Πολιτική θύελλα ξέσπασε σχετικά με τους χειρισμούς ανάθεσης της διαχείρισης του λιμανιού Λεμεσού σε ιδιώτες, με τον υπουργό να δέχεται ομαδικά πυρά και για την αναφορά του σε «δολιοφθορά μηχανημάτων», τα οποία, όπως υποστήριξε ενώπιον της Βουλής, οδήγησαν σε καθυστερήσεις στις φορτοεκφορτώσεις.

Κόμματα και συντεχνίες κάλεσαν είτε εμμέσως είτε ευθέως τον υπουργό να παραιτηθεί ενώ άλλα κόμματα καυτηρίασαν τη στάση του υπουργού, στον οποίον επέρριψαν και τις ευθύνες για την ταλαιπωρία που σημειώθηκε στο λιμάνι αλλά και για τις ζημιές που υπέστησαν κυρίως εμπορευόμενοι. Κόμματα έθεσαν ερωτήματα και αμφισβήτησαν συνολικά τους χειρισμούς που έγιναν.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός, στην προσπάθειά του να περιγράψει τους λόγους που προκάλεσαν τις καθυστερήσεις στο λιμάνι, είχε αναφέρει πως από τα δέκα μηχανήματα τα οποία παρέδωσε η Αρχή Λιμένων στη Γιούρογκεϊτ, λειτουργούσαν μόνο τα τέσσερα και πρόσθεσε: «Κάποια μηχανήματα έτυχαν βανδαλισμού».

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως δεν αναφερόταν στους αδειούχους αχθοφόρους αλλά σε υπαλλήλους τους.

Το θέμα προσέλαβε διαστάσεις όταν δημοσιεύθηκε σε ΜΜΕ, οπόταν προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις αρχικά από τη ΔΕΟΚ και στη συνέχεια από την ΠΕΟ και κόμματα, τα οποία καταπιάστηκαν και με την ουσία των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.

Χθες το πρωί ο υπουργός Μεταφορών, μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα και αναφέρθηκε σε κάποια μηχανήματα τα οποία έτυχαν βανδαλισμού.

Τόσον ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, όσον και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Γιώργος Προκοπίου, επέκριναν τον υπουργό, υποδεικνύοντας ότι τα προβλήματα δεν προκλήθηκαν από τα δύο μηχανήματα στα οποία έκανε αναφορά ο υπουργός και διερωτήθηκαν κατά πόσον κατήγγειλε τους βανδαλισμούς στην Αστυνομία.

Οι ζημιές δεν ανέρχονταν σε εκατομμύρια, διευκρίνισε ο υπουργός. Πάντως, όπως πληροφορείται ο «Φ», πρόκειται για δύο μηχανήματα των οποίων ο ρόλος ήταν βοηθητικός και τα οποία μάλιστα αρχικά δεν ήθελαν καν να αναλάβουν οι διαχειριστές.

Το ΑΚΕΛ με δήλωση του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου Γιώργου Λουκαΐδη υποδεικνύει πως «η Κυβέρνηση και ο υπ. Μεταφορών, όπως μας έχουν πλέον συνηθίσει, δεν έχουν αναλάβει καμία ευθύνη για το χάος που προκάλεσε η ιδιωτικοποίηση στο λιμάνι, παρά μόνο μοιράζουν ευθύνες σε άλλους».

Ο κ. Λουκαΐδης καλεί τους κυβερνώντες να απαντήσουν και στα εξής:

• Ποιος είναι αυτός ο ξένος δάχτυλος (στον οποίον αναφέρθηκε ο υπουργός) που ευθύνεται για την πρόκληση, ή έστω την επιδείνωση του χάους στο λιμάνι;

• Πότε έγινε καταγγελία για δολιοφθορά στα μηχανήματα που παρέλαβε η Eurogate και τι λέει η Αστυνομία σε σχέση με τις έρευνες που έγιναν μετά την καταγγελία, αν υπήρξε ποτέ τέτοια;

• Ποιος θα αναλάβει να καλύψει το κόστος για τις αποζημιώσεις που θα απαιτηθεί να καταβληθούν εξαιτίας του χάους που προκάλεσε η ιδιωτικοποίηση;

• Θα αναλάβουν οι κυβερνώντες την ευθύνη για τον πολλαπλασιασμό των τελών που επέβαλαν οι ιδιώτες σε βάρος των καταναλωτών αλλά και σε βάρος της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων και των Κύπριων παραγωγών;

• Είναι αλήθεια ότι αποκλείστηκε η Αρχή Λιμένων και μετατράπηκε σε ντε φάκτο μονοπώλιο η DPWorld για την προσφορά υπηρεσιών στις εταιρείες υδρογονανθράκων;

• Θα αναλάβουν τις βαρύτατες ευθύνες τους οι κυβερνώντες για την παραπλάνηση της Βουλής, όταν ισχυρίζονταν ότι το όφελος του κράτους σε βάθος 25ετίας θα ήταν δήθεν 2 δισ. ευρώ ενώ αυτό, με βάση την έφορο εσωτερικού ελέγχου και υπό τις ιδανικότερες συνθήκες, δεν θα ξεπεράσει τα 700 εκατ.

Με ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών ζητεί όπως μέχρι διερευνηθεί το ζήτημα, να ανασταλούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού και να αναλάβει τη λειτουργία του η Αρχή Λιμένων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «κάθε μέρα που περνά προκύπτουν νέα σοβαρά ζητήματα και σκάνδαλα αναφορικά με το λιμάνι Λεμεσού» και προστίθεται πως «οι ευθύνες φαίνεται να βαραίνουν πολλούς, αλλά πρωτίστως τον υπουργό Συγκοινωνιών».

Τέλος αναφέρεται πως η Συμμαχία Πολιτών απέστειλε στον Γενικό Ελεγκτή επιστολή με αναλυτικό σημείωμα για τις διάφορες πτυχές που πρέπει να ερευνήσει αναφορικά με τις συμφωνίες που έγιναν στο λιμάνι Λεμεσού.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών «να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην τις επιρρίπτει σε άγνωστους νυχτοβάτες».

Ο κ. Περδίκης υπέδειξε επίσης πως «το γεγονός ότι έχει επιρρίψει την ευθύνη για τις τεράστιες καθυστερήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία του λιμανιού της Λεμεσού σε κάποιες αόριστες πληροφορίες και σε ψιθύρους για τάχα δολιοφθορές στα μηχανήματα, αποτελεί ένδειξη της απαράδεκτης συμπεριφοράς του υπουργού, ο οποίος αρνείται να αναλάβει τις δικές του ευθύνες».

Είπε επίσης πως το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη, αντί όμως να υιοθετηθεί η ιδέα της ομαλής μεταβατικής περιόδου, με συλλειτουργία των δύο συστημάτων, ο υπουργός και όσοι πήραν τις αποφάσεις, επέλεξαν το σύστημα «switch off, switch on», με τεράστιες ζημιές στην οικονομία.

Τέλος, ανέφερε πως από μια πρώτη ανάγνωση του συμβολαίου, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ανακτήσει τις ζημιές από τις εταιρείες.

Ο Νικόλας δείχνει την έξοδο στον υπουργό

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, έδειξε την πόρτα εξόδου στον υπουργό Μεταφορών, δηλώνοντας πως αν ήταν ο ίδιος υπουργός, θα είχε παραιτηθεί.

Ύστερα από επίσκεψή του στα γραφεία της Αρχής Λιμένων, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε ζημιές εκατομμυρίων τις οποίες θα πληρώσουν οι Κύπριοι εξαγωγείς και εισαγωγείς και στο τέλος, οι Κύπριοι καταναλωτές.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε την Κυβέρνηση και τον υπουργό να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο λιμάνι Λεμεσού, αντί να επιδίδονται σε σενάρια συνωμοσίας.

Αναφερόμενος στον χειρισμό της Κυβέρνησης όσον αφορά στην ανάθεση της διαχείρισης του λιμανιού σε ιδιώτες, ανέφερε:

«Επέλεξαν την απευθείας διαπραγμάτευση των συμβολαίων και το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι το χάος, είναι οι καθυστερήσεις και οι ζημιές των εκατομμυρίων που έχουμε δυστυχώς να αντιμετωπίσουμε για την κυπριακή οικονομία».

Διερωτήθηκε δε «πώς είναι δυνατόν, ο πιο αρμόδιος φορέας, που είναι η Αρχή Λιμένων, με την εμπειρία που είχε σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του λιμανιού, με όλες τις γνώσεις που θα μπορούσε να είχε φέρει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, να είχε μείνει έξω από αυτή τη διαδικασία».

Παρατήρησε, επίσης, πως δόθηκε η διαχείριση και η νέα διοίκηση του λιμανιού Λεμεσού στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία και σωστός σχεδιασμός και γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες και αυτές οι ευθύνες θα έπρεπε ήδη να είχαν αναληφθεί από τον αρμόδιο υπουργό.

Παράλληλα διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν σε μια ευρωπαϊκή χώρα να κλείσει το λιμάνι για λόγους λειτουργίας και κατά πόσο είναι αυτή η εικόνα που θέλουμε να εκπέμπει η Κύπρος σε μια παρά πολύ κρίσιμη στιγμή για την κυπριακή οικονομία;

Ο κ. Παπαδόπουλος συνεχάρη επίσης την Αρχή Λιμένων για τις προσπάθειες που και αυτή καταβάλλει, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και διαμήνυσε πως το ΔΗΚΟ, σε ό,τι αφορά στα πιθανά κενά που υπάρχουν στις σχετικές συμφωνίες διαχείρισης του λιμανιού «ή για τις καταγγελίες που ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες», θα αναμένει το πόρισμα του Γενικού Ελεγκτή πριν τοποθετηθεί.

Έντονη αντίδραση Συντεχνιών

Με ανακοίνωσή της η ΠΕΟ υποστηρίζει ότι κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος και τα δύο επιχειρήματα που προέβαλαν οι κυβερνώντες και όσοι στήριξαν την πρότασή τους για ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού, ενώ η ΔΕΟΚ καλεί ευθέως τον υπουργό Μεταφορών να παραιτηθεί.

Σε ανακοίνωση της ΠΕΟ αναφέρεται, πως «ο ισχυρισμός ότι οι ιδιώτες μπορεί να κάνουν καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση αποδείχθηκε μύθος αφού από την ημέρα που ανέλαβε ο ιδιωτικός τομέας οι ζημιές είναι τεράστιες για την κυπριακή οικονομία και υπολογίζεται ότι χάνονται πολλά εκατομμύρια ευρώ καθημερινά».

Ο γενικός γραμματέας της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους, δήλωσε πως ο υπουργός Μεταφορών «στην απέλπιδα προσπάθειά του να δικαιολογήσει το χάος την περιβόητης ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του λιμανιού Λεμεσού προσέφυγε σε απαράδεκτες, και εν πολλοίς, ατεκμηρίωτες συκοφαντίες εναντίον πρώην υπαλλήλων-αχθοφόρων του λιμανιού Λεμεσού».

Να επικεντρωθεί στην ουσία
Ο υπουργός Μεταφορών, σε μια απέλπιδα προσπάθειά του να δικαιολογήσει το χάος που προκλήθηκε στο λιμάνι (και με δική του ευθύνη), επικαλέστηκε για τη δημιουργία των προβλημάτων «δολιοφθορά» μηχανημάτων που εκ των υστέρων αποδεικνύεται πως ακόμη και να έχει απόλυτο δίκιο, τα δύο αυτά μηχανήματα δεν θα συνέβαλαν στο να σχηματιστούν ουρές φορτηγών που εκτείνονται μερικά χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι.
Ο υπουργός μίλησε και για ξένο δάκτυλο που συνέβαλε στο χάος, ενώ επετέθη και εναντίον υπαλλήλων. Αποτέλεσμα των πιο πάνω και άλλων χειρισμών ήταν και η απαίτηση κομμάτων να παραιτηθεί, κάτι το οποίο αποτελεί δικό του θέμα ή θέμα του Προέδρου. Όμως, όσο είναι στη θέση του, ας αφήσει όλα τα άλλα και ας επικεντρωθεί στην επαναφορά του λιμανιού στην ομαλότητα.