Από την Πράσινη Γραμμή, το κατοχικό οδόφραγμα της οδού Λήδρας και τον ιερό χώρο των Φυλακισμένων Μνημάτων άρχισε η δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο.

Μια μέρα μετά την 64η επέτειο των απαγχονισμών των ηρώων της ΕΟΚΑ, Μιχαήλ Κουτσόφτα, Ανδρέα Παναγίδη και Στέλιου Μαυρομμάτη, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από την Υπουργό Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, απέτισε φόρο τιμής στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Θάσο Σοφοκλέους και κατέθεσε στεφάνι μπροστά από τα 13 μνήματα που υπάρχουν στον χώρο, ενώ τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. 

Σε δήλωσή της, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε πως «με βαθιά συγκίνηση τιμάμε σήμερα τους ανδρείους που έπεσαν για την ελευθερία της Κύπρου. Ελάχιστο χρέος στη μνήμη τους είναι να αγωνιστούμε με ακλόνητη πίστη και επιμονή για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου».

Νωρίτερα, η κ. Σακελλαροπούλου περπάτησε στη Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός και είδε από κοντά τη νεκρή ζώνη, καθώς και τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς. Η Πρόεδρος επισκέφθηκε και την Εκκλησία της Φανερωμένης.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τη συνοδεία του Υπουργού Άμυνας, επισκέφθκηε και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου υπάρχει ομοίωμα του ηρωικού «Νοράτλας» και πλήθος μνημάτων Κυπρίων και Ελλαδιτών πεσόντων της εισβολής και της τουρκανταρσίας, καθώς και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.

Στη συνέχεια έγινε σύντομη ενημέρωση για τον χώρο τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκεί κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνου από την κ. Σακελλαροπούλου και ανάκρουση του εθνικού ύμνου, και τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή.                                                                     

Έπειτα η κ. Σακελλαροπούλου και η αντιπροσωπεία, με τη συνοδεία του Υπουργού Άμυνας και άλλων αξιωματούχων, επισκέφθηκαν το ομοίωμα του αεροσκάφους «ΝΟΡΑΤΛΑΣ» που τοποθετήθηκε στον χώρο ως ελάχιστος φόρος τιμής στους Ελλαδίτες καταδρομείς που έπεσαν από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974.

Η κ. Σακελλαροπούλου, το μεσημέρι της Τρίτης, επισκέφθηκε και ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα βυζαντινής τέχνης και ναοδομίας στην Κύπρο, τον ιστορικό ιερό ναό τού Αγίου Νικολάου τής Στέγης στην ορεινή Κακοπετριά.

Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκαν εγκαρδίως ο Υπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Καρούσος, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών κ. Κώστας Χαμπιαούρης, ο Πρόεδρος τού συμπλέγματος Κοινοτήτων Σολέας και Κοινοτάρχης Ευρύχου κ. Ξενοφών Ξενοφώντος καθώς και αντιπροσωπεία τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στην οποία υπάγεται ο ιερός ναός μαζί με τους περί αυτόν κατασκηνωτικούς χώρους.

Σε ορεινές κοινότητες του Τροόδους βρέθηκε σήμερα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία μεταξύ άλλων ζήτησε να γνωρίσει από κοντά τις Πλάτρες, το χώρο που μάγεψε τον νομπελίστα Έλληνα ποιητή Γιώργο Σεφέρη.

Την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε, στην παρουσία και του Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστας Χαμπιαούρης, με ξενάγηση στον Άγιο Νικόλαο Στέγης, ενώ ακολούθησε περιδιάβαση στις Πλάτρες.

Σε γεύμα που παραχώρησε προς τιμή της, ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως η επίσκεψη στην Κύπρο, «η οποία είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας εκτός Ελλάδας, επιβεβαιώνει το αμέριστο ενδιαφέρον σας για την Κύπρο και το λαό της αλλά και τους άρρηκτους δεσμούς μας».

Καλωσορίζοντας την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου στην Κύπρο και στις Πλάτρες «όπου τα αηδόνια δεν σε αφήνουνε να κοιμηθείς», ο Κώστας Χαμπιαούρης είπε πως η επιθυμία της να επισκεφθεί την κοινότητα όπου περπάτησε και εμπνεύστηκε ο μεγάλος νομπελίστας Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, «μας συγκινεί και μας τιμά ιδιαίτερα».

Τέλος, ευχήθηκε στην Πρόεδρο Σακελλαροπούλου και στην ελληνική αντιπροσωπεία «καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο σας».

Την Τετάρτη, η κυρία Σακελλαροπούλου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Στέλιο Ναθαναήλ και θα αποχωρήσει για την Αθήνα.

Πηγή: Philenews