιοκτήτη όταν το υποστατικό του παρουσιάζει παρανομίες, ειδικά σε θέματα πυρασφάλειας, εξόδων διαφυγής κ.τ.λ. Το θέμα εγείρεται όταν σε ένα πολυώροφο κτήριο ο ιδιοκτήτης του κέντρου είναι νόμιμος σε όλα αλλά δεν του εκδίδεται άδεια, επειδή ένας εκ των ιδιοκτητών του υπόλοιπου κτηρίου έχει υποπέσει σε πολεοδομική παρανομία, λόγω της οποίας δεν εκδίδεται άδεια για το σύνολο του κτηρίου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως, ανάμεσα σε άλλα, εγείρονται και θέματα στατικής επάρκειας ενός κτηρίου από τυχόν παρανομίες αλλά και άλλα ζητήματα, οπόταν ορθά δεν εκδίδεται η άδεια.