Έχουν αυξηθεί τα περιστατικά από παιδιά που υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, μετατραυματικό στρες δευτέρου επιπέδου, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η οποία συζήτησε την Τετάρτη τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας και των διαστάσεων αυτής στην ψυχική υγεία των μαθητών και στον ρόλο του σχολείου.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών ανέφεραν ενώπιον της Επιτροπής ότι μετά την επάνοδο στις σχολικές μονάδες με φυσική παρουσία, παρατήρησαν ότι οι μαθητές είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι και πρέπει όλοι οι φορείς αγωγής να αντιληφθούν ότι χρειάζονται βοήθεια.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ και εισηγήτρια του θέματος, Ξένια Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι οι επιπτώσεις που έχει η πανδημία στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, είναι ένα θέμα του οποίου όλοι έχουν κατανοήσει τη σημασία του και «το οποίο ιεραρχούμε ως πρωτεύων».

«Είναι ένα θέμα, το οποίο έχει συζητήσει ειδική επιτροπή την οποία έχει συστήσει το Υπουργείο Υγείας και βεβαίως είναι κάτι το οποίο χρειάζεται συντονισμό και ήταν αυτό πάνω στο οποίο βεβαίως έχει στηριχθεί σήμερα η συζήτηση. Είμαστε της άποψης ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη δράση, την οποία μπορούμε σήμερα να εφαρμόσουμε. Είμαστε της άποψης ότι χρειάζεται άμεσα ένα ειδικό πρωτόκολλο, το οποίο βεβαίως με συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο θα μπορεί να καταγράψει τα ψυχικά προβλήματα εκεί και όπου αντιμετωπίζονται για να μπορέσουμε στη συνέχεια βεβαίως να τα αντιμετωπίσουμε με τρόπο αποτελεσματικό», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στην ειδική Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Φελλάς, λέγοντας ότι σε ειδική υποενότητα έχει ασχοληθεί συγκεκριμένα με το «θέμα παιδιά και έφηβοι» και έχει συγκεκριμένες εισηγήσεις αναφορικά με το χειρισμό των ζητημάτων ψυχικής υγείας.

Ερωτηθείσα τι διαπιστώσεις έκανε η Επιτροπή, η κα. Κωνσταντίνου είπε ότι οι διαπιστώσεις, οι οποίες έχουν γίνει τουλάχιστον από τους οργανωμένους γονείς και εκπαιδευτικούς είναι ότι «το πρόβλημα υπάρχει». «Υπάρχουν πολλές εγγεγραμμένες περιπτώσεις, πολλές όπου υπάρχει αυξημένη ανασφάλεια, άγχος, φόβος. Υπάρχουν θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο κατανοούν τα παιδιά , την κοινωνική αποστασιοποίηση η οποία αγγίζει και αφορά ακόμα και μέλη της οικογένειας τους , οπότε είναι ένα ζήτημα το οποίο ναι είναι εκεί», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, πως πρότειναν να γίνει μια καταγραφή, μια χαρτογράφηση ουσιαστική για τα προβλήματα, για τις περιπτώσεις όπου χρειάζεται η διαχείριση «για να μπορέσουμε άμεσα να τα απαντήσουμε».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι «πριν τη συνεδρία ήμασταν ανήσυχοι σε σχέση με την ετοιμότητα του Υπουργείου να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν». «Μετά τη συνεδρία δηλώνουμε απογοητευμένοι. Δυστυχώς, μέσα και από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι ελάχιστα γίνονται για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε και να στηριχθεί η ψυχική υγεία των μαθητών».

Διαπιστώνουμε, συνέχισες, ότι «ενώ έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για την ψυχική υγεία των μαθητών στα σχολεία από τον περασμένο Δεκέμβρη , οι εισηγήσεις αυτής της Επιτροπής, οι οποίες είναι έτοιμες από τις 26 Ιανουαρίου του 2021, δεν έχουν ακόμα φτάσει στο Υπουργείο Παιδείας». Δεν υπάρχει, συνέχισε ο κ. Καυκαλιάς, συντονισμός και συνέργεια ανάμεσα στα αρμόδια Υπουργεία.

«Τέλος της εβδομάδας επιστρέφουν με το καλό και οι μαθητές Γυμνασίων καθώς και οι μαθητές των Δημοτικών στην Επαρχία Λεμεσού. Κανένα ειδικό πλαίσιο-πλάνο υπάρχει μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι σχολικές μονάδες. Κρίσιμοι μηχανισμοί, υπηρεσίες, παραμένουν αποδυναμωμένες. Ενδεικτικά ο αριθμός των εκπαιδευτικών ψυχολόγων παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για αύξηση αυτού του αριθμού, παραμένει καθηλωμένος στους 48 παγκύπρια. Τούτο σημαίνει ότι ένας εκπαιδευτικός ψυχολόγος αντιστοιχεί για κάθε 3.000 μαθητές», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Καυκαλιάς, οι εκκρεμότητες με την αναπροσαρμογή της ύλης, την αξιολόγηση των μαθητών και τις παγκύπριες εξετάσεις ακόμα παραμένουν επιβαρύνοντας περαιτέρω την κατάσταση. «Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση να βάλει επιτέλους στην ατζέντα της την ψυχική υγεία των παιδιών», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά των οργανωμένων γονιών αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ότι ο παρατεταμένος εγκλεισμός των παιδιών έχει επιφέρει σωρεία προβλημάτων σε όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα στα παιδιά των Γυμνασίων, καθώς  συμπληρώθηκαν τρεισήμισι μήνες παραμονής στο σπίτι και χωρίς φυσική παρουσία στο σχολικό τους περιβάλλον.

«Τα προβλήματα κατηγοριοποιούνται σε εκπαιδευτικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Μετά από συναντήσεις, επικοινωνία με γονείς και παιδιά αλλά και έρευνα που έχει πραγματοποιήσει η Συνομοσπονδία, δυστυχώς καταγράφεται ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά από παιδιά που υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, μετατραυματικό στρες δευτέρου επιπέδου», σημειώθηκε.

Οι γονείς κατέθεσαν, παράλληλα, τον προβληματισμό τους ότι τα προβλήματα συναισθηματικής αστάθειας δε λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη αλλά θα ακολουθούν τα παιδιά για αρκετό χρονικό διάστημα και θα μεταφερθούν και εντός της σχολικής τους μονάδας, αν δεν παρθούν έγκαιρα μέτρα στήριξης.

Από την πλευρά της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας αναφέρθηκε από εκπρόσωπό της ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας ότι η Υπηρεσία από την αρχή της πανδημίας ανέπτυξε δράσεις σε πολλά επίπεδα, όμως η πανδημία ανά το παγκόσμιο ήταν μια πρόκληση για όλες τις υπηρεσίες που παρέχουν ψυχολογική στήριξη. Ειδικά για τις υπηρεσίες σχολικής ψυχολογίας, συνέχισε, διότι έπρεπε να μπορέσουν να την εφαρμόσουν χωρίς να έχουν φυσική παρουσία. Σημειώθηκε, επίσης, ότι πρέπει να είναι σε συνεχή δράση.

Εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ανέφερε ότι έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε τέτοιες περιόδους για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού με σκοπό την αποτροπή του περαιτέρω αποκλεισμού και ιδιαίτερα των παιδιών, τα οποία έχουν μείνει για καιρό εκτός εκπαίδευσης. Όπως σημειώθηκε, οι Υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Παιδείας, όσο και με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες για στήριξη των οικογενειών.

Εκπρόσωποι της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας ανέφεραν ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας ότι η Επιτροπή έχει δώσει ένα σχέδιο δράσης και κάποιες προτάσεις από τον Ιανουάριο. «Η Επιτροπή μας απαρτίζεται από Ακαδημαϊκούς και Επαγγελματίες ψυχικής υγείας και το πλαίσιο δράσης το οποίο έχουμε δώσει είναι δίπτυχο, είναι και το εμπειρικό κομμάτι της μελέτης, του δεδομένου αλλά και ένα πλαίσιο δράσης σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού», σημείωσαν.

Ανέφεραν επίσης ότι η υποεπιτροπή για θέματα παιδιών και εφήβων, έδωσε κάποια σχέδια δράσης τα οποία έχουν και κομμάτι μελέτης μέσα αλλά και πλάνο δράσης που έχουν στόχο την ψυχική θωράκιση των παιδιών για να μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο ή για να μπορούν να συνεχίσουν στο σχολείο φτάνοντας και επιτυγχάνοντας το μέγιστο των μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Όπως ανέφεραν, «τα παιδιά δεν τα ακούμε και αν ρωτήσουμε αυτή την στιγμή τα παιδιά του Γυμνασίου, πολλά παιδιά δεν θέλουν να επιστρέψουν στο σχολείο, έχουν βολευτεί σε μια κατάσταση που ανοίγει το χάσμα το μαθησιακό αλλά δεν αναδεικνύει τα ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία αυτή την στιγμή ελλοχεύουν μέσα από την πανδημία» .

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε παρέμβαση του κατά τη συζήτηση του θέματος ενώπιον της Επιτροπής κάλεσε το Υπουργείο να κάνει το προγραμματισμό του σε επίπεδο σχολικής μονάδας, ούτως ώστε ο αριθμός των διαγωνισμάτων να είναι τέτοιος που να μην προκαλεί αυτό το άγχος και το βάρος στα παιδιά.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα ανακοινώσει τον προγραμματισμό για τη λειτουργία των σχολείων μέχρι την λήξη της σχολικής χρονιάς.

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, σε δηλώσεις της είπε ότι πράγματι η πανδημία έχει δυστυχώς αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των μαθητών και σε αυτό συντέλεσε και το γεγονός ότι στη φετινή σχολική χρονιά, λόγω πρωτοκόλλων, έχει αυξηθεί ο λεγόμενος «ωφέλιμος διδακτικός χρόνος» μιας και τα παιδιά παραμένουν στις τάξεις και δεν του δίνεται η ευκαιρία για εξωδιδακτικές δραστηριότητες.

«Δε γίνονται εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε Μουσεία, αθλητικές ημερίδες, επισκέψεις σε περιβαλλοντικά κέντρα, αρχαιολογικούς χώρους, συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κλπ. Αυτό έχει συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση του διδακτικού χρόνου που με τη σειρά του προσφέρει στην κάλυψη των δεικτών επιτυχίας και επάρκειας, στην κάλυψη της ύλης με άλλα λόγια. Από την άλλη, έχει στερήσει από τα παιδιά σημαντικές δραστηριότητες, που συμβάλλουν τόσο στη μάθησή τους αλλά κυρίως στην ψυχική τους υγεία και στην κοινωνικοποίησή τους», πρόσθεσε.

Όπως είπε, αυτές οι δραστηριότητες, μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας, θα πρέπει να γίνονται κυρίως σε επίπεδο οικογένειας.

«Επομένως θα πρέπει να δοθεί τόσο ο χρόνος όσο και οι ευκαιρίες από την Πολιτεία στις οικογένειες να αφιερώσουν ποιοτικό χρόνο στα παιδιά και  να τους δώσουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε όλες αυτές τις δραστηριότητες. Βρισκόμαστε συνεχώς σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για ενδεχόμενες αλλαγές στα πρωτόκολλα. Διαρκής στόχος και επιθυμία μας είναι η γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ