Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε πολλές περιοχές, άφησαν πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ταλαιπώρησαν όλη την Κύπρο το βράδυ του Σαββάτου. Δέντρα, πάσσαλοι της ΑΗΚ, μεγάλοι κάλαθοι, ντεπόζιτα νερού, φωτοβολταϊκά ακόμα και στέγες έγιναν έρμαιο των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν για αρκετή ώρα, κρατώντας την Πυροσβεστική και άλλες Υπηρεσίες σε εγρήγορση. 

Οι δυνατές ριπές του αέρα άφησαν ζεύγος ηλικιωμένων στην Παρεκκλησιά χωρίς στέγη, αφού αυτή αποκολλήθηκε και κατέληξε μέτρα μακριά από τη βοηθητική κτηνοτροφική κατοικία. Το ζεύγος Χριστοφή έζησε εφιαλτικές στιγμές, καθώς όπως είπαν, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έντρομοι είδαν τη στέγη της βοηθητικής κατοικίας τους, να αποκολλιέται και να πετάει. «Ήταν γύρω στις 23:00 όταν νιώσαμε το σπίτι να κουνιέται. Ανοίγουμε την πόρτα, είδα έξω ένα νέφος μετά είδαμε τη στέγη να σηκώνεται 25 με 30 μέτρα και να καταλήγει σε διπλανό υποστατικό», ανέφερε ο Προκόπης Χριστοφή. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο κοινοτάρχης Παρεκκλησιάς Σωκράτης Παύλου, είπε πως επρόκειτο για ανεμοστρόβιλο τονίζοντας πως ζημιές προκλήθηκαν και σε άλλες περιοχές πέραν από την περιοχή του Μαζόκαμπου. Από τους δυνατούς ανέμους ξεριζώθηκαν δέντρα, ανηρπάγησαν κεραμίδια και αποκόπηκαν πάσσαλοι της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Με το πρώτο φως της ημέρας, λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης μετέβησαν στην πληγείσα από τη θεομηνία περιοχή όπως και σε άλλες κοινότητες της επαρχίας και κατέγραψαν τις ζημιές. 

Να σημειωθεί πως μικροζημιές εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων προκλήθηκαν και σε άλλες περιοχές όπως τις κοινότητες Επισκοπής και Τραχωνίου.

Σκηνικό καταστροφής αντίκρισαν με το πρώτο φως της ημέρας χθες δεκάδες κάτοικοι σε περιοχές του διαμερίσματος Χρυσοχούς και της Πέγειας, ενώ σημαντικές ζημιές από τους σφοδρούς ανέμους που έπνεαν όλο το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Πάφου. Ιδιαίτερα σοβαρές ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πολύωρη θύελλα που ενέσκηψε το βράδυ του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στην Πέγεια και την Πόλη Χρυσοχούς όπου ηλιακοί θερμοσίφωνες και άλλες κατασκευές ανηρπάγησαν από στέγες, ενώ υποστατικά υπέστησαν σημαντικές ζημιές σε εξοπλισμό και κατασκευές.

Εξάλλου, στην Παναγιά οι κάτοικοι δεν είδαν μόνο αντικείμενα σε υποστατικά τους να υφίστανται ζημιές από τους θυελλώδεις ανέμους, όπως συνέβη σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις. Έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι ο δρόμος στην είσοδο της κοινότητας κυριολεκτικά ξηλώθηκε. Υπεραιωνόβια τεράστια δέντρα ξεριζώθηκαν πέφτοντας με τον τεράστιο όγκο τους πάνω στο οδόστρωμα, σκίζοντας την άσφαλτο σε έκταση πολλών μέτρων. 

Στην επαρχία Λάρνακας, σημειώθηκαν ζημιές σε ξενοδοχείο και κατοικίες στα Περβόλια. Σύμφωνα με την Αστυνομία, 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής λήφθηκαν πληροφορίες για καταστροφές στην περιοχή του Φάρου στα Περβόλια, παρά το ξενοδοχείο E-Hotel, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν χθες βράδυ. Μέλη του Αστυνομικού Σταθμού Κιτίου μετέβησαν στην περιοχή όπου εντόπισαν εντός του δρόμου κομμένα και εκριζωμένα δέντρα, κατεστραμμένες πινακίδες των δημοσίων έργων, κομμάτια από μπετόν και ξύλινες και σιδερένιες περιφράξεις. Ακόμα σε κατοικίες στη γύρω περιοχή θρυμματίστηκαν οι γυάλινες παραθυρόπορτες ενώ υπέστησαν και άλλες υλικές ζημιές. Επίσης από τους θυελλώδεις ανέμους αποκόπηκαν δύο ηλεκτρικοί πάσσαλοι της ΑΗΚ και φωτιστικά πάρκου. 

Στην αριστερή λωρίδα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Λάρνακας παρά το Αλεθρικό, ένα μεγάλο κομμάτι από τσίγκους, πιθανόν από στέγη παράγκας, έκλεισε το δρόμο. Το κομμάτι τσίγκων μετακινήθηκε από το δρόμο από μέλη του Αστυνομικού Σταθμού Κοφίνου και πολίτες.  

Κινητοποίηση αρμόδιων Υπηρεσιών

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναπτύχθηκαν, η Υπηρεσία ανταποκρίθηκε συνολικά σε 40 περιστατικά: Σε 14 στην επαρχία Λευκωσίας, σε εννέα στη Λεμεσό, σε έξι στη Λάρνακα, σε τέσσερα στην Πάφο και σε ένα στην επαρχία Αμμοχώστου. Επίσης, σε έξι περιστατικά ανταποκρίθηκε η ΕΜΑΚ, που είχαν να κάνουν με πτώσεις και μετακινήσεις δέντρων, σε κάποιες περιπτώσεις πάνω σε οχήματα με υλικές ζημιές μόνον, μετακινήσεις ντεποζίτων νερού και θερμοσίφωνες από οροφές υποστατικών, ανταποκρίσεις για πτώσεις ηλεκτρικών καλωδίων της ΑΗΚ με σπινθηρισμούς, ανοίγματα φρεατίων οχετών ομβρίων υδάτων, μετακινήσεις κατασκευών από ευτελή υλικά, σκαλωσιών, διαφημιστικών πινακίδων κτλ. 

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών των Επαρχιακών Διοικήσεων. 

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες