Σημαντικές διαφωνίες εξακολουθούν να έχουν οι δήμοι με πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι θέσεις τους διαβιβάστηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Οι διαφωνίες αφορούν τόσο στη διοικητική αυτοτέλεια των δήμων όσο και στους οικονομικούς πόρους, αφού θεωρούν πως δεν νοείται μεταρρύθμιση χωρίς να έχουν εξασφαλισμένα έσοδα ή να τελούν υπό την κηδεμονία του επίσημου κράτους.

Μία από τις βασικές ενστάσεις της Ένωσης Δήμων αφορά στην αδειοδότηση αναπτύξεων, επειδή θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εξουσία τους παραπέμπεται (στους πλείστους δήμους) σε βάθος χρόνου αφού τίθεται χρονοδιάγραμμα προσαρμογής πέντε ετών. Η Ένωση Δήμων εισηγήθηκε να αφαιρεθεί η χρονική περίοδος των πέντε ετών και αντί τούτου να ληφθεί πρόνοια για Κανονισμούς, οι οποίοι να καθορίζουν από τώρα κάποια κριτήρια όπως π.χ. η αναγκαία στελέχωση, η τεχνογνωσία, η οικονομική βιωσιμότητα της υπηρεσίας του κάθε δήμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Ένωση Δήμων θεωρεί πως η πρόνοια που προβλέπει χρονική περίοδο πέντε ετών σε δήμους (που δεν είναι έτοιμοι να εκδώσουν αμέσως τις άδειες) θα αδικήσει πολλούς εκ των δήμων, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να προσφέρουν την εν λόγω υπηρεσία πολύ νωρίτερα από τα πέντε χρόνια.  

Επιπρόσθετα, η Ένωση Δήμων, με επιστολή του προέδρου της κ. Ανδρέα Βύρα, εισηγήθηκε να προστεθεί πρόνοια με την οποία να εξαιρούνται οι νέοι δήμοι, που θα συσταθούν αποκλειστικά από κοινότητες, για χρονικό διάστημα ενός έτους. Εισηγούνται επίσης όπως οι άδειες οικοδομής που θα τους αφορούν, να εκδίδονται από το κράτος.   

Ανάμεσα σε άλλα, στην επιστολή του προέδρου της Ένωσης Δήμων οι δήμοι ζητούν όπως μη απαιτείται συγκατάθεση του ιδιοκτήτη για φύτευση δέντρων κατά μήκος δημόσιων οδών, την τοποθέτηση προστατευτικών καλυμμάτων, όπου αυτό είναι απαραίτητο καθώς και για την έκδοση των σχετικών αδειών. Γενικότερα οι δήμοι εγείρουν θέμα διαχείρισης, αξιοποίησης, συντήρησης, σχεδιασμού, τοπιοτέχνησης και βελτίωσης πάρκων, κήπων, γηπέδων, κολυμβητικών δεξαμενών, χώρων υγιεινής, χώρων αναψυχής και υποδομών πολιτισμού, χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Οι δήμοι επιδιώκουν να εκδίδουν οι ίδιοι τις σχετικές άδειες ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιωνδήποτε άλλων Νόμων και Κανονισμών.

Οι δήμοι εξηγούν πως η απαίτησή τους αποσκοπεί στην επίλυση πρακτικών και καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι στον τομέα αυτό. Υποδεικνύουν δε, πως πολύ συχνά, ένας δήμος αδυνατεί να προχωρήσει σε μικρής έκτασης έργα κοινής ωφελείας που θεωρούνται απλά και βασικά (π.χ. αποχωρητήρια, αποδυτήρια, ένα γήπεδο καλαθόσφαιρας εντός του πάρκου) λόγω του ότι η διαδικασία έγκρισης δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς δεν έχει ποτέ καθοριστεί ή αναληφθεί από κανένα Τμήμα ή Υπηρεσία του κράτους.  

Οι δήμοι διαφωνούν επίσης με την αξιολόγησή τους, ως προς την επάρκεια των υγειονομικών υπηρεσιών τους, από τις υγειονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, οι δήμοι διεκδικούν όπως το κράτος τους παρέχει κρατική βοήθεια σε περίπτωση ουσιώδους μείωσης των εσόδων τους. Παρατηρούν, επίσης, πως όπως διατυπώθηκε η σχετική πρόνοια εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στο κράτος να αποφασίσει για την κρατική χορηγία, γεγονός που αντιτίθεται σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης, δηλαδή την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. 

Όσον αφορά στη διοικητική εποπτεία, οι δήμοι υποδεικνύουν πως ο Υπουργός εξακολουθεί να έχει διοικητική εποπτεία επί των δήμων.  Ως προς τις σχολικές εφορείες και την πρόνοια ανάληψής τους από τους δήμους, υποστηρίζεται πως, όπως διατυπώνεται το σχετικό άρθρο, η ανάληψη μετατίθεται σε βάθος χρόνου πέραν των δέκα ετών. Μάλιστα, ο κ. Βύρας κάνει λόγο για σκοπιμότητες στις διαφοροποιήσεις που επήλθαν.