Το κοινό και ισχυρό μήνυμα Λευκωσίας και Αθήνας προς όλους τους εταίρους μας είναι πως είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο και στο διάλογο, δεν θα υποκύψουμε, όμως, σε απειλές, προκλήσεις και εκφοβισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή διπλωματία και τις σχέσεις καλής γειτονίας που διατηρούν τα σύγχρονα κράτη δικαίου, δήλωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την αντιφώνησή της, τη Δευτέρα το βράδυ, στο επίσημο δείπνο που παράθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προς τιμήν της, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από την πλευρά του, στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αμετάθετος στόχος μας είναι στη βάση ενός δομημένου διαλόγου και χωρίς παρεκκλίσεις από τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό δίκαιο, να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας μέσα από μια συμφωνημένη λύση που θα οδηγεί στον τερματισμό της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης και τη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου, κυρίαρχου και σύγχρονου κράτους, πλήρως απαλλαγμένου από ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις της όποιας τρίτης χώρας.

Η κ. Σακελλαροπούλου είπε στην προσφώνησή της, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ότι “η εμπρηστική ρητορική της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ένταση που δεν στρέφεται βέβαια μόνο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπονομεύει ανοικτά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “το Κυπριακό συνιστά ένα μείζον διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα και ο ΟΗΕ είναι το πεδίο, για την Ελλάδα και την Κύπρο, της διαπραγμάτευσης και επίλυσής του. Αναγκαίες προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό θεωρούμε πως είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, με αποφυγή νέων τουρκικών παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η προσήλωση όλων στον συμφωνημένο στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η κατάργηση του πλήρως αναχρονιστικού συστήματος Εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και η απομάκρυνση του κατοχικού στρατού είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την επίλυση”, υπογράμμισε.

Είπε ακόμη πως “ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε τουρκικά τετελεσμένα και να συναινέσουμε σε διχοτομικές λύσεις αποδοχής και νομιμοποίησης των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο”.

“Αταλάντευτος κοινός μας στόχος παραμένει, μέχρι τελικής ευοδώσεως, ο τερματισμός της κατοχής και η επίτευξη συνολικής, συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού ζητήματος, στη βάση των δεσμευτικών για όλους σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους  μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, οι εταίροι μας ήδη έχουν δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή τους και επιβεβαιώσει τις ισχυρές στρατηγικές συνέργειες που έχουν οικοδομήσει η Ελλάδα και η Κύπρος”.

“Παράλληλα, διερευνούμε και αξιοποιούμε στο έπακρον κάθε διαθέσιμη δυνατότητα ενίσχυσης της κοινής μας προσπάθειας και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ, σε περιφερειακό και ευρύτερο διεθνές επίπεδο. Επιδιώκουμε την ενίσχυση της συνεργασίας μας με φίλες γειτονικές χώρες, όπως την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ιδίως υπό το φως της πρόσφατης, πολύ σημαντικής εξέλιξης της εξομάλυνσης των σχέσεων τους με το Ισραήλ”, σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Επεσήμανε πως “η ανάπτυξη των τριμερών και άλλων πολυμερών σχημάτων συνεργασίας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύει τη στενή σύνδεση των ζητημάτων ενεργειακής ασφάλειας και συνεργασίας με τα ευρύτερα ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας. Αυτό, άλλωστε, εξηγεί και το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για τα σχήματα αυτά πολλές χώρες”.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέφερε πως “η συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με πολλά κράτη σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Ασφάλειας, δεν είναι τυχαία. Υπογραμμίζει την ευρύτερη διεθνή αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Με άλλα λόγια, ενισχύει σε καιρούς αστάθειας, το ειδικό βάρος διεθνώς της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Επεσήμανε πως σαράντα έξι χρόνια είναι πάρα πολλά και πως προσβλέπει η επόμενη επίσκεψή της στην Κύπρο να γίνει σε ένα επανενωμένο νησί. “Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο. Γνωρίζω ότι είναι επίπονο. Πιστεύω, ωστόσο, ακράδαντα ότι είναι δυνατόν”, ανέφερε.

Επανέλαβε πως η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου και τόνσε πως “καμία δοκιμασία πρόκληση ή απειλή δεν πρόκειται να μας κάμψει. Αντιθέτως, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διαρκή συνεργασία και το συντονισμό των θέσεων και δράσεων μας”.

Τέλος εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση ότι θα αποδειχθεί αποτελεσματική η προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου.

Στην προσφώνηση του στο δείπνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή της κ. Σακελλαροπούλου εκτός Ελλάδος από την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων της “αποτελεί άλλη μία επιβεβαίωση αφενός των άρρηκτων δεσμών που μας συνδέουν και αφετέρου του άριστου επιπέδου των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας”.

“Πέραν τούτων, η επίσκεψή σας είναι ιδιαίτερης σημειολογίας, όσον αφορά στη δέσμευση που έχουμε αναλάβει για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων προς την επίτευξη των κοινών μας στόχων αλλά και υποδηλοί τη σύμπνοια, την ομοψυχία και την αποφασιστικότητα που μας διακρίνει σχετικά με την υπεράσπιση των δίκαιων και καλώς νοουμένων συμφερόντων του Ελληνισμού και όχι μόνο”, ανέφερε. 

Επεσήμανε πως είναι καλά γνωστή, τόσο η συνεχής έγνοια όσο και το ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον της κ. Σακελλαροπούλου για την επικράτηση της ειρήνης στην Κύπρο, σημειώνοντας πως “η επίλυση, άλλωστε, του κυπριακού προβλήματος αποτελεί ανέκαθεν μία  από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες των εκάστοτε Ελληνικών Κυβερνήσεων, ενώ την ίδια στιγμή αταλάντευτη είναι η στήριξη της Ελλάδας και του αδελφού ελληνικού λαού στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουμε για εξεύρεση μιας συνολικής και ιδιαίτερα λειτουργικής λύσης”.

“Εκφράζοντας την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και της Κυβέρνησης για αυτή τη διαχρονική θέση αρχών της Ελλάδας, εκείνο που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι για τη βούληση και την αποφασιστικότητα μας να εμπλακούμε άμεσα σ’ ένα δημιουργικό διάλογο, μακράν κάθε εκνόμου ενεργείας ή απειλής”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτός, άλλωστε, ανέφερε, “είναι και ο αμετάθετος στόχος μας: στη βάση ενός δομημένου διαλόγου και χωρίς παρεκκλίσεις από τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό δίκαιο, να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας μέσα από μια συμφωνημένη λύση που θα οδηγεί στον τερματισμό της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης και τη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου, κυρίαρχου και σύγχρονου κράτους, πλήρως απαλλαγμένου από ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις της όποιας τρίτης χώρας. Ενός κράτους που σεβόμενο τις αρχές και αξίες της ΕΕ θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”, επεσήμανε.

Συνάντηση με τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

Συνάντηση με τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων είχε το απόγευμα της Δευτέρας η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου μια ώρα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η επίσκεψη της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε μια ιδιάζουσα περίοδο στέλνει το μήνυμα της συμπαράστασης της Ελλάδας στον αγωνιζόμενο κυπριακό ελληνισμό αλλά και στην αγωνιζόμενη Κύπρο.

«Κοινές οι αρχές μας, το ομόθρησκο και το ομόγλωσσο, κοινές οι προκλήσεις, κοινά τα οράματα Κύπρου-Ελλάδος. Ειρήνη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εκπλήρωση των πόθων του κυπριακού ελληνισμού για μια επανενωμένη Κύπρο», σημείωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του είπε ότι «πρώτα θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τόσο για την ομιλία της ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς επίσης και για τις απόψεις, τις οποίες έχουμε ανταλλάξει κατά τη διάρκεια της συνάντησης».

«Όπως αντιλαμβάνεστε συζητήσαμε για την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, τις νέες απαιτήσεις οι οποίες εγείρονται από την Τουρκία τόσο σε ότι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα αλλά και στο Κυπριακό, καθώς επίσης και την κλιμακούμενη ένταση η οποία υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις και εκφράσαμε την θέση ότι θα πρέπει να καταβληθεί έντονη προσπάθεια να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, δημιουργία προϋποθέσεων για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο να επιλυθούν όλα τα ζητήματα δίχως τις όποιες υποχωρήσεις από τη δική μας πλευρά στα ζητήματα αρχών. Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας γιατί έχει διατυπώσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, θέσεις αρχών σε ότι αφορά τα ζητήματα του Κυπριακού και βέβαια μεταφέρει και την στήριξη της Ελλάδας, του πολιτικού κόσμου, αλλά και του ελληνικού λαού στην Κυπριακή Δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του είπε ότι «σε μια περίοδο όπου κάθε μέρα επιμαρτυρούμε την όλο αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, επιθετικότητα και επεκτατικότητα, επιβάλλεται η συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας και γι΄ αυτό είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίσαμε σήμερα την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο και ελπίζουμε ότι η εδώ επίσκεψη της θα είναι αποτελεσματική και αποδοτική, καθώς πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινά συμφέροντα, κοινούς στόχους, κοινές εθνικές επιδιώξεις».

«Και προς αυτό το στόχο και σκοπό η αναμεταξύ μας συνεργασία πρέπει να αναβαθμιστεί και για αυτό  ακριβώς το λόγο εμείς έχουμε εισηγηθεί για ακόμα μια φορά τη δημιουργία ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Στρατηγικής, όπου ακριβώς εκεί, Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούν να ανταλλάζουν απόψεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, τα ενεργειακά, αλλά και στρατιωτικής φύσεως ζητήματα, ως επίσης φυσικά και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να εφαρμοστεί μια νέα στρατηγική, η οποία θα επιφέρει κόστος στη Τουρκία, για τις παράνομες ενέργειες που δυστυχώς βιώνουμε καθημερινά τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου όσο και στο Αιγαίο», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του είπε ότι «εκτιμούμε ότι η επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι απλά μια εθιμοτυπική αλλά μια επίσκεψη, η οποία έχει μεγάλη σημασία».

«Είναι μια επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται μερικές μέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα συζητήσει τα θέματα που έχουν σχέση με τις ασύμμετρες απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και το ενδεχόμενο συζήτησης για τη λήψη κάποιων κυρωτικών μέτρων σε βάρος της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, από την πλευρά της ΕΔΕΚ αυτό το οποίο έχουμε ζητήσει από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και του ρόλου της να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια τις τουρκικές προκλήσεις», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του είπε ότι είχαν ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασα τις έντονες ανησυχίες μου αναφορικά με την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και τη θέση ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δε θα πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους και τις απειλές και καλό θα ήταν να είμαστε έτοιμοι και για τα χειρότερα και ας μην χρειαστούν».

«Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα έχοντας κοινές απειλές από την ίδια χώρα, την Τουρκία, οι δύο Κυβερνήσεις να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τρόπο αναχαίτισης του τουρκικού επεκτατισμού, αλλά και ταυτόχρονα ανατροπής της κατοχής στην Κύπρο, αξιοποιώντας όλα τα μέσα και εργαλεία που μπορεί να μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε.   

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, σε δηλώσεις της είπε ότι έχει εντυπωσιαστεί από την ομιλία της, «που έδωσε την πραγματική διάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο τμημάτων του ελληνικού χώρου», όπως ανέφερε.

«Έχω κάνει τη δικιά μου υπόδειξη για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενιαίου αμυντικού δόγματος, ενιαίου διπλωματικού πεδίου, μέσα στο οποίο αγωνίζονται παράλληλα και όχι να υπάρξει διάζευξη των προσπαθειών Κύπρου και Ελλάδος με διαχωρισμό της απειλής εκ μέρους της Τουρκίας και έχω ζητήσει και την ύπαρξη κοινού ενιαίου εκπαιδευτικού δόγματος με στόχευση στην αντιμετώπιση άλλων μειζόνων προβλημάτων του ελλαδικού και του κυπριακού χώρου. Την καλωσορίζουμε στην Κύπρο και πιστεύουμε ότι η όχι και τόσο συμβολική αλλά ουσιαστική παρουσία της θα επενεργήσει θετικά εις την προαγωγή του αισθήματος ασφάλειας του κυπριακού ελληνισμού», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την επίσκεψη της και πάνω απ΄ όλα, όπως είπε, «για την διαχρονική συμπαράσταση την οποία μας δίνει η Ελλάδα σε όλα τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε».

«Εμείς σαν Κίνημα Οικολόγων έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια εδώ και καιρό ανάμεσα στους Ευρωπαίους πράσινοι για να αντιληφθούν και να βεβαιωθούμε ότι έχουν κατανοήσει τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία σε όλους τους τομείς, ξεκινώντας με συναντήσεις, έχουμε και τηλεδιάσκεψη αύριο για αυτό το θέμα. Το επόμενο βήμα που έχουμε προγραμματίσει είναι οι διασκέψεις με τους Γερμανούς πράσινους και μετέπειτα προγραμματίζουμε τηλεδιασκέψεις και με τους πράσινους της Τουρκίας για να τους μεταφέρουμε τις απόψεις και να ανταλλάξουμε απόψεις για το πως πρέπει να κινηθούμε μετά. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της Διάσκεψης στις 24 του μήνα και ελπίζω ότι τουλάχιστον θα έχουμε έστω απλά θετικά μηνύματα από τη Διάσκεψη και τη Σύνοδο που θα γίνει», κατέληξε.

Πηγή: philenews