«Σας καλώ να αντιμετωπίσετε το νομοσχέδιο αυτό με εποικοδομητικό τρόπο, έχοντας υπόψη πως η ψήφισή του θα συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία των θυμάτων, καθώς και μιας καλύτερης κοινωνίας για τις κόρες μας, τις γυναίκες, αλλά και για τα αγόρια και τους άνδρες θύματα βίας», είπε η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη απευθυνόμενη στα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Επιτροπής Νομικών της Βουλής στη χθεσινή εξάωρη κοινή συνεδρία τους και την κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας που ενσωματώνει τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Η συζήτηση, που θα συνεχισθεί την ερχόμενη Δευτέρα, έγινε με τη συμμετοχή της Επιτρόπου Νομοθεσίας Λουίζας Ζαννέτου, της λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας Έλλης Παπαγαπίου και εκπροσώπων άλλων αρμόδιων φορέων όπως των Επιτρόπων Διοικήσεως και Ισότητας Φύλων και μη κυβερνητικών οργανισμών όπως του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Το νομοσχέδιο που αναμένεται να προωθηθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής στα μέσα Απριλίου, προβλέπει σημαντική αύξηση των ποινών σε πέντε χρόνια φυλάκιση για άσκηση ψυχολογικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης, οικονομικής βίας ή υποκίνησης παιδιού σε διάπραξη αδικημάτων που αναφέρονται στις πρόνοιες του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξάνονται οι ποινές για έμφυλη – ενδοικογενειακή βία

Όπως ανέφερε η κυρία Γιολίτη «κύριος στόχος όλων πρέπει να είναι η πρόληψη για να μειωθεί ή ακόμα και να εξαλειφθεί η έμφυλη βία, οι βιασμοί, οι κακοποιήσεις, οι γυναικοκτονίες. Να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των θυτών, που ίσως να θεωρούν ότι δεν θα καταγγελθούν και δεν θα τιμωρηθούν. Να μετατραπεί η ιδιωτικότητα και η σιωπή πίσω από τις κλειστές πόρτες σε δημόσια κατακραυγή και καταγγελία του θύτη και να αντιμετωπιστεί η βία κατά των γυναικών με ένα ολιστικό τρόπο από τις αρχές, τις οργανώσεις, τους αρμόδιους φορείς».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου, είπε ότι «στόχος είναι η ολιστική εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας», ενώ η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο χρειάζεται πολλή συζήτηση, αφού παρουσιάζει αρκετά κενά και ασάφειες». Από την πλευρά της, η βουλευτής της Αλληλεγγύης Ρούλα Γεωργιάδου διαβεβαίωσε ότι το κόμμα της «θα προσπαθήσει για την ψήφισή του νομοσχεδίου».

Εκδικητική πορνογραφία

Η Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ακόμη ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την εκδικητική πορνογραφία και παρατήρησε ότι «θα μπορούσε να περιληφθεί στις μορφές βίας σε βάρος των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών που αναφέρονται στο παρόν νομοσχέδιο». Παρεμβαίνοντας η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουίζα Ζαννέτου είπε ότι «έχουμε εισηγηθεί να ενταχθεί και το θέμα της εκδικητικής πορνογραφίας στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, παρόλο που δεν προβλέπεται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αλλά τελικά δεν θα περιληφθεί γιατί υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο Δικαιοσύνης να συμπεριληφθεί στον ποινικό κώδικα». 

Θετικά τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποινικού Δικαίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Πικής, στην εισήγηση για συμπερίληψη του αδικήματος της εκδικητικής πορνογραφίας στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Είπε ότι «διαπιστώθηκε μεγάλο κενό στο νομικό μας οπλοστάσιο για το συγκεκριμένο αδίκημα, αφού η εκδικητική πορνογραφία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και τα σχετικά περιστατικά έχουν διπλασιαστεί λόγω του εγκλεισμού της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη». Παρατήρησε ότι με το αδίκημα αυτό συνδέονται φαινόμενα αυτοκτονιών.

Τελικα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου απέκλεισε τη συμπερίληψη της εκδικητικής πορνογραφίας στο νομοσχέδιο αυτό, προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει η επόμενη Βουλή. Σημειώνεται καταληκτικά η εισήγηση της εκπροσώπου του υπουργείου Παιδείας Χριστίνας Ιωάννου «να παραμείνει στο νομοσχέδιο η πρόνοια για τη διάδοση υλικού πορνογραφικού ή σεξουαλικού περιεχομένου για παιδιά κάτω των 18 ετών, αφού έχουμε στα σχολεία της Κύπρου πολλά τέτοια περιστατικά με θύματα μαθήτριες».