Δεύτερες σκέψεις φαίνεται να κάνει η Νομική Υπηρεσία σε σχέση με τις πράξεις και παραλείψεις αστυνομικών που χειρίστηκαν τις περιπτώσεις των εφτά εξαφανισμένων γυναικών, που τελικά βρέθηκαν δολοφονημένες, από τον Νίκο Μεταξά, για τις οποίες ο τέως Γενικός Εισαγγελέας έδωσε τον περασμένο Μάιο οδηγίες για ποινική δίωξη κατά 15 μελών της Δύναμης.

Σχεδόν 11 μήνες μετά, υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα διωχθεί ποινικά κανένας αστυνομικός για παράλειψη υπηρεσιακού καθήκοντος. Από πλευράς της η Νομική Υπηρεσία δεν διαψεύδει τις πληροφορίες, με αποτέλεσμα να φουντώνουν οι φήμες για την έκβαση που θα έχει η υπόθεση. Κληθείσα από τον «Φ», η Νομική Υπηρεσία να απαντήσει κατά πόσο έχει ληφθεί απόφαση για δίωξη ποινική ή και πειθαρχική των αστυνομικών που χειρίστηκαν τις εξαφανίσεις γυναικών στην υπόθεση Μεταξά, μας αναφέρθηκε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι προς δημοσίευση». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε στον «Φ» ότι στη βάση της έκθεσης που διαβίβασε ενώπιόν του η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων (ΑΑΔΙΠΑ) κατά της Αστυνομίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 15 μελών της πρώτης γραμμής που περιλαμβάνουν αξιωματικούς, λοχίες και αστυφύλακες. Πρόσθεσε ότι η Αρχή ζήτησε τη δίωξη περισσοτέρων αστυνομικών, ωστόσο ομάδα που σύστησε ο ίδιος εισηγήθηκε να διωχθεί μικρότερος αριθμός. Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, δεν είναι όλοι ίσοι οι αστυνομικοί και δεν ασκούσαν τα ίδια καθήκοντα, επομένως οι πράξεις ή παραλείψεις του καθενός, εξετάστηκαν στη βάση των μαρτυριών που υπήρχαν. Κάποιοι αστυνομικοί ήταν επιφορτισμένοι με τη διενέργεια των ανακρίσεων, ενώ άλλοι για διεξοδική μελέτη των φακέλων για να διαπιστωθούν τυχόν κενά. 

Σημειώνεται ότι ακολούθως η Αρχή απήγγειλε κατηγορίες στους 15 αστυνομικούς για το αδίκημα της παράλειψης υπηρεσιακού καθήκοντος από δημόσιους λειτουργούς και παρέδωσε το πόρισμα της τον περασμένο Ιούλιο, με σκοπό να ετοιμαστούν κατηγορητήρια. Ωστόσο, η αλλαγή στην ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας οδήγησε στην επαναξιολόγηση της προηγούμενης απόφασης από ομάδες νομικών που ανέλαβαν τον ρόλο αυτό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», από τις 24 Φεβρουαρίου, οι οποίες δεν διαψεύστηκαν από τη Νομική Υπηρεσία, εξετάζεται πειθαρχική αντί ποινική δίωξη με την επίκληση των κενών στις διαδικασίες και την έλλειψη πρωτοκόλλων σε σχέση με τις υποθέσεις των εξαφανισθεισών γυναικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αποφασίστηκε η εκ νέου μελέτη του πορίσματος, υπό το φως ότι οι ποινικοί ανακριτές εισηγούνταν τη δίωξη για 23 πρόσωπα και τελικά θα διώκονταν μόνο οι 15.

Σημειώνεται ότι ο διορισμός ανακριτών από την Ανεξάρτητη Αρχή έγινε στις 6/5/2019. Η υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου ήρθε στο φως τον Μάιο του 2019 και η καταδίκη του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Στις 20/12/2019 παραδόθηκε από τους ποινικούς ανακριτές στην Ανεξάρτητη Αρχή το πόρισμά τους στο οποίο επιρρίπτονταν ευθύνες σε 23 συνολικά αστυνομικούς της πρώτης γραμμής που χειρίστηκαν τις καταγγελίες για τις εξαφανίσεις. Αφού το πόρισμα μελετήθηκε, στις 20/2/2020 στάληκε από την Αρχή στον Γενικό Εισαγγελέα για μελέτη. Στις 4/5/2020 ο Κώστας Κληρίδης έδωσε οδηγίες στην Αρχή για ποινικές διώξεις 15 μελών της Αστυνομίας.