Ο Γιώργος Σαββίδης που αναλαμβάνει σήμερα τα ηνία της Νομικής Υπηρεσίας είναι ο όγδοος Γενικός Εισαγγελέας και ο δεύτερος που διορίζεται στο αξίωμα, έχοντας υπηρετήσει προηγουμένως στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Σήμερα αναλαμβάνει καθήκοντα και ο Σάββας Αγγελίδης που είναι ο έβδομος Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Κρίτων Τορναρίτης 1960-1984
Στέλλα Σουλιώτου 1984-1988
Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης 1988-1995
Αλέξανδρος Μαρκίδης 1995-2003
Σόλων Νικήτας 2003-2005
Πέτρος Κληρίδης 2005-2013
Κώστας Κληρίδης 2013-2020
Γιώργος Σαββίδης 2020-
 
Ο πρώτος Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Κρίτων Τορναρίτης και ήταν ο μακροβιότερος, καθώς υπηρέτησε συνολικά 24 χρόνια (1960-1984), ενώ είχε υπηρετήσει και τέσσερα χρόνια ως Γενικός Εισαγγελέας πριν την ανεξαρτησία την περίοδο 1952-1956.
 
Η δεύτερη χρονολογικά Γενικός Εισαγγελέας και μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα Γενικός Εισαγγελέας ή Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, Στέλλα Σουλιώτη υπηρέτησε την περίοδο 1984-1988, ενώ είχε υπηρετήσει και ως η πρώτη Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δεκαετία (1960-1970).
 
Τρεις Γενικοί Εισαγγελείς είχαν υπηρετήσει προηγουμένως ως δικαστές: ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης που είναι ο μόνος που υπηρέτησε και ως Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και ως Γενικός Εισαγγελέας, ο Σόλων Νικήτας και ο Κώστας Κληρίδης. Ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης υπηρέτησε ως Γενικός Εισαγγελέας την περίοδο 1988-1995, ο Σόλων Νικήτας την περίοδο 2003-2005 και ο Κώστας Κληρίδης την περίοδο 2013-2020.
 
Ο Αλέκος Μαρκίδης υπηρέτησε την περίοδο 1995-2003 και είχε διοριστεί κατευθείαν από τη μαχόμενη δικηγορία, ενώ ο Πέτρος Κληρίδης που υπηρέτησε ως Γενικός Εισαγγελέας την περίοδο 2005-2013 είναι ο μοναδικός που προερχόταν από τους κόλπους της Νομικής Υπηρεσίας και είχε υπηρετήσει προηγουμένως και ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας επί Αλέκου Μαρκίδη και Σόλωνα Νικήτα.
 
Ποιοι διετέλεσαν Βοηθοί Γενικού Εισαγγελέα
 
Ο πρώτος Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα και μόνος μέχρι σήμερα Τουρκοκύπριος, ήταν ο Orhan Feridun.
 
Ο δεύτερος χρονολογικά Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, Λουκής Λουκαΐδης ήταν και ο μακροβιότερος, εφόσον υπηρέτησε για 23 έτη, προτού διοριστεί ως δικαστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΕΔΑΔ.
 
Οι υπόλοιποι Βοηθοί Γενικού Εισαγγελέα είχαν σύντομες θητείες: ο Νίκος Χαραλάμπους επειδή παραιτήθηκε, ο Πέτρος Κληρίδης επειδή διορίστηκε Γενικός Εισαγγελέας, ο Άκης Παπασάββας επειδή αφυπηρέτησε και ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου επειδή παύθηκε.
 
Υπήρξαν τρία κενά στην πλήρωση της θέσης: μετά την αποχώρηση του Feridun η θέση παρέμεινε κενή για δώδεκα χρόνια, μετά τον διορισμό του Πέτρου Κληρίδη ως Γενικού Εισαγγελέα για τρία χρόνια και μετά την παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου για μια ολόκληρη πενταετία.
 
Ιστορικό
 
Ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα εισήχθη στην Κύπρο με τη μορφή του Νομικού Συμβούλου της Κυβέρνησης (Legal Adviser) το 1878. Το 1881 μετονομάστηκε σε Δικηγόρο του Βασιλέως (King’s Advocate) και το 1925 ο τίτλος Γενικός Εισαγγελέας (Attorney General) που ίσχυε στην Αγγλία υιοθετήθηκε και στην Κύπρο.
 
Κατά τη διάρκεια της αγγλικής αποικιοκρατίας, ο Γενικός Εισαγγελέας διοριζόταν και υπαγόταν κατά την ενάσκηση των εξουσιών του στον Υπουργό Αποικιών της Μεγάλης Βρετανίας.
 
Μέχρι την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκάστοτε κάτοχος του αξιώματος του Γενικού Εισαγγελέα συμμετείχε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της αποικιακής κυβέρνησης και στο Νομοθετικό Συμβούλιο μέχρι το 1931, οπότε και αυτό καταργήθηκε. Τα καθήκοντα και οι εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα καθορίζονταν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την κείμενη νομοθεσία και συμπληρωματικά από τις αρχές που ίσχυαν στην Αγγλία σε σχέση με τις αρμοδιότητες του αντίστοιχου σε αυτή τη χώρα αξιώματος.
 
Όταν η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το 1960, το Σύνταγμα της καθιστούσε το Γενικό Εισαγγελέα ως άμεσο, αυτοτελές και ατομικό όργανο του κράτους, με αυξημένες εξουσίες σε σύγκριση με αυτές που είχε ο αντίστοιχος αξιωματούχος στην Αγγλία.
 
Πηγή: philenews