Αυξημένος μέχρι και 616% είναι ο κίνδυνος συγκρούσεων σε δρόμους με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας χωρίς κτιστή νησίδα, σε σχέση με δρόμους τεσσάρων λωρίδων με κτιστή νησίδα, όπως προκύπτει από μελέτη του Κλάδου Κυκλοφοριακών Μελετών του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, οι οδικές συγκρούσεις σε δρόμους δύο λωρίδων κυκλοφορίας χωρίς κτιστή διαχωριστική νησίδα είναι αυξημένες κατά 234%.
Τα πιο πάνω δεδομένα αφορούν οδικές συγκρούσεις, ανά χιλιόμετρο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι οδικές συγκρούσεις στις φωτοελεγχόμενες συμβολές (φανάρια τροχαίας).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κτίζεται η νησίδα στη λεωφόρο Παττίχη παρά τις αντιδράσεις
Αν στην καταμέτρηση των οδικών συγκρούσεων ληφθούν υπόψη όλες οι οδικές συγκρούσεις, περιλαμβανομένων και αυτών στις φωτοελεγχόμενες συμβολές, σε δρόμους δύο λωρίδων κυκλοφορίας χωρίς κτιστή νησίδα, οι συγκρούσεις είναι αυξημένες κατά 151% σε σχέση με δρόμους δύο λωρίδων κυκλοφορίας με κτιστή νησίδα. Όσον αφορά τους δρόμους τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας χωρίς κτιστή νησίδα, οι συγκρούσεις είναι κατά 399% περισσότερες σε σχέση με δρόμους τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας με κτιστή νησίδα.
Στη μελέτη του Τμήματος Δημοσίων Έργων η οποία έλαβε υπόψη στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, αναλύθηκαν στοιχεία σε 41 σημεία οδικών αρτηριών. Σε κάποιους από τους κεντρικούς αυτούς δρόμους, ελήφθησαν υπόψη περισσότερα του ενός σημεία και συγκεκριμένα ελήφθησαν υπόψη σημεία στα οποία υπήρχε κτιστή νησίδα και σημεία στα οποία διακοπτόταν η κτιστή νησίδα.
Ανάμεσα στους δρόμους που εξετάστηκαν (κυρίως στη Λευκωσία, Στρόβολο, Έγκωμη, Αγλαντζιά, Άγιο Δομέτιο και Λατσιά) περιλαμβάνονται η λεωφόρος Τσερίου, η Κρανιδιώτη, η Κυριάκου Μάτση, η Αρχαγγέλου, η Αθαλάσσης, η Σάντα Ρόζα, η Σαλαμίνος, η Αγλαντζιάς, η Μακεδονιτίσσης, η Κένεντι, η Αγίου Ιλαρίωνος, η Λάρνακος, η Γρίβα Διγενή, η Διγενή Ακρίτα, η Δημοσθένη Σεβέρη, η Στροβόλου κ.ά. Ο μέσος όρος διακινήσεων στους δρόμους που εξετάστηκαν κυμαίνεται στις 26.000 ημερησίως. Το μήκος των δρόμων δύο λωρίδων κυκλοφορίας ήταν 42.251 μέτρα (λίγο περισσότερα από 42 χιλιόμετρα), το μήκος των δρόμων τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας χωρίς κτιστή νησίδα ήταν 10.678 μέτρα και το συνολικό μήκος των δρόμων τεσσάρων λωρίδων με νησίδα ήταν 19.389 μέτρα.
Σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα που καταμετρήθηκαν, σε δρόμους δύο λωρίδων κυκλοφορίας χωρίς κτιστή νησίδα και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ατυχήματα σε φωτοελεγχόμενες συμβολές, σημειώνονταν περίπου δύο συγκρούσεις ανά χιλιόμετρο (συγκεκριμένα 2,18). Σε δρόμους τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας χωρίς κτιστή νησίδα σημειώνονταν περίπου έξι δυστυχήματα ανά χιλιόμετρο (συγκεκριμένα 5,71) ενώ σε δρόμους τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας με κτιστή νησίδα, σημειωνόταν περίπου ένα ατύχημα ανά χιλιόμετρο (συγκεκριμένα 0,928).
Όσον αφορά τη συχνότητα συγκρούσεων περιλαμβανομένων και αυτών σε φωτοελεγχομενες συμβολές, σε δρόμους δύο λωρίδων κυκλοφορίας χωρίς νησίδα, σημειώνονταν 3,5 ατυχήματα ανά χιλιόμετρο, σε δρόμους τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας χωρίς νησίδα καταγράφονταν περίπου 9 ατυχήματα ανά χιλιόμετρο (συγκεκριμένα 9,27) ανά χιλιόμετρο. Τέλος, σε δρόμους τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας με κτιστή νησίδα καταγράφονταν 2,3 ατυχήματα ανά χιλιόμετρο.
Στην υπό εξέταση περίοδο, σε δρόμους τεσσάρων λωρίδων με κτιστή νησίδα καταγράφηκαν 18 συγκρούσεις χωρίς να ληφθούν υπόψη και τα ατυχήματα σε φωτοελεγχόμενες συμβολές και ο αριθμός των συγκρούσεων (όταν υπολογίστηκαν και αυτές σε φωτοελεγχόμενες περιοχές) αυξήθηκαν στις 45. Την αντίστοιχη περίοδο, σε δρόμους τεσσάρων λωρίδων χωρίς νησίδα κατεγράφησαν 61 ατυχήματα (χωρίς να ληφθούν υπόψη αυτά των φωτοελεγχόμενων συμβολών και συνολικά συμπεριλαμβανομένων αυτών σε φωτοελεγχόμενες συμβολές ανήλθαν στις 99. Σε δρόμους δύο λωρίδων κυκλοφορίας (χωρίς νησίδα) κατεγράφησαν 92 συγκρούσεις (χωρίς να υπολογιστούν αυτές σε φωτοελεγχόμενες συμβολές) οι οποίες αυξήθηκαν στις 148 μετά τη συμπερίληψη και των συγκρούσεων στις φωτοελεγχόμενες συμβολές.
Στοιχεία από το 2013 έως το 2018
Η μελέτη είχε ως στόχο την αντικειμενική αξιολόγηση, βάσει πραγματικών στοιχείων, της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής του μέτρου του φυσικού διαχωρισμού των λωρίδων διακίνησης οχημάτων (κτιστών κεντρικών διαχωριστικών νησίδων) σε κύριες οδικές αρτηρίες στο αστικό οδικό δίκτυο της Κύπρου με εμπορική κυρίως ανάπτυξη, που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό οχηματικών διακινήσεων και αυξημένο αριθμό διέλευσης πεζών.
Η αξιολόγηση έγινε με βάση τα στατιστικά στοιχεία οδικών συγκρούσεων που τηρούνται στο Αρχηγείο Αστυνομίας, για την περίοδο Ιανουάριος 2013 –Ιούνιος 2018.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους
Στα συμπεράσματα της μελέτης καταγράφονται και τα εξής:
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τεκμηριωμένα, αξιολογώντας τα στατιστικά στοιχεία οδικών συγκρούσεων του Αρχηγείου Αστυνομίας, ότι η κατασκευή κτιστών κεντρικών νησίδων μειώνει σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα πρόκλησης θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων ή/και οδικών συγκρούσεων με τραυματισμό στις κύριες οδικές αρτηρίες στις αστικές περιοχές.
Οι δείκτες οδικών συγκρούσεων ανά χιλιόμετρο είναι κατά 234% και 616% αυξημένοι στους δρόμους δύο ή/και τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας αντίστοιχα χωρίς κτιστή διαχωριστική νησίδα, σε σύγκριση με τους δρόμους με κτιστή διαχωριστική νησίδα.
Αν ληφθούν υπόψη και οι οδικές συγκρούσεις στις φωτοελεγχόμενες συμβολές οι δείκτες οδικών συγκρούσεων είναι κατά 151% και 399% αυξημένοι στους δρόμους δύο ή/και τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας αντίστοιχα χωρίς κτιστή διαχωριστική νησίδα, σε σύγκριση με τους δρόμους με κτιστή διαχωριστική νησίδα.
Η κτιστή κεντρική διαχωριστική νησίδα αποτρέπει αποτελεσματικά τις παράνομες δεξιόστροφες κινήσεις, τις παράνομες επαναστροφές, τα παράνομα προσπεράσματα, την παράνομη στάθμευση στην αντίθετη πορεία κυκλοφορίας, την ανεξέλεγκτη διακίνηση οχημάτων, κ.ά.