Το ζήτημα που υφίσταται στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να λυθεί σε ένα πνεύμα συμβιβασμού, ωστόσο συμβιβασμός δεν σημαίνει συνθηκολόγηση, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο, ύστερα από συνομιλίες που είχε την Παρασκευή με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Υπάρχει διαφορά μεταξύ του συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης. Γνωρίζουμε ότι ο συμβιβασμός είναι οδυνηρός, αλλά επίσης γνωρίζουμε ότι η επιλογή της στρατιωτικής σύγκρουσης θα είναι πολύ πιο οδυνηρή», ανέφερε, σημειώνοντας πως ως μικρό νησιωτικό κράτος η Μάλτα επιθυμεί αναγνώριση του διεθνούς δικαίου και ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Ο κ. Μπαρτόλο διέψευσε εξάλλου δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η χώρα του θα προσφέρει μια αεροπορική βάση στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές αυτές ως «απόλυτες ανοησίες».

Ερωτηθείς για τη θέση της χώρας του αναφορικά με το θέμα της επιβολής κυρώσεων από πλευράς ΕΕ κατά της Τουρκίας, ο κ. Μπαρτόλο επεσήμανε πως το θέμα αυτό ακόμη συζητείται, σημειώνοντας πως το σημαντικό είναι να είναι βέβαιοι πως αυτό που κάνουν είναι αποτελεσματικό. «Είναι σημαντικό αυτό που κάνουμε να είναι αποτελεσματικό. Θα είμαστε ευχαριστημένοι με συμβολικά μέτρα;», ανέφερε.

«Ας το κάνουμε αυτό έχοντας αποτελεσματικά μέτρα, ας είμαστε ξεκάθαροι ως προς το ότι αυτό που κάνουμε είναι αποτελεσματικά μέτρα», είπε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι άσχημη και μπορεί να γίνει χειρότερη «εκτός αν κάνουμε το καλύτερο. Και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καλύτερο», σημείωσε.

Είπε πως κάποιες φορές κάνουν κάτι έχοντας μια συγκεκριμένη πρόθεση, όπως για παράδειγμα την αλλαγή του καθεστώτος στη Λιβύη, και η κατάληξη είναι η κατάσταση να γίνει χειρότερη.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είπε πως «πρέπει να ενεργήσουμε κατά ένα γρήγορο και αποφασιστικό τρόπο προκειμένου να προστατεύσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα γύρω από την κοινή μας περιοχή».

«Υπογράμμισα πως εμείς, ως κράτη μέλη της ΕΕ, είμαστε δεσμευμένοι από το καθήκον να υπερασπιστούμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δυο μέτρα και δυο σταθμά ή επιλεκτική ευαισθησία σε σχέση με τη θέση της ΕΕ για θέματα αρχών», ανέφερε.

Λύση βάσει διεθνούς δικαίου

Η Μάλτα επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας Evarist Bartolo, σε συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Ο κ. Bartolo, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψης εργασίας στην Κύπρο, αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό και διαπιστώθηκε εκατέρωθεν η ανάγκη περισσότερης αλληλεγγύης προς τις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος και η Μάλτα, και υιοθέτησης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής προσέγγισης, που να εδράζεται στη δικαιότερη κατανομή βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Συλλούρης σημείωσε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Μάλτας και τη συνεργασία που αναπτύσσουν οι δύο χώρες, στη βάση της κοινής ευρω-μεσογειακής τους ταυτότητας.

Ως μικρά νησιώτικα κράτη, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κύπρος και Μάλτα στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο για την προάσπιση των δικαίων τους και των κοινών συμφερόντων τους ενάντια στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, εκ των κυριότερων δε το μεταναστευτικό.

Η Κύπρος, είπε ο κ. Συλλούρης, στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων προκλήσεων της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί του εδάφους και στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις αυτές αυξάνουν περαιτέρω την ένταση στην ευρύτερη περιοχή και χρήζουν αποφασιστικής απάντησης από τη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Bartolo ανέφερε ότι η Μάλτα, γενικά και ως συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να επιλύονται οι όποιες διαφορές, κι ευχήθηκε δε την επανένωση της Κύπρου και την επίλυση του Κυπριακού σε αυτή τη βάση.

Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ