Νόμιμη είναι η άμβλωση στις πλείστες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, ωστόσο εν έτη 2020 έξι ευρωπαϊκές χώρες δεν επιτρέπουν την άμβλωση ή έχουν πολύ περιοριστικούς νόμους. Ανάμεσα σε αυτές και η Πολωνία όπου προωθείται νόμος σύμφωνα με τον οποίο η άμβλωση θα επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή απειλής για την υγεία και τη ζωή της μητέρας. Τι συμβαίνει όμως στην Κύπρο;

Είναι γενικά παραδεκτό ότι με την αποποινικοποίηση των ανεπιθύμητων κυήσεων μπήκε το πρώτο λιθαράκι στην πρόσβαση των γυναικών σε ασφαλείς ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και στην ελεύθερη επιλογή της γυναίκας να αποφασίζει η ίδια για το σώμα της.

Σύμφωνα με την νομοθεσία στην Κύπρο η διακοπή κύησης επιτρέπεται:

α) εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης

β) εφόσον η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ενήλικης ή ανήλικης ή σεξουαλικής κακοποίησης γυναίκας με νοητική αναπηρία ή αιμομιξίας και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί 19 εβδομάδες εγκυμοσύνης και νοουμένου ότι δηλώσει ενυπόγραφα ενώπιον του ιατρού ότι η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ή αιμομιξίας

Νοείται ότι, σε περίπτωση που η έγκυος είναι ανήλικη την πιο πάνω δήλωση υπογράφει και ένας από τους γονείς ή αυτός που έχει την επιμέλεια του προσώπου της ανήλικης.

Νοείται περαιτέρω ότι, σε περίπτωση που η έγκυος είναι γυναίκα με νοητική αναπηρία, αντί της εγκύου την πιο πάνω δήλωση υπογράφει μόνο ο ένας από τους γονείς ή αυτός που έχει την επιμέλεια του προσώπου της γυναίκας με νοητική αναπηρία.

(γ) κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιου ιατρού σύμφωνα με την οποία παρουσιάζονται ενδείξεις ανωμαλίας του εμβρύου που συνεπάγονται τη γέννηση νεογνού με παθολογικά προβλήματα

(δ) κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιου ιατρού ότι υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας αυτής

Νοείται ότι, αν στις πιο πάνω περιπτώσεις η έγκυος είναι ανήλικη ή γυναίκα με νοητική αναπηρία, απαιτείται και η συναίνεση ενός από τους γονείς ή αυτού που έχει την επιμέλεια του προσώπου της ανήλικης ή της γυναίκας με νοητική αναπηρία.

Η νομοθεσία και τα παράδοξα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης

– Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η άμβλωση κατόπιν αιτήματος (όταν η απόφαση λαμβάνεται μόνο από τη γυναίκα) είναι νόμιμη σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.

– Έξι ευρωπαϊκές χώρες δεν επιτρέπουν την άμβλωση κατόπιν αιτήματος ή έχουν πολύ περιοριστικούς νόμους. Η Μάλτα, η Ανδόρα και ο Άγιος Μαρίνος δεν επιτρέπουν την άμβλωση. Το Μονακό και το Λιχτενστάιν την επιτρέπουν μόνο όταν η υγεία ή η ζωή μιας γυναίκας κινδυνεύει, σε περίπτωση βιασμού ή λόγω εμβρυακών  ανωμαλιών. Εάν τεθεί σε ισχύ δικαστική απόφαση στην Πολωνία, η άμβλωση θα επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή απειλής για την υγεία και τη ζωή της μητέρας.

– Η νομοθεσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας και της Ισπανίας, απαιτεί την παρέλευση υποχρεωτικής χρονικής περιόδου μεταξύ της ημερομηνίας κατά την οποία ζητείται η έκτρωση και της ημερομηνίας κατά την οποία πραγματοποιείται.

– Σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ουγγαρίας και της Γερμανίας, οι γυναίκες πρέπει να υποβληθούν σε υποχρεωτική συμβουλευτική ή να λάβουν υποχρεωτικές πληροφορίες από τους γιατρούς τους πριν από την άμβλωση.

– Στη Βόρεια Ιρλανδία οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, οι οποίες τις αναγκάζουν να ταξιδεύουν στην Αγγλία ή την Ιρλανδία για τη διενέργεια άμβλωσης.

– Η άμβλωση είναι νόμιμη στην Ιταλία κατά τις πρώτες 90 ημέρες της εγκυμοσύνης, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της χώρας, το 69% των γυναικολόγων και το 46% των αναισθησιολόγων αρνούνται να πραγματοποιήσουν αμβλώσεις λόγω συνείδησης. Αυτό αναγκάζει ορισμένες γυναίκες να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη.

– Αν και η άμβλωση είναι νόμιμη στη Γερμανία, θεωρείται έγκλημα εάν δεν πραγματοποιείται υπό ορισμένες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 12 εβδομάδων από τη σύλληψη. Μπορεί να γίνει αργότερα για ορισμένους ιατρικούς λόγους και εάν η εγκυμοσύνη οφείλεται σε βιασμό ή σεξουαλική κακοποίηση.

– Στην Κροατία, όπου το 85% των κατοίκων δηλώνουν Καθολικοί, επιτρέπεται στους γιατρούς να αρνηθούν να βοηθήσουν στη διεξαγωγή αμβλώσεων.

Πηγή: philenews