Όσοι πίστεψαν ότι μπήκε τελεία σε όλο αυτό τον σαματά με τον Γενικό Εισαγγελέα διαψεύστηκαν. Προεδρικό και Γενικός Εισαγγελέας επιδόθηκαν σε μια μάχη εντυπώσεων και ποιος θα εκθέσει ποιόν, με διακύβευμα την ημερομηνία αφυπηρέτησής του τελευταίου. Η παρέμβαση του Γενικού Λογιστηρίου που «έστελλε» σε άδεια τον Κώστα Κληρίδη έβαλε νέο μπουρλότο στο σκηνικό. Ο Γενικός Εισαγγελέας παρουσιάστηκε έντονα ενοχλημένος και γνωστοποίησε τις προθέσεις του σε πολύ μικρό κύκλο ατόμων, για άμεση παραίτηση. Πυροσβεστικές παρεμβάσεις ένθεν και ένθεν δεν φαίνεται να λειτούργησαν αποτελεσματικά, αφού η επιστολή παραίτησής του, με άμεση ισχύ, έφτασε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο και σήμανε συναγερμό προκειμένου να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες αναπλήρωσης για να μην υπάρξει κενό στη Γενική Εισαγγελία.

Σε σύσκεψη στο Προεδρικό στην παρουσία του Προέδρου, του υπουργού Δικαιοσύνης και του κυβερνητικού Εκπροσώπου καθορίστηκε το νέο χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο επισπεύδονται οι διαδικασίες διαβεβαίωσης Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη όπως και η διαβεβαίωση της νέας υπουργού Δικαιοσύνης Εμιλης Γιολίτη και του νέου υπουργού Αμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη, για τη Δευτέρα το πρωί. Θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης τόσο του υπουργείου όσο και της Γενικής Εισαγγελίας αλλά παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα παραστεί για να παραδώσει στον Γ. Σαββίδη, ο Κώστας Κληρίδης. Σε δήλωσή του ο αποχωρών Γενικός Εισαγγελέας τονίζει ότι:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραίτηση Κληρίδη: Προσπάθεια απόδοσης ευτελών κινήτρων

«Η ταραχώδης θητεία μου για 7 χρόνια ως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους, σημαδεύτηκε από ποικίλες δυσκολίες και αντιξοότητες και δυστυχώς μέχρι και το θέμα της επακριβούς ημερομηνίας αφυπηρέτησής μου κατέστη αντικείμενο και εργαλείο μείωσης της προσωπικότητας μου λόγω των χειρισμών που είχαν προηγηθεί και επακολουθήσει καθώς και των πιέσεων που ασκήθηκαν και ασκούνται.

Έχω προσπαθήσει κατά την τελευταία αυτή επταετία να προασπίσω με κάθε μέσο την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του θεσμού τον οποίο τάχθηκα να υπηρετώ. Άνθρωπος εκ φύσεως χαμηλών τόνων, υποχρεώθηκα σε πλείστες περιπτώσεις να έρθω σε σύγκρουση και αντιπαράθεση και με άλλους θεσμούς του κράτους και με αξιωματούχους και με έντυπα τα οποία δυστυχώς ανέλαβαν να προωθήσουν την φθορά μου για λόγους καθόλου άσχετους με τη στάση που τήρησα στον χειρισμό συγκεκριμένων υποθέσεων. Πολλοί τα γνωρίζουν και όλοι σιωπούν ή και συγκαλύπτουν».

Στο επίμαχο ζήτημα της αφυπηρέτησής του τονίζει πως «καθορίστηκε κατ΄εφαρμογή διατάξεων του Συντάγματος και των νόμων η ημερομηνία της 1.8.2020 από το Γενικό Λογιστήριο και επιβεβαιώθηκε και με τη σχετική ανακοίνωση. Τα υπόλοιπα τα οποία λέχθηκαν εκ του περισσού στην ανακοίνωση της Γενικής Λογίστριας με τα οποία επαναφέρεται θέμα δυνατότητας λήψης προ-αφυπηρετικής άδειας, κατά τη δική μου άποψη και την άποψη άλλων νομικών δεν ευσταθούν ούτε και επηρεάζουν εν πάση περιπτώσει την καθορισθείσα ημερομηνία». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι συνεχίστηκαν οι πιέσεις και παραινέσεις για πρόωρη αποχώρηση ώστε να αναλάβουν καθήκοντα οι δύο νέοι αξιωματούχοι στη Νομική Υπηρεσία. «Η χλεύη –υπογραμμίζει– και η προσπάθεια μείωσης και απόδοσης ευτελών κινήτρων συνεχίζεται. Δεν είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω να υφίσταμαι την ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία παρουσιαζόμενος ως προσκολλημένος σε θώκο. Είναι για μένα και την οικογένεια μου θέμα αξιοπρέπειας. Όπως με αξιοπρέπεια ανάλαβα αυτό το αξίωμα και προσπάθησα να επιτελώ τα καθήκοντά μου καθ΄όλο αυτό το διάστημα, με αξιοπρέπεια και αποχωρώ».

Το προσωπικό της Νομικής Υπηρεσίας όταν έγινε γνωστή η παραίτηση Κληρίδη, αυτοβούλως κατήλθε σε στάση εργασίας με πανό που έγραφαν «Ντροπή» και εξέφρασαν στήριξη στον Κώστα Κληρίδη. Αναφέρονται σε γεγονότα που ατυχώς έγιναν τις τελευταίες μέρες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ για Κληρίδη: Δυσαρέσκεια για τις αχρείαστες διαστάσεις

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τις αχρείαστες διαστάσεις που έλαβε το θέμα του χρόνου αφυπηρέτησης του κ. Κληρίδη. «Ήταν ξεκάθαρη η θέση μου πως ουδέν, μα ουδέν πρόβλημα εδημιουργείτο από την παραμονή του κ. Κληρίδη μέχρι και την 31η Ιουλίου», αναφέρει και εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Κ. Κληρίδη, για τη στενή συνεργασία που είχαν και για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, για την επικράτηση του κράτους δικαίου.

Στο πλάι του Γενικού Εισαγγελέα στοιχήθηκε, ο Γενικός Ελεγκτής. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με ανάρτηση στο Τwitter σχολίασε «με αξιοπρέπεια ήρθε, υπηρέτησε και έφυγε». Χαρακτήρισε τον Κ. Κληρίδη εμβριθή νομικό, με υποδειγματικό ήθος, που τίμησε τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα όσο λίγοι.

Τη Δευτέρα οι διαβεβαιώσεις και παραδόσεις 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ανακοίνωσε ότι   μετά την παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη, η τελετή διορισμού του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, και του νέου Υπουργού Άμυνας θα λάβει χώρα αύριο Δευτέρα, 29 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο. Περαιτέρω, η τελετή διορισμού του νέου Γενικού Εισαγγελέα και του νέου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, θα λάβει χώρα, επίσης τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, στις 11.30 το πρωί.

Εξάλλου, στις 12.30μμ, στις 29 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στον χώρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ενώ στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Άμυνας, στον χώρο του Υπουργείου Άμυνας.

Η τελετή ανάληψης καθηκόντων νέου Γενικού Εισαγγελέα και του νέου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σήριαλ χωρίς τέλος για Κώστα Κληρίδη

Βολές από τα κόμματα κατά της κυβέρνησης

Με εγκώμια και ευχαριστίες αποχαιρετά τον Κώστα Κληρίδη, ο ΔΗΣΥ. Σημειώνει τη θετική, θεσμική, νομική του στήριξη στη διαδικασία εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, όπως και τη θετική, θεσμική, νομική του στήριξη στη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Κάνει αναφορά στην αγωγή κατά Βγενόπουλου και της πρώην FBME, που κερδήθηκαν, και τονίζει ότι οι τελευταίες παντελώς αχρείαστες συζητήσεις για την ημερομηνία αφυπηρέτησής του, θα πρέπει να θεωρούνται ως μη γενόμενες. 

Η παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα είναι η απάντηση στην ανέντιμη προσπάθεια των κυβερνώντων να τον διασύρουν στα μάτια της κοινής γνώμης, τονίζει το ΑΚΕΛ, που επικρίνει την κυβέρνηση ότι ποτέ δεν του συγχώρεσε το εκκωφαντικό «Ντροπή» που απηύθυνε στον κ. Αναστασιάδη. «Το ύφος και το ήθος εξουσίας της κυβέρνησης συμπυκνώνεται στο δόγμα: όποιος δεν ελέγχεται, ισοπεδώνεται και εξευτελίζεται, έστω κι αν ο Πρόεδρος προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα δηλώνοντας σήμερα ότι το θέμα έλαβε αχρείαστες διαστάσεις», προσθέτει. 

Η ασέβεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ προς ανεξάρτητους θεσμούς, δυστυχώς συνεχίζεται, αποφαίνεται το ΔΗΚΟ.  Είναι προφανές ότι η ευθύνη για την επεισοδιακή αποχώρηση Κώστα Κληρίδη βαραίνει τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που διαχειρίστηκε με τέτοιο τρόπο την κατάσταση, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους ν’ αποδώσουν ευτελή κίνητρα στον Κώστα Κληρίδη και να πλήξουν το κύρος του θεσμού, τονίζει το ΔΗΚΟ.  

Οι Οικολόγοι κακίζουν τον Πρόεδρο ότι αργά τοποθετήθηκε με αποτέλεσμα να είναι ανεπανόρθωτος ο θεσμικός διασυρμός. Για τους Οικολόγους ουδέν πρόβλημα δημιουργείτο με την παραμονή Κληρίδη μέχρι και την 31η Ιουλίου. Η Αλληλεγγύη κάνει λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά της Πολιτείας προς τον Κώστα Κληρίδη και για πρακτικές ισοπέδωσης που εφαρμόζονται εναντίον όσων δεν συμμορφώνονται και δεν ελέγχονται από την εξουσία.