Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν σπίτια και υποστατικά στην κοινότητα Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας σε περίπτωση υπερχείλισης του φράγματος Διποτάμου και προς τον σκοπό αυτό το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων λαμβάνει μέτρα για προστασία των περιουσιών.

Ο ποταμός Πεντάσχοινος, που διασχίζει το χωριό, σε περίπτωση υπερχείλισης θα έχει ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει σπίτια, πάρκα και άλλες κατασκευές που κτίστηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πιθανοί κίνδυνοι. Σημειώνεται ότι το φράγμα Διποτάμου, χωρητικότητας 15,5 εκατομμυρίων τόνων νερού, έχει πληρότητα σήμερα 97%. Οι αρμόδιες Αρχές για να μην κινδυνεύσουν ζωές ανοίγουν μερικώς βαλβίδα του φράγματος ώστε να χάνεται νερό και η εισροή να μένει σε χαμηλότερα επίπεδα. Σε καθημερινή βάση αφαιρούνται 1.000 κυβικά μέτρα νερού την ώρα, έτσι ώστε σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων η ποσότητα νερού που θα περάσει μέσα από την κοινότητα να μην είναι ικανή να προκαλέσει προβλήματα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα υπερχειλίσει το φράγμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαγευτικά πλάνα από τα υπερχειλισμένα φράγματα (βίντεο)

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δεν γεμίζει και δεν υπερχειλίζει το φράγμα, αφού σε αντίθετη περίπτωση τα πλημμυρικά φαινόμενα που θα παρουσιάζονταν θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, που ναι μεν βλέπει το νερό να χάνεται αλλά η ασφάλεια των περιουσιών τίθεται ως προτεραιότητα, παρόλο που τα πλείστα υποστατικά κτίστηκαν παράνομα μέσα στην κοίτη του ποταμού. 

Στην περιοχή Διποτάμου ενώνονται δύο ποταμοί που διέρχονται από τη Σκαρίνου και σχηματίζουν τον ποταμό Πεντάσχοινο. Ακριβώς στο σημείο της ένωσης, κτίστηκε φράγμα το 1985 με σκοπό τη συλλογή νερού και με το οποίο να αρδεύεται η κοιλάδα Πεντάσχοινου. Το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης βρίσκεται εντός των δημοτικών ορίων Πάνω Λευκάρων, ενώ ένα μικρό μέρος της βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Κάτω Λευκάρων.

Η τεχνητή λίμνη Διπόταμου έχει χωρητικότητα 15,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, είναι η έκτη σε χωρητικότητα μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη και η τρίτη μεγαλύτερη του Σχεδίου Νοτίου Αγωγού.  Έχει υπερχειλίσει δύο φορές από την ημέρα κατασκευής της έως σήμερα.