Μάς προέκυψε, λοιπόν, νέος κατοχικός ηγέτης. «Λουλούδι» είναι ο τύπος… Εθνικιστής, λάτρης της ισλαμικής Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, που παραδέχεται ότι είναι τσιράκι του ισλαμιστή προέδρου της κατοχικής δύναμης.  

Όλα τα έχει ο Ερσίν Τατάρ, αλλά το χειρότερο όλων των «προτερημάτων» του είναι ότι υποστηρίζει τη διχοτόμηση και απορρίπτει την μπασταρδεμένη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που σχεδιάστηκε ειδικά για να μπορεί η Τουρκία να ασκεί έλεγχο σε όλη την Κύπρο. Η διχοτόμηση δεν είναι λύση για το νησί, και όσοι Ελληνοκύπριοι το …«σκέφτονται», να το ξεχάσουν. Η περίοδος την οποία διανύουμε χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και αβεβαιότητα. Και ποιος είναι αυτός που μπορεί με σιγουριά να ισχυριστεί ότι δεν θα έρθουν τα πάνω-κάτω για την κατοχική δύναμη. Ούτε η Αμερική, ούτε η Ρωσία μπορούν να αντέξουν εννέα πολεμικά μέτωπα. Και θα αντέξει η Τουρκία;  

Μού έκανε εντύπωση ότι άκουσα μερικούς, που χαρακτήριζαν τον Μουσταφά Ακιντζί Τουρκοκύπριο ηγέτη και εγκαλούσαν εμάς που δεν τον είχαμε περί πολλού, ότι επανήλθαν στον ορθό χαρακτηρισμό του «κατοχικού ηγέτη» για τον Ερσίν Τατάρ. Πρόκειται για μία καλή πρόοδο, ελπίζουμε να παραδεχθούν και τα άλλα τραγικά λάθη τους, καθώς είχαν φτάσει σε σημείο να απενοχοποιούν την κατοχική δύναμη και τον Ερντογάν, επειδή ο λαός δεν τους έκανε τη χάρη, και απέρριψε ορθά το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. 

Η επιλογή του Τατάρ στην εκλογική διαδικασία των κατεχομένων, είναι πέρα για πέρα προβληματική για την Κύπρο και τον λαό της. Ο καθένας μας το καταλαβαίνει. Αλλά, πάει πολύ να υπάρχουν Ελληνοκύπριοι που να υποστηρίζουν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί θα έλυνε το πρόβλημα, αν τον επέλεγαν για μία ακόμη πενταετία οι έποικοι και οι Τουρκοκύπριοι. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με Ντενκτάς στις διαπραγματεύσεις ο Ερσίν Τατάρ

Διότι η επόμενη ερώτηση έρχεται αυθόρμητα: Γιατί δεν το έλυσε την πενταετία που πέρασε; Θα απαντήσουν, βέβαια, οι εν λόγω υποστηρικτές του, ότι ευθύνεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τη μη λύση του Κυπριακού, και όχι ο πρώην κατοχικός ηγέτης. Είναι καιρός να αφήσουν το παραμύθι αυτό, διότι ήμασταν και εμείς στο Κραν Μοντανά και απορρίψαμε το παραμύθι της τουρκικής προπαγάνδας. Είχαμε μάτια και βλέπαμε και αυτιά και ακούγαμε.  

Η Τουρκία θα αποφασίσει πότε θα λυθεί το Κυπριακό. Και θα πάρει την απόφαση μόνο αν εξυπηρετούνται τα στρατηγικά της συμφέροντα. Είναι δυνατόν να πιστεύουν σοβαροί υποτίθεται άνθρωποι ότι ο Ακιντζί θα έπραττε οτιδήποτε χωρίς να το γνωρίζει η τουρκική ηγεσία; Θα τρελαθούμε ομαδικά. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν ως πραγματικότητα αυτό που επιθυμούν. Και όταν …«ξυπνούν» αναζητούν τον υπεύθυνο, τον φταίχτη, ο οποίος πάντα είναι Ελλαδίτης ή Ελληνοκύπριος.  

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι ο κ. Ακιντζί, που ο κ. Αναστασιάδης ευεργέτησε και τον έκανε «συμπρόεδρο», ήταν αυτός που προσπαθούσε να τον εκνευρίσει και να τον εκτροχιάσει στην Ελβετία. Ήταν αυτός που τον πρόσβαλλε συνέχεια. Και ήταν αυτός που ήθελε την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και των αναχρονιστικών εγγυήσεων της Τουρκίας. Αν ήταν πραγματικά όπως τον παρουσιάζουν, δεν έπρεπε να κάνει στο Κραν Μοντανά την «επανάστασή» του; Αλλά ακολουθούσε σαν… σκυλάκι τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πραγματοποιούσε όλες τις εντολές του. Δεν ήταν καθαρός ο ρόλος του Μουσταφά Ακιντζί το καλοκαίρι του 2017. Τελεία και παύλα. 

Όσον αφορά τον Τατάρ, σίγουρα δεν είναι εύκολος αντίπαλος, αλλά -επειδή η Τουρκία έχει ανάγκη να δείχνει ότι δήθεν επιθυμεί …λύση- θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί. Όπως εξυπηρέτησε ο Ακιντζί τον ισλαμιστή Ερντογάν, παρουσιάζοντας ένα «αγγελικό» πρόσωπο της παραβατικής Τουρκίας, το ίδιο θα προσπαθήσει να πράξει και ο νέος κατοχικός ηγέτης. Παίζουν με φανερά χαρτιά οι Τούρκοι. Εδώ έφτασαν στο σημείο να είναι εισβολείς και καταχτητές και να παρουσιάζονται ως …θύματα.  

Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν παρουσιάζεται σε όλα τα μέτωπα ακραία επιθετικός, έχω την αίσθηση ότι δεν θα εγκαταλείψει τον διάλογο για το Κυπριακό, διότι τον συμφέρει να έχει πάντα στη γωνία τον εκάστοτε πρόεδρο της Κύπρου. Και αυτό επειδή η Λευκωσία συνεχίζει να ακολουθεί αυτή την παθητική στάση, και να απολογείται συνέχεια για λάθη, που δεν έχουν διαπράξει οι Ελληνοκύπριοι.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οκτάι: Συζητούμε μόνο στη βάση δύο κυρίαρχων κρατών

Δεν βοηθά, βεβαίως, τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κύπρου ότι δέχεται επιθέσεις και κτυπήματα κάτω από τη μέση από άτομα που φέρουν ελληνικά ονόματα και άθελα(;) τους ενδεχομένως εξυπηρετούν την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς.  

Από την περασμένη Κυριακή έχουμε μία νέα, υποτίθεται, κατάσταση πραγμάτων στα κατεχόμενα, αν και είμαι πεπεισμένος, ότι ισχύει το «τι Μουσταφά, τι Ερσίν». Τον τελευταίο λόγο θα έχει πάντα η Τουρκία… 

Υστερόγραφο

Δεν γνωρίζω πώς την είδαν τη «δουλειά», ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, απαιτώντας την παραίτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο και την Ελλάδα στον απίστευτο βαθμό, ο άβουλος Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, ετοιμάζει τρικλοποδιά στον κ. Αναστασιάδη με αυτή την άτυπη πενταμερή, το νησί σαρώνεται από κρίσεις και το χειρότερο όλων, η πανδημία του κορωνοϊού επανακάμπτει δριμύτερη. Και δεν θα είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι και η Κύπρος και άλλες χώρες θα αναγκαστούν να «κλείσουν» ξανά για να αντιμετωπίσουν τον «κινέζικο ιό», όπως χαρακτηρίζει τον κορωνοϊό ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. (Και έχει δίκιο στο θέμα αυτό.

Οι Κινέζοι φέρθηκαν οπορτουνίστικα, και δεν ειδοποίησαν ούτε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Ας υποθέσουμε ότι ο σημερινός Πρόεδρος δεχόταν να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές. Πώς θα γίνουν, λοιπόν, οι εκλογές κύριε Κυπριανού και κύριε Παπαδόπουλε; Δεν είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει κάνει πολλά λάθη, και στο εθνικό θέμα και σε άλλα ζητήματα. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, ώρα για εκλογές δεν είναι, λόγω της πανδημίας και άλλων προβλημάτων.

Ο κ. Αναστασιάδης και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, και άλλοι πολιτικοί έχουν να δώσουν εξηγήσεις για τη διαφθορά που σαρώνει την Κύπρο. Και ειδικά ο κ. Κυπριανού να μην βγάζει την ουρά του απ’ έξω, διότι και στελέχη του φυλακίστηκαν για διαφθορά και ένας βουλευτής του παραιτήθηκε λόγω των αποκαλύψεων του «αμαρτωλού» Αλ Τζαζίρα. Ναι μεν έκανε μία καλή έρευνα το κανάλι του Κατάρ, αλλά η επιμονή του να κτυπά αλύπητα την Κύπρο, μάς δημιουργεί πολλά ερωτήματα, αλλά και ερωτηματικά. Εκμεταλλεύθηκε τη διαφθορά των Ελληνοκυπρίων πολιτικών, για να καταστρέψει τη φήμη της Κύπρου και του λαού της. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, και η αλήθεια είναι ότι τον χορό της διαφθοράς χορεύουν πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες, δικηγόροι, λογιστές και κρατικοί υπάλληλοι. Όλοι κι όλοι καμιά 200αριά άτομα, που αποτελούν την ελίτ της Κύπρου, και οι οποίοι δεν νοιάζονται για το νησί. Έχουν μονίμως το χρήμα και το κέρδος πάνω από την Πατρίδα.