Πρόταση – καταλύτης στη σύγκρουση μεταξύ Κυβέρνησης και Γενικού Ελεγκτή υπέβαλε χθες ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ωστόσο, υπήρξε μονόπλευρη θετική ανταπόκριση. ΔΗΚΟ και Οδυσσέας Μιχαηλίδης την αποδέχονται, ενώ η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της, δεν τοποθετείται ευθέως, παρ’ όλο που βλέπει θετικά στοιχεία και επιτίθεται εκ νέου στο ΔΗΚΟ κατηγορώντας το ότι χρησιμοποιεί τον Ελεγκτή στην προεκλογική εκστρατεία.

Επί της ουσίας το σκηνικό παραμένει το ίδιο και η πρόταση Κ. Κληρίδη μετέωρη αφού ούτε το κυβερνών κόμμα φαίνεται να την αποδέχεται, με τον πρόεδρό του σε χθεσινή του παρέμβαση να δείχνει στον Γ. Ελεγκτή το Ανώτατο για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρεται στα θετικά της πρότασης Κληρίδη, ότι δηλαδή συμφωνεί πλήρως με τη θέση ότι δεν θα πρέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία να προβαίνει σε οποιαδήποτε ενδιάμεση ή τελική έκθεση επί οποιωνδήποτε υποθέσεων ήθελε εξετάσει, μέχρι την πλήρη αποπεράτωση των εργασιών της Ερευνητικής Επιτροπής και της έκδοσης της τελικής της έκθεσης. Επίσης, συμφωνεί με τη θέση ότι η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας πρέπει να έπεται δημοσιοποίησης ενδιάμεσης έκθεσης της Επιτροπής επί της ιδίας υπόθεσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο κ. Κούσιος τονίζει περαιτέρω στη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση επί νομικών θεμάτων καθοδηγείται από τις συμβουλές και γνωματεύσεις του νομικού της συμβούλου, που δεν είναι άλλος από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος, τονίζεται, είναι και ο νομικός σύμβουλος των άλλων θεσμών και αξιωματούχων του κράτους περιλαμβανομένου του Γενικού Ελεγκτή, αναφορά που δείχνει ότι θα αναμένει τη θέση του Γιώργου Σαββίδη για το θέμα. Τέλος, θεωρεί απαράδεκτο τον εκβιασμό που επιχειρεί το ΔΗΚΟ για να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς του κράτους, εμπλέκοντας τον Γενικό Ελεγκτή στη θέση του αυτή.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Χθες, από πλευράς του, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, που ρωτήθηκε από τον «Φ», ανέφερε ότι δεν θα τοποθετηθεί, προσθέτοντας ότι για το ευρύτερο θέμα της διαφοράς με τον Γενικό Ελεγκτή, όταν πάρει τις αποφάσεις του θα τις ανακοινώσεις. 

Αντίδραση υπήρξε, μάλλον συμπτωματικά, από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος υπέβαλε δική του εισήγηση, υποδεικνύοντας στον Γενικό Ελεγκτή να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και η όποια απόφαση να γίνει αποδεκτή. Σε δηλώσεις ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας τοποθετήθηκε ότι ο Ελεγκτής δεν μπορεί να πάρει τους φακέλους ενώ διεξάγεται η έρευνα της ανεξάρτητης Επιτροπής. «Ο Ελεγκτής, παρ’ όλο που διαφωνεί, σέβεται τη θέση του Εισαγγελέα. Και ο Νικόλας χρησιμοποιεί τη διαφωνία του Ελεγκτή εκβιάζοντας ότι θα καταστρέψει τη χώρα», ανέφερε. Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και ότι ο Ελεγκτής έχει κάθε δικαίωμα, αφού διαφωνεί, να προσφύγει ακόμη και σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την ετυμηγορία του για το αν δικαιούται ή όχι να πάρει τους φακέλους. «Εμείς είπαμε εξ αρχής ότι δεν έχουμε πρόβλημα για οποιαδήποτε έρευνα από οποιονδήποτε φτάνει να είναι εντός του συνταγματικού πλαισίου». 

Θετική ήταν η αντίδραση του ΔΗΚΟ στην πρόταση Κ. Κληρίδη, καλώντας την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να αποδεχτεί την πρόταση του τέως Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη. «Πρόκειται για μια πρόταση, η οποία υπηρετεί τον έλεγχο, τη διαφάνεια και την κάθαρση, που απαιτεί η κοινωνία και προωθεί το ΔΗΚΟ. Πρόκειται για μια πρόταση, η οποία αναιρεί κάθε προσχηματική δικαιολογία που προβλήθηκε τις προηγούμενες μέρες. Πρόκειται για μια πρόταση, η οποία αποτρέπει την κρίση στην οποία θέλει να οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση ΔΗΣΥ. Γι’ αυτό και το ΔΗΚΟ καλεί την κυβέρνηση να την αποδεχτεί. Και επαναλαμβάνει ότι δική της είναι η απόφαση, δική της και η ευθύνη», καταλήγει.

Θετική και λογική χαρακτήρισε την πρόταση Κληρίδη και ο Γενικός Ελεγκτής. Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε, παράλληλα, πως «εάν θεωρούν ότι με τον τρόπο που ενεργούμε εκφεύγουμε των αρμοδιοτήτων μας, να πάμε από κοινού στο Ανώτατο». Ο ίδιος τόνισε πως τα ευρήματα των τριών εκθέσεων της Υπηρεσίας του για τις πολιτογραφήσεις είναι πολύ σοβαρά, που εάν επιτραπεί η πρόσβαση στους φακέλους του υπουργείου Εσωτερικών, ο έλεγχος δεν θα αφορά μόνο 5-10 περιπτώσεις αλλά θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός και θα χρειαστούν μέχρι πέντε μήνες για να ολοκληρωθεί η Έκθεση. Έτσι θα προλάβει να ολοκληρώσει και η Ερευνητική Επιτροπή την έκθεσή της.