Κάτω υπό τον ασφυκτικό κλοιό πιέσεων που δεχόταν τις τελευταίες ώρες, ο Δημήτρης Συλλούρης υπέβαλε τελικά χθες το πρωί την παραίτηση του ανοίγοντας το δρόμο για την Βουλή να προχωρήσει με τις διαδικασίες διαδοχής του στην Προεδρία της Βουλής αλλά και στα κομματικά έδρανα. Ο ίδιος ο Δημήτρης Συλλούρης, ανέμενε όπως ανέφεραν κύκλοι από το περιβάλλον του ότι οι διαδικασίες θα έτρεχαν από τις διωκτικές αρχές και υπήρχε κάποια αποτέλεσμα από τις έρευνες που να στήριζε τη θέση του ότι δεν έχει διαπράξει οτιδήποτε ενάντια στο νόμο και ακολούθως θα υπέβαλε την παραίτηση του. Αυτός ήταν και ο λόγος της αρχικής του τοποθέτησης. Ωστόσο οι εξελίξεις έτρεχαν διαφορετικά με την πίεση να αυξάνεται διαρκώς κατά του ιδίου αλλά και γενικότερα προς την πολιτική ηγεσία του τόπου. Χθες τελικά αποφάσισε να προχωρήσει με παραίτηση, την οποία ανακοίνωση λίγο μετά τις 11 το πρωί και αφού προηγήθηκε τηλεφώνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες αλλά και συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο τελευταίος έσπευσε ταχέως προλαβαίνοντας τις εξελίξεις και την σημερινή άτυπη σύσκεψη αρχηγών που είχε ανακοινώσει με πρωτοβουλία του ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. 

«Οι αποφάσεις μου αυτές βασίστηκαν στην ακράδαντη πίστη ότι δεν έχω διαπράξει οτιδήποτε νομικά μεμπτό και ότι ενδεχόμενη παραίτησή μου θα άφηνε εντυπώσεις περί του αντιθέτου», αναφέρει στην ανακοίνωση παραίτησης του ο Δημήτρης Συλλούρης.

Παρά ταύτα, συνεχίζει ο κ. Συλλούρης, «διαπιστώνω ότι η συνέχιση της παραμονής μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής έχει παρερμηνευθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν άντεξε την πίεση και παραιτήθηκε ο Δ. Συλλούρης

«Η παρερμηνεία αυτή, όπως και η προφανής επιθυμία κάποιων να εκμεταλλευτούν το όλο θέμα για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους και σχεδιασμούς, αλλά και οι προφάσεις για δυσλειτουργία του Νομοθετικού Σώματος, με οδήγησαν στην απόφαση να υποβάλω την παραίτησή μου τόσο από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής όσο και από το βουλευτικό αξίωμα», ανακοινώνει.

Η απόφαση Συλλούρη σχολιάστηκε από όλα τα κόμματα θετικά ως κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έτοιμος ο Αδάμου να αναλάβει ΠτΒ αν του προταθεί

Το χρονικό της παραίτησης

Ο κλοιός γύρω από το Δημήτρη Συλλούρη είχε σφίξει αρκετά με τις διαδηλώσεις των πολιτών να είναι καθημερινές, όπως και διαρκές σφυροκόπημα του Τύπου. Οι εξελίξεις ξεκίνησαν από νωρίς χθες το πρωί τροχοδρομώντας επί της ουσίας την πορεία των πραγμάτων.

>> 8:00 π.μ.: Ο Δημήτρης Συλλούρης επικοινωνεί τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες μεταφέροντας του την πρόθεση του να παραιτηθεί. Το τηλεφώνημα του, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, πρόλαβε τηλεφώνημα του Νίκου Αναστασιάδη με το οποίο ουσιαστικά θα του ζητούσε να υποβάλει την παραίτηση του. Η απάντηση του Προέδρου προς τον Δημήτρη Συλλούρη, όπως πληροφορούμαστε, ήταν ότι ήταν μία απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι υπό τις περιστάσεις αυτό έπρεπε να γίνει.

>> 10:30: Λίγο αργότερα ορίζεται συνάντηση του Δημήτρη Συλλούρη με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με πρωτοβουλία του δεύτερου. Μία κίνηση η οποία καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και την πορεία των εξελίξεων προλαμβαίνοντας και τη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων που είχε προγραμματιστεί με πρωτοβουλία του γγ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού.

>> 11:00: Διαρρέουν οι πρώτες πληροφορίες περί παραίτησης του Δημήτρη Συλλούρη. Όπως πληροφορούμαστε μετέφερε προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου την απόφαση του για παραίτηση διαμηνύοντας ότι δεν θέλει να γίνει η αιτία για συνταγματική εκτροπή. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπέδειξε ότι αυτό είναι που πρέπει να γίνει προκειμένου να διευκολύνει τις διαδικασίες, επισημαίνοντας του ότι με την παραίτηση του, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη και ότι για τα υπόλοιπα είναι θέμα ερευνών. 

>> 11:15: Ο Δημήτρης Συλλούρης ανακοινώνει και επίσημα την παραίτηση του από τη θέση του Προέδρου της Βουλής αλλά και από το αξίωμα του βουλευτή και με γραπτή δήλωση του σημειώνει ότι διατηρεί ακέραιη την πεποίθηση ότι «με κανένα τρόπο δεν έχω παραβιάσει τον Νόμο», αλλά ότι με την παραίτησή του αφαιρείται από κάποιους το πρόσχημα ότι η παρουσία μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία της Βουλής, κάτι το οποίο «ουδέποτε θα διανοούμουν να πράξω».

>> 11:30: Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αποχωρεί από την Βουλή χωρίς να προβεί σε δηλώσεις για τη συνάντηση που είχε με τον Δημήτρη Συλλούρη. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, ο οποίος προήδρευε τη Επιτροπής Υγείας που συνεδρίαζε, ενημερώνεται ότι ως γηραιότερος βουλευτής αναλαμβάνει Προεδρεύων της Βουλής και ως εκ τούτου και Προεδρεύων της Δημοκρατίας λόγω απουσίας του Προέδρου Αναστασιάδη στο εξωτερικό.

Ο δρόμος προς την Προεδρία της Βουλής

Ο δρόμος προς την Προεδρία της Βουλής για το Δημήτρη Συλλούρη άνοιξε μετά το «αδιέξοδο» που είχε προκύψει για την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής μετά από δύο ανεπιτυχείς ψηφοφορίες.

Ο Δημήτρης Συλλούρης εξελέγη τελικά Πρόεδρος της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ και της Αλληλεγγύης μετά από δύο ψηφοφορίες και αφού κανένας από τους υποψήφιους δεν έλαβε τις 50%+1 ψήφους των βουλευτών της Ολομέλειας που απαιτούνταν. Τεράμιση σχεδόν χρόνια μετά, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν αυτός που έβαλε και την τελεία στη στην θητεία του Δημήτρη Συλλούρη ως Πρόεδρου της Βουλής πραγματοποιώντας τη τελευταία συνάντηση μαζί του πριν την υποβολή της παραίτησης του.

Για την ιστορία, υποψήφιοι τον Μάιο του 2016 για την Προεδρία της Βουλής ήταν αρχικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο γγ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο τότε πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο Δημήτρης Συλλούρης από την Αλληλεγγύη. Στις δύο πρώτες ψηφοφορίες ο Αβέρωφ Νεοφύτου συγκέντρωσε τις ψήφους των βουλευτών του κόμματός του, ο Άντρος Κυπριανού του δικού του κόμματος, ο Γιώργος Περδίκης τις δύο του Κινήματός του και ο Μαρίνος Σιζόπουλος τις ψήφους ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και Συμμαχίας Πολιτών.