Συνάντηση στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών είχαν το πρωί, Γιώργος Λιλλήκας και Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού συζήτησαν μεταξύ άλλων, την υπερψήφιση του αναθεωρημένου κρατικού προϋπολογισμού, το Κυπριακό, τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, με το πέρας της συνάντησης δήλωσε: «Επισκέφθηκα σήμερα τα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών και τον φίλο Πρόεδρό της, Γιώργο Λιλλήκα, για να ευχαριστήσω για τη σημαντική συμβολή τόσο του κόμματος όσο και του κυρίου Λιλλήκα στο ότι έχουμε ψηφισμένο προϋπολογισμό και απέφυγε η χώρα τις περιπέτειες, την πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά με κοινό στόχο να σώσουμε τον τόπο από τους εθνικούς κινδύνους, ενόψει και της νέας πρωτοβουλίας που θ’ αναλάβει ο ΓΓ      ΟΗΕ, για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη.

Δύο άλλα ζητήματα που ανταλλάξαμε απόψεις, είναι η αναγκαιότητα όπως Κυβέρνηση και Βουλή να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις. Είναι το πιο ουσιαστικό εργαλείο για στήριξη των μικρομεσαίων και γενικότερα του συνόλου των επιχειρήσεων του τόπου. Όπως επίσης και τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, μία μεταρρύθμιση που τη χρειάζονται η κοινωνία και οι πολίτες και έχει γίνει κι αυτή δυστυχώς κομματικό εργαλείο για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων.

Άκουσα την άποψη, η οποία είναι και θέση δική μας: Ο αγαπητός Γιώργος είπε να κάνουμε ναι δημοψηφίσματα, ρωτώντας το σύνολο της κοινωνίας. Εγώ θα προσθέσω: Έχουμε τον Μάιο βουλευτικές εκλογές. Ο κόσμος παράλληλα,  με την επιλογή του κόμματος και των βουλευτών του, ν’ απαντήσει και σ’ ένα ερώτημα: Θέλει ή δεν θέλει τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης; Δεν θα χρειαστούν ούτε επιπρόσθετα έξοδα, ούτε επιπρόσθετη ταλαιπωρία και θα’ χουμε αρκετούς μήνες, με βάση την απόφαση του δημοψηφίσματος, να προχωρήσουμε στην ορθότατη μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Την ώρα που θα ψηφίζουμε για δημοτικές εκλογές, παράλληλα να’ ναι και δημοψήφισμα εάν ο κόσμος θέλει τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι ο κάθε δήμος και η κάθε γειτονιά ξεχωριστά», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

 

Οι δηλώσεις του Γιώργου Λιλλήκα

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον κ. Νεοφύτου για την επίσκεψη και την όλη συζήτηση, δήλωσε: «Επανέλαβα την εκτίμηση που εξέφρασε για τις θέσεις της Συμμαχίας Πολιτών και τη θέση μας βέβαια, όπως την είχαμε πει από παλαιότερα, ότι από τη στιγμή που ικανοποιούντο βασικές προτάσεις που θα στήριζαν τα ευάλωτα στρώματα του λαού μας και συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως ήταν οι νέοι με τον κατώτατο μισθό και οι συνταξιούχοι με συντάξεις πάνω από το όριο της φτώχειας, αλλά και άλλες προτάσεις που καταθέσαμε, εμείς θα στηρίζαμε τον προϋπολογισμό και αυτό πράξαμε.

Συζητήσαμε βέβαια και τα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας ως κυπριακός λαός. Η πρώτη μεγάλη εθνική πρόκληση είναι η πενταμερής. Μπορεί να έχουμε διιστάμενες και διαφορετικές απόψεις και πολιτικές όσον αφορά το Κυπριακό, όμως είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και για το πώς θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε αυτή την κρίσιμη καμπή του Κυπριακού. Γιατί θα είναι κρίσιμη σίγουρα, ιδιαίτερα μετά και την τοποθέτηση χθες του ΓΓ ΟΗΕ, ότι ναι μεν δεσμεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά είναι έτοιμος ν’ ακούσει κάθε άποψη. Αυτό για μας ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους που έχουν να κάμουν με τη «νομιμοποίηση» της Τουρκίας να θέσει στην παρουσία και με την ανοχή του ΓΓ ΟΗΕ, τη θέση και την πρόταση για δύο κράτη.

Συζητήσαμε, όπως είπε και ο κ. Νεοφύτου, και τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η πρότασή μας ήταν από την αρχή και παραμένει η ίδια όπως διεξαχθεί ένα εθνικό δημοψήφισμα. Είναι λάθος και θα προκαλέσει πολλά πρακτικά προβλήματα να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα. Γιατί πολλοί Δήμοι που προβλέπεται να ενοποιηθούν ή και κοινότητες, που παρεμβαίνουν μεταξύ τους, μπορεί να μας προκύψει ο ένας Δήμος να ψηφίσει θετικά, ο ενδιάμεσος αρνητικά  και ο τρίτος Δήμος που συνορεύει με τον δεύτερο να ψηφίσει θετικά. Άρα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει και επειδή δεν είναι υπόθεση που αφορά μόνο τους Δημότες ή μόνο τους πολίτες των Δήμων που θα ενοποιηθούν,  αλλά αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Τα έσοδα και οι δαπάνες των Δήμων δεν καλύπτονται μόνο από τους Δημότες, τα ελλείμματα που παρουσίασαν όλα αυτά τα χρόνια καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό άρα από το σύνολο των φορολογούμενων.  Άρα να γίνει δημοψήφισμα σε παγκύπρια βάση κατά πόσο θέλουμε ως κοινωνία, μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ή όχι.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια προς τις επιχειρήσεις, εμείς είμαστε θετικοί – υπό κάποιες προϋποθέσεις – από την αρχή που το έθεσε η Κυβέρνηση. Είδα στο νομοσχέδιο ότι έχουν προστεθεί κάποιες προϋποθέσεις που είχαμε θέσει, όπως για παράδειγμα να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις. Δεν θα δώσουμε εγγυήσεις από το δημόσιο σε επιχειρήσεις που δεν θα είναι βιώσιμες. Αυτό πλέον συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο και μας ικανοποιεί. Θα κάνουμε κάποιες άλλες εισηγήσεις που συζητήσαμε με τον φίλο Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και στον Υπουργό Οικονομικών, όσον αφορά τη διασφάλιση της διαφάνειας και τους απαραίτητους ελέγχους που πρέπει να γίνονται, καθώς επίσης και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποχρεώσεις των εταιρειών που θα είναι λήπτες των κυβερνητικών εγγυήσεων. Θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις τους προς το Κράτος. Και αυτό συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Πρέπει να πάψουμε ως Πολιτεία να επιβραβεύουμε αυτούς που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Θεωρώ ότι σήμερα μέσα στις δεδομένες συνθήκες  που ζούμε και ως Πολιτεία και ως πολιτικές δυνάμεις, θα πρέπει να ξεκινήσει ένας παραγωγικός διάλογος, αφήνοντας κατά μέρους τις όποιεδήποτε κομματικές ή εκλογικές σκοπιμότητες, και με πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας να δούμε πού μπορούμε να συγκλίνουμε σε προτάσεις, σε μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν και στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής αλλά και στο να επιλύσουν τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Αυτή θα είναι η προσέγγισή μας και είμαστε ανοικτοί ως Συμμαχία Πολιτών για διάλογο και με την Κυβέρνηση αλλά και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις», κατέληξε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Σ’ αυτό το σημείο επανήλθε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, για να προσθέσει: «Ο Γιώργος Λιλλήκας το ανακοίνωσε ήδη ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει βουλευτική έδρα. Τον γνωρίζω και χρόνια και είχαμε  θέματα που συμφωνούσαμε αλλά και είχαμε και διαφορετικές απόψεις. Είναι ένας πολιτικός και θέλω να το ομολογήσω, από τους λίγους με πολιτικό λόγο, άσχετα αν κάποιος διαφωνεί μαζί του. Είναι αυτό που πρέπει να επικρατεί στην πολιτική: Να έχουμε τις θέσεις μας και με πολιτικό τρόπο να τις τεκμηριώνουμε. Και φυσικά όπως πράξαμε και πρόσφατα,  να βρίσκουμε κοινή συνισταμένη και ν’ αποφεύγονται περιπέτειες για τον τόπο», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Πηγή: Phılenews