Η δημιουργία βάσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Λευκόνοικο, η ανέγερση βάσης για το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας στην περιοχή Αμμοχώστου και σειρά ενεργειών του τουρκικού στρατού στη νεκρή ζώνη είναι ορισμένα από τα ζητήματα τα οποία η κυπριακή Κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πρέπει να καταγραφούν στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ενόψει της ετοιμασίας της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ η πολιτική προϊστάμενη της Δύναμης, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. 
 
Θέση της κυπριακής Κυβέρνησης είναι πως οι ενέργειες της Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού συνιστούν ένα πολύ σαφές δείγμα των κινδύνων που συνεχίζουν να υφίστανται στο νησί και γι’ αυτό πρέπει να καταγραφούν στην έκθεση, αλλά και στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε στην έκθεση να συμπεριληφθούν ζητήματα όπως η πολιτική ισότητα, αλλά και τα ενεργειακά. 
 
 
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική κατά την άποψή μου συνάντηση αφού στόχο είχε τη μελέτη των όσων διαδραματίζονται αυτή την περίοδο στην Κύπρο».
 
Είπε ακόμη ότι ενόψει της ανανέωσης της εντολής για την ειρηνευτική δύναμη έθιξε κάποια θέματα «τα οποία και βεβαίως θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην έκθεση για να υπάρχει μια αντικειμενικότητα των γεγονότων και δεδομένων όπως καταγράφονται». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα συμπεριληφθούν τουλάχιστον σημαντικά γεγονότα που επηρεάζουν την όλη κατάσταση στην Κύπρο, αλλά και που δικαιολογούν απόλυτα την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο».
 
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην περιοχή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε εξάλλου ότι πραγματικά αποτελεί ανακούφιση τα όσα καταγράφονται τελευταία. «Θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσουν πιο σοφές ή σώφρονες σκέψεις έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα νέο αιματοκύλισμα που θα επηρέαζε όχι μόνο την περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη και γενικότερα την παγκόσμια οικονομία και τη σταθερότητα ευρύτερα στην περιοχή», είπε.
 
 
Στα κατεχόμενα, μετά τη συνάντηση Ακιντζί-Σπέχαρ εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζήτησε όπως στην έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας συμπεριληφθούν στοιχεία που αφορούν ιδιαίτερα στην πολιτική ισότητα
των πλευρών στο αποτέλεσμα της συνάντησης στο Βερολίνο.
 
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανέφερε επίσης την ανάγκη να περιληφθεί στην έκθεση του ΣΑ του ΟΗΕ η σημασία του διαλόγου για την επίλυση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, φέροντας στην ατζέντα την πρόταση που η τ/κ πλευρά κατέθεσε τον περασμένο Ιούλιο για το φυσικό αέριο.
 
Βρετανική στήριξη
 
Η Βρετανία εξέφρασε τη «δυνατή υποστήριξή» της στην επίτευξη μίας «συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης για να επανενωθεί η Κύπρος». Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης Κρίστοφερ Πίντσερ, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση του βουλευτή Μάθιου Όφορντ. 
 
Στη δήλωσή του ο Κ. Πίντσερ πρόσθεσε ότι η λύση που στηρίζει το Λονδίνο είναι «βασισμένη στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα για όλους». Ο Βρετανός υπουργός δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία καλεί όλες τις πλευρές να εμπλακούν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για μια λύση και να επιδείξουν ότι είναι προσηλωμένες στην επίτευξη προόδου. Επίσης ανέφερε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα ξεκλείδωνε σημαντικά οικονομικά οφέλη μέσω αυξημένων ευκαιριών για εμπόριο, επενδύσεις και τουρισμό και θα άνοιγε την πιθανότητα νέων ενεργειακών και οικονομικών συνεργασιών στην περιοχή. Αυτό θα ωφελήσει όλους στο νησί της Κύπρου. Μια λύση θα τόνωνε την ασφάλεια του νησιού και θα βοηθούσε να προωθηθεί η περιφερειακή ασφάλεια».
 
Τους άκουσε και αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη
 
Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ άκουσε τις απόψεις των δύο ηγετών και θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της έκθεσης για τις δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί. Εντός των προσεχών ημερών θα μεταβεί και η ίδια στη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις. 
 
Σε δηλώσεις της μετά τις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες είπε πως πριν από τη Νέα Υόρκη θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Κογκρέσο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Στη Νέα Υόρκη είπε ότι θα έχει επαφές με ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ, καθώς και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με κράτη μέλη που συνεισφέρουν στρατιωτικό προσωπικό ή αστυνομικούς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
«Προσδοκώ σε ένα καλό ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου ελπίζω να έχω ουσιαστικές συζητήσεις με όλους τους συνομιλητές
μου σχετικά με την κατάσταση επί του εδάφους και τον ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο και προσβλέπω στις συζητήσεις σχετικά με την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ» είπε.
 
Ερωτηθείσα αν μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη από την πλευρά των ΗΕ σε σχέση με τη διαδικασία για το Κυπριακό, η κ. Σπέχαρ απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη προς το παρόν. Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το ενδεχόμενο νέας καθόδου στην Κύπρο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η Σπέχαρ είπε ότι εξ όσων γνωρίζει δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο προς το παρόν.