Αρκετές οι βελτιώσεις που φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πέτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία επί του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Για να επιτευχθούν οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, καθοριστική υπήρξε η συμβολή από τη Ρωσία και την Κίνα καθώς επίσης και τη Γαλλία. Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η «σιωπηρή διαδικασία» στην οποία είχε τεθεί από την Παρασκευή το σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Από την ώρα που κανένα μέλος δεν «έσπασε» τη διαδικασία, το σχέδιο οριστικοποιήθηκε και παραπέμφθηκε προς ψήφιση στην ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία μετατέθηκε μία μέρα νωρίτερα, για σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σημεία εκείνα που η Λευκωσία έκρινε ότι ήταν αρνητικά υπήρξε αντίδραση και με τη συνδρομή της ρωσικής και κινεζικής αντιπροσωπείας αλλά και τη βοήθεια από γαλλικής πλευράς επιτεύχθηκε βελτίωση του λεκτικού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από τα σημαντικά που φαίνεται να εξασφάλισε η Λευκωσία είναι να υπάρχει στο ψήφισμα ρητή αναφορά στα ψηφίσματα 550 και 789 για την Αμμόχωστο. Στο αρχικό κείμενο, που ετοίμασαν οι Βρετανοί, αλλά και σε προηγούμενα ψηφίσματα του ΣΑ δεν υπήρχε αναφορά στο 550 που αναφέρεται κατά τρόπο σαφή στην επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. 

Η κυπριακή πλευρά φαίνεται επίσης να επιτυγχάνει αναφορά στη συνάντηση του Βερολίνου και τα όσα συμφώνησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και ο ΓΓ ΟΗΕ για την πάρα πέρα πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό. Περαιτέρω φαίνεται να ισχυροποιείται η αναφορά στο θέμα των Στροβιλιών. 

Θετικότερη η προσέγγιση στο θέμα των αγνοουμένων όπου ναι μεν δεν υπάρχει ονομαστική αναφορά στην Τουρκία, ωστόσο το λεκτικό που χρησιμοποιείται είναι τέτοιο που παραπέμπει στις ευθύνες της Άγκυρας από την οποία ζητά πλήρη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν θαμμένοι αγνοούμενοι. 

Στα αρνητικά του ψηφίσματος, όπου η Λευκωσία κινήθηκε προκειμένου να υπάρξει βελτίωση, ήταν η προσέγγιση στο θέμα των προκλήσεων αλλά και του διαλόγου σε στρατιωτικό επίπεδο. Το αρχικό ψήφισμα αναφερόταν σε πλευρές (παραπέμποντας έτσι στις δύο κοινότητες) και όχι στα μέρη όπου συμπεριλαμβάνονται οι εγγυήτριες δυνάμεις, δηλαδή η Τουρκία. Υπήρχε μια υποβόσκουσα τάση εξίσωσης της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του παράνομου κατασκευάσματος της Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. 

ΥΠΕΞ: προβληματισμός για απουσία αποτρεπτικής ισχύος

Τη μεγάλη συζήτηση για την απουσία αποτρεπτικής ισχύος άνοιξε σε επίπεδο κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας στον Άλφα ανέφερε πως πρόκειται για μια διαχρονική αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως πρέπει να προβληματιστούμε.

«Μια διαχρονική αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μη ύπαρξη αποτρεπτικής ισχύος. Ένας από τους βασικούς λόγους που βλέπουμε τη μεσολάβηση είτε από πλευράς ΕΕ, Γερμανίας ή ΗΠΑ (στην περίπτωση της Ελλάδας) είναι ακριβώς αυτός ο κίνδυνος να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο το οποίο αν υπάρξει κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πώς θα εξελιχθεί. Δυστυχώς, δεν υπάρχει στη δική μας περίπτωση αυτή η αποτρεπτική ισχύς, θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους και δεν γνωρίζω αν αύριο θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Όχι γιατί η αποτρεπτική ισχύς θα οδηγήσει σε λύση των προβλημάτων. Ο κίνδυνος, ο φόβος ότι ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει σε μιαν ανεξέλεγκτη κατάσταση… θεωρώ ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι έχουμε αυτό το μειονέκτημα και είναι κάτι το οποίο δεν βοηθά στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. Αλλά επαναλαμβάνω για να μην υπάρχει η οποιαδήποτε παρεξήγηση ότι μιλάμε για τη δυνατότητα αποτροπής. Δεν θεωρώ σε καμία απολύτως περίπτωση ότι χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους μέσα μπορείς να λύσεις προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορούσαν να γίνουν βήματα που να αντιστρέψουν αυτή την ισχύ της Κύπρου, απάντησε ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, ωστόσο μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος θα πρέπει να σχεδιάσει τα βήματά της αξιοποιώντας όλα τα μέσα που μπορεί να εξασφαλίσει για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις απειλές της Τουρκίας.

Ενημερώνονται οι αρχηγοί 

Συνέρχεται στις 10 το πρωί το Συμβούλιο Αρχηγών προκειμένου να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλες τις εξελίξεις σ’ ό,τι αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις επαφές στο Παρίσι. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του χθες (Άλφα) αναφερόμενος στο ταξίδι στο Παρίσι και τις συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΠτΔ θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στην πολιτική ηγεσία για τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου. 

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ κάποια από αυτά που συμφωνήθηκαν με τη Γαλλία δεν είναι δημοσιοποιήσημα, ενώ για ορισμένα θα γίνεται δημοσιοποίηση εφόσον υλοποιηθούν.