Φακέλους υποθέσεων που σχετίζονται με τα χρυσά διαβατήρια και επενδύσεις σε ακίνητα ατόμων που εμπλέκονται στο αποκαλυπτικό βίντεο του δικτύου Al Jazeera, θα παραλάβει η Αστυνομία, που παράλληλα καταβάλλει προσπάθειες να εξασφαλίσει ως μαρτυρία το περιεχόμενο του. 

Οι χθεσινές προσπάθειες της ανακριτικής ομάδας επικεντρώθηκαν στο να εντοπιστούν τα πρόσωπα που τράβηξαν το βίντεο ώστε αυτό να αποτελέσει τη βάση για την έναρξη των ερευνών και ανακρίσεων. Δεν αποκλείεται να σταλεί επιστολή στο δίκτυο στα κεντρικά γραφεία του στο Κατάρ και να ζητείται όπως τα δύο πρόσωπα που κατέγραψαν τις συζητήσεις με τους Συλλούρη, Τζιοβάνη και Πιττάτζη να έρθουν στην Κύπρο για να δώσουν κατάθεση. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε δεν αποκλείεται να ζητηθεί η βοήθεια της Europol, ενώ το θέμα θα εξεταστεί και στη Νομική Υπηρεσία ώστε να συζητηθούν τρόποι για να ξεπεραστεί το εμπόδιο. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι ανακριτές σε μια προσπάθεια να ερευνήσουν τα όσα προκύπτουν από τις επίμαχες συνομιλίες στο βίντεο, θα μεταβούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Εσωτερικών για να παραλάβουν όλους τους φακέλους επενδύσεων που εμπλέκεται ο όμιλος του παραιτηθέντα βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη. Όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στον «Φ», αυτά αποτελούν μέρος της μαρτυρίας χωρίς να σημαίνει ότι οι περιπτώσεις όπου ο όμιλος του τέως βουλευτή έχει αναμιχθεί σε επενδύσεις είναι ύποπτες. Όπως μας εξηγήθηκε, από τις εξετάσεις θα διαφανεί σε πόσες περιπτώσεις ενεπλάκη το γραφείο, ποιοι ήταν οι επενδυτές και αν υπάρχουν άτομα που περιλαμβάνονται στους υπόπτους που ερευνήθηκαν ή διερευνώνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Έγγραφα θα παραληφθούν και από το γραφείο του Εφόρου Εταιρειών για να διαφανεί ποιοι είναι πίσω από εταιρείες που ενεπλάκησαν σε επενδύσεις. Ακόμα καταθέσεις θα ληφθούν και από λειτουργούς του ΥΠΕΣ που ασχολούνται με το επενδυτικό πρόγραμμα για να φανεί κατά πόσον εμπλεκόμενα στο βίντεο πρόσωπα ήρθαν σε επαφή μαζί τους και για ποιο λόγο. 

Πάντως, η χθεσινή εξέλιξη με την υποβολή παραίτησης του Δημήτρη Συλλούρη από πρόεδρος της Βουλής αλλά και από βουλευτής, διευκολύνει το έργο της Αστυνομίας, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να τον καλέσει για κατάθεση ή ακόμα και για ανάκριση. Δεν θα χρειαστεί δηλαδή ο Γενικός Εισαγγελέας να απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο και να ζητήσει την άρση της ασυλίας του.  

Εξετάσεις συνεχίζονται και για τον εντοπισμό του ζεύγους Βρετανών κτηματομεσιτών που φαίνεται στο βίντεο να αναφέρονται στο επενδυτικό πρόγραμμα και ποιος μπορεί να τους βοηθήσει για την απόκτηση χρυσών διαβατηρίων.

Ήδη έχει προσεγγιστεί ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην Κύπρο David Harrison από τον οποίο ζητήθηκε βοήθεια σε σχέση με το βίντεο, ωστόσο αυτός ζήτησε χρόνο για να επικοινωνήσει με τα κεντρικά γραφεία.

Πάντως, ο Αρχηγός Αστυνομίας Στυλιανός Παπαθεοδώρου που ρωτήθηκε από τον «Φ» για την πορεία των ερευνών, περιορίστηκε να δηλώσει ότι επειδή πρόκειται για μια ιδιάζουσας μορφής υπόθεση γι’ αυτό και το ανακριτικό κλιμάκιο της Αστυνομίας βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τη Νομική Υπηρεσία. 

Επίσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας Χρίστο Ανδρέου, οι έρευνες συνεχίζονται σε πολλά επίπεδα και οι τρεις ανακριτικές ομάδες που συστάθηκαν συνεργάζονται. Για τις έρευνες τηρείται συνεχώς ενήμερος ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ενώ επιβλέπει ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων. Ο κ. Ανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για περάτωση των ερευνών αφού πρόκειται για πολύπλοκη και δύσκολη υπόθεση και προκύπτουν συνεχώς ζητήματα για διερεύνηση. 

Εντατικοποιείται η ΜΟΚΑΣ

Εντατικοποιεί την ανάλυση και επεξεργασία αναφορών για ύποπτες συναλλαγές που σχετίζονται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) μετά και τα τελευταία γεγονότα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε πολλές περιπτώσεις δόθηκαν από τη Μονάδα, πληροφορίες στο Υπουργείο Εσωτερικών, για τέτοιες περιπτώσεις. Σημειώνεται επίσης ότι η έκθεση της τριμελούς Επιτροπής Καλογήρου που εξέτασε ορισμένες περιπτώσεις πολιτογραφήσεων, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, βασίστηκε, σε μεγάλο μέρος, σε πληροφορίες και στοιχεία που δόθηκαν στην εν λόγω Επιτροπή, από τη ΜΟΚΑΣ.

Χθες η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου που διορίστηκε στην Ερευνητική Επιτροπή που συστάθηκε για να εξετάσει το επενδυτικό πρόγραμμα, επανέλαβε ότι από την έρευνά της προέκυψαν ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα για τα οποία διεξάγονται έρευνες.  

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ

Δεν συμβιβάζεται ο Al Jazeera

Ο δημοσιογράφος της ερευνητικής ομάδας του Al Jazeera James Kleinfeld σε Tweet με αφορμή δημοσίευμα στην Κύπρο σύμφωνα με το οποίο πρόσωπα στην Κύπρο προσπάθησαν να τους δωροδοκήσουν προκειμένου να σταματήσουν τη δημοσιογραφία τους, καθησυχάζει τον κυπριακό λαό ότι δεν θα συμβιβαστούν ποτέ και διαβεβαιώνει ότι η δημοσιογραφία του Al Jazeera θα παραμείνει ανεξάρτητη.

Ωστόσο, ο ίδιος αποφεύγει να αναφερθεί χρονικά πότε αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα νέα βίντεο τα οποία φημολογείται ότι κατέχει το δίκτυο με άλλους πρωταγωνιστές σε άλλες επαρχίες εκτός Αμμοχώστου.

Γενικός Εισαγγελέας: Ντροπή για τη χώρα 

Φανερά ενοχλημένος από τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, εμφανίστηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης. Τα όσα είδαμε, ανεξαρτήτως της όποιας νομικής τους υπόστασης, αποτελούν ντροπή για τη χώρα, δήλωσε χθες ο κ. Σαββίδης, σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα σε σχέση με τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera.

«Η σημερινή (χθεσινή) Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται υπό την σκιά των πρόσφατων γεγονότων που έχουν ταράξει συθέμελα θεσμούς και αξίες και δημιούργησαν, δικαίως, αγανάκτηση, θυμό και ανησυχία στους πολίτες, όπως και γενική απαξίωση στο σύστημα. Οι προκλήσεις, τόσο για μας ως προϊσταμένους της Νομικής Υπηρεσίας όσο και για εσάς ως λειτουργούς της δικαιοσύνης, είναι τεράστιες», ανέφερε. Αυτές τις προκλήσεις, πρόσθεσε, θα πρέπει με νηφαλιότητα, προσοχή και αίσθημα ευθύνης να τις αντιμετωπίσουμε.

«Γνωρίζω, ανέφερε, ότι οι πολίτες αναμένουν πολλά από τον Γενικό Εισαγγελέα. Σκόπιμα επέλεξα να είμαι φειδωλός στις δημόσιες τοποθετήσεις μου, όχι μόνο γιατί τα θέματα που εγείρονται είναι λεπτής φύσεως και ύψιστης θεσμικής σημασίας, αλλά και γιατί όλα τα γεγονότα ευρίσκονται υπό διερεύνηση από την Αστυνομία μετά από τις ρητές οδηγίες μου. «Ωστόσο, δεν μπορώ να κρύψω, ως πολίτης αυτής της χώρας, ότι τα όσα είδαμε, ανεξαρτήτως της όποιας νομικής τους υπόστασης, αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας και θα περιοριστώ λέγοντας μόνο ότι, σίγουρα δεν είναι αυτή η Κύπρος που αξίζουμε, που ονειρευόμαστε ή που θέλουμε να αφήσουμε κληρονομιά στα παιδιά μας. Και αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε όλοι ευθύνη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανατρέψουμε την εκτροπή», παρατήρησε ο κ. Σαββίδης.

Στην Κομισιόν έφτασε έργο της εταιρείας του Τζιοβάνη

Ο παραιτηθείς πρόεδρος της Βουλής, ο τέως βουλευτής του ΑΚΕΛ και ο δικηγόρος του, καθώς και τα στελέχη του Ομίλου Τζιοβάνη, ήταν έτοιμοι – όπως προβάλλεται στο περιβόητο βίντεο – να πωλήσουν γη σε έναν Κινέζο απατεώνα η οποία χωροθετείται εντός ή/και πλησίον δύο περιοχών ιδιαίτερης οικολογικής αξίας, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο περιοχών προστασίας της φύσης Natura 2000, την Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Αγία Θέκλα – Λιοπέτρι (CY3000009) και τον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ) Ποταμός Λιοπετρίου (CY3000001). Τα κλεμμένα χρήματα από την Κίνα θα επενδύονταν με τις ευλογίες όλων σε μια περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας, για την οποία μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα πιο πάνω αναφέρονται σε ανοικτή επιστολή του μέλους της Παράλληλης Βουλής για το Περιβάλλον, την Οικολογία-Αειφορία και την Υγεία Κλείτου Παπαστυλιανού, η οποία απεστάλη χθες προς τον τέως πρόεδρο της Βουλής, μέσω της οποίας τον ενημερώνει ότι προτίθετο να απέχει από τα καθήκοντα του μέχρι την υποβολή της παραίτησης του Δημήτρη Συλλούρη από το ύψιστο αξίωμα του θεσμού του κοινοβουλίου. Η επιστολή κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη της Παράλληλης Βουλής, από τον ερευνητή και ακτιβιστή ενημερώνοντας τους για την απόφασή του και παροτρύνοντας να αναλογιστούν τη σοβαρότητα του όλου θέματος και να απέχουν συλλογικά από τα καθήκοντα τους μέχρι την υποβολή της παραίτησης του τέως προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Συγκεκριμένα, το «Suncity Spa Resort and Residencies», τουριστικό θέρετρο (ξενοδοχείο 5 αστέρων δυναμικότητας 203 δωματίων, με 44 τουριστικές κατοικίες, και τουριστικό θέρετρο με 11 βίλες), το οποίο επηρεάζει τον τόπο Natura 2000 Αγία Θέκλα – Λιοπέτρι CY3000009 (ΖΕΠ από τον Απρίλιο του 2008), περιλαμβάνεται στην προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν που αφορά έργα για τα οποία δεν διενεργήθηκε δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον.  

Στην επιστολή της Κομισιόν ημερ. 27/11/2019, σημειώνεται, ότι βάσει προελέγχου, η περιβαλλοντική αρχή εξέδωσε θετική γνωμοδότηση στις 29 Νοεμβρίου 2016. Η πολεοδομική αρχή ενέκρινε το έργο στις 4/4/2017, παρά το γεγονός ότι δεν βεβαιώθηκε ότι το έργο δεν είναι πιθανό να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τόπο «καθεαυτό ή από κοινού με άλλα σχέδια [ή έργα]», όπως απαιτείται από το άρθρο 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Συγκεκριμένα, οι σωρευτικές επιπτώσεις του έργου (π.χ. με το σχεδιαζόμενο έργο μαρίνας στην Αγία Νάπα ή άλλες παρεμβάσεις σε παραλίες) δεν εξετάστηκαν καθόλου.

Επισημαίνεται επίσης ότι, σύμφωνα με το διαχειριστικό σχέδιο της περιοχής (Σεπτέμβριος 2016), «οι κυριότερες απειλές για τα είδη και τους οικοτόπους της περιοχής είναι η αστική ανάπτυξη εντός και στα σύνορα τόπων Natura 2000 και η κατασκευή μαρίνας στην περιοχή της Μακρονήσου που θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις λόγω απώλειας οικοτόπων καθώς και της δημιουργίας νέων παραλιών σε περιοχές που ήταν προηγουμένως βραχώδεις οικότοποι». Επιπλέον, στο τυποποιημένο έντυπο δεδομένων η «ασυνεχής αστικοποίηση» καταγράφεται ως υψηλή απειλή και πίεση για τον τόπο Natura 2000.

Επίσης, στις 19/10/2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή προς τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας με την οποία επεσήμανε κάποια σημεία, προκειμένου να βοηθήσει τις κυπριακές Αρχές να διασφαλίσουν την πλήρη τήρηση της διαδικασίας που αναφέρεται στο άρθρο 6.4 της Οδηγίας για τους Οικοτόπους. Επιπλέον, ζήτησε όπως επανεξεταστεί η πληρότητα των αντισταθμιστικών μέτρων που λήφθηκαν, καθώς επίσης τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων ΖΕΠ της Αγίας Θέκλας, αλλά και της ΖΕΠ του Κάβο Γκρέκο από τις παράνομες δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι το έργο ανήκει στον Όμιλο Jim Chang Giovani Holding που ιδρύθηκε από Κινέζους επενδυτές στην Κύπρο για να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα βιομηχανικών υπηρεσιών μέσω της παροχής ξενοδοχείων, ακινήτων, τουρισμού, εκπαίδευσης, διαχείρισης ακινήτων και χρηματοοικονομικής ολοκλήρωσης. Στον Όμιλο συμμετέχει και ο Χριστάκης Τζιοβάνης ως μέτοχος και διευθυντής. Σημειώνεται ότι οι Κινέζοι επενδυτές, επένδυσαν €50 εκατ. για τη χρηματοδότηση του κτιρίου του Sun City Hotel. Το έργο έπρεπε να περατωθεί στα τέλη του περασμένου χρόνου, ωστόσο έχουν τερματιστεί οι εργασίες, καθότι όπως φημολογείται παρατηρείται ήδη σημαντική υπέρβαση του αρχικά προβλεπόμενου κόστους κατασκευής.  

Δάνειο €3 εκατ. από δύο αλλοδαπούς για τον Τζιοβάνη

Έχασε το μέτρημα των εταιρειών που συμμετέχει ως διευθυντής

Προσωπικό δάνειο πέραν των €3 εκατ. παρουσιάζει το πόθεν έσχες του παραιτηθέντος βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2019. 

Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι το δάνειο αυτό δεν είναι σε κάποιο τραπεζικό ίδρυμα, αλλά σε ιδιώτες πιστωτές, τους Demitov Victor και Demitova Nina. Το δάνειο αυτό παρουσιάζεται με ακριβώς το ίδιο ποσό και στο πόθεν έσχες του βουλευτή και το 2017.  

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο μεγάλος αριθμός των εταιρειών που συμμετέχει ως διευθυντής, αλλά και το γεγονός ότι στη δήλωση των περιουσιακών του στοιχείων τις δύο προηγούμενες φορές φαίνεται να ξέχασε να δηλώσει αριθμό εταιρειών στις οποίες διατηρεί τη θέση του διευθυντή. 

Συνολικά, στις 8/6/2019 παρουσιάζεται διευθυντής σε συνολικά 47 εταιρείες, επενδυτικές και ανάπτυξης ακινήτων κατά κύριο λόγο, ενώ αριθμός από αυτές παρουσιάζονται αδρανές. Στο πόθεν έσχες του 2019 αναφέρει ότι εκ παραδρομής δεν είχε καταχωρηθεί στη δήλωση των στοιχείων ημερ. 30/6/3017 η θέση του ως διευθυντής σε συνολικά 13 εταιρείες. Πέντε από αυτές οι οποίες δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια και άλλες οκτώ αφορούσαν νεοσύστατες εταιρείες και στις οποίες είχε διοριστεί λόγω εμπειρογνωμοσύνης ως διευθυντής κατά τη σύσταση τους. 

Η ίδια εικόνα παρουσιάστηκε και στο πόθεν έσχες του 2017, όπου συνολικά καταγράφεται να παρουσιάζεται στη θέση του διευθυντή σε 19 εταιρείες. Σε σύγκριση με το πόθεν έσχες που υποβλήθηκε στις 5/5/2014 σημειώνεται από τον Χριστάκη Τζιοβάνη ότι εκ παραδρομής δεν είχε καταχωρηθεί στη δήλωση περιουσιακών στοιχείων η θέση του ως διευθυντής σε άλλες οκτώ εταιρείες. 

Περαιτέρω, ο κ. Τζιοβάνης δήλωσε χωράφια στο Παραλίμνι και κατοικία και χωράφι στην Αχερίτου είτε προϊόντα αγοράς είτε δωρεάς. Παρουσιάζει επίσης περιουσιακά στοιχεία σε κινητές αξίες και τίτλους και καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική και την USB και έχει μεταξύ άλλων δύο ασφαλιστικά συμβόλαια (Eurolife Ins. com €4,2 εκατ. και Hellenic Alico Life €300 χιλ.) και χρέη από τρία δάνεια, αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία από κατοχή 23 κυνηγετικών όπλων τρέχουσας αξίας €50.000. Δεν φαίνεται να είναι τυχαίο το γεγονός ότι μία από τις εταιρείες του φέρει την ονομασία «the big hunter».