Άσχημα ξεκίνησε και η χθεσινή μέρα στην Ελλάδα όσον αφορά στα πύρινα μέτωπα, με τα οποία εδώ και μέρες δίνουν μάχες εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές. Κι ενώ ολόκληρο το Σαββατοκύριακο οι φωτιές κατέστρεφαν μεγάλες εκτάσεις, μεταξύ άλλων περιοχών, στον Έβρο, στη Λέσβο και στη Μεσσηνία, χθες το πρωί σήμανε συναγερμός για τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου, και οι οποίες ευτυχώς έγινε κατορθωτό να κατασβεστούν εν τη γενέσει τους, χάρη στην άμεση επέμβαση πυροσβεστών, εθελοντών και εργαζόμενων του Δήμου. Συγκεκριμένα, τα τέσσερα σημεία στα οποία ξέσπασαν οι φωτιές είναι λίγο έξω από το χωριό Βέλος, στον Άγιο Λουκά, στη Χωματερή Κύμης και Οριό της δημοτικής ενότητας Αυλώνος. Οι εργαζόμενοι του εργοταξίου Αυλωναρίου ανέστειλαν τις άδειές τους και προσέτρεξαν με τα οχήματα του Δήμου στις δύο από τις τέσσερις πυρκαγιές ενώ εθελοντές και πυροσβέστες κάλυψαν τα υπόλοιπα σημεία.

Κι ενώ καταβάλλονταν μεγάλες προσπάθειες να ελεγχθεί η πύρινη λαίλαπα και να μην ξεφύγει, η Αστυνομία συνέλαβε επ’ αυτοφώρω εμπρηστή. Πρόκειται για 62χρονο, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και οδηγώντας μηχανάκι έβαζε φωτιές στην περιοχή. Έγινε αντιληπτός την ώρα που έβαζε φωτιά στην άκρη του δρόμου. Όταν συνελήφθη από τις αστυνομικές Αρχές και οδηγήθηκε στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Αλιβερίου, ομολόγησε τις πράξεις του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν ελλαδικά ΜΜΕ, ο συγκεκριμένος είχε συλληφθεί ξανά, πριν από περίπου δέκα μέρες και πάλι για εμπρησμό. Στάλθηκε σε ψυχιατρική κλινική και με εντολή Εισαγγελέα σε δέκα μέρες αφέθηκε ελεύθερος. Αστυνομικοί του Αλιβερίου τον είχαν θέσει σε διακριτική παρακολούθηση και τον εντόπισαν να αγοράζει γκαζάκια από κατάστημα της περιοχής. Χθες, κάτοικοι τον είδαν να περιφέρεται με ένα μηχανάκι και να προσπαθεί να βάλει φωτιά. Αμέσως ειδοποίησαν την Αστυνομία, η οποία τον έπιασε επ’ αυτοφώρω και τον συνέλαβε. 

Εξάλλου, χθες μέχρι αργά το απόγευμα, οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούσαν δυσχέραιναν κατά πολύ το έργο και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, οι οποίοι επιχειρούσαν στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Στη συγκεκριμένη περιοχή, η πυρκαγιά μαινόταν από το πρωί σε πευκόδασος και είχε τεθεί υπό έλεγχο αρκετές ώρες μετά. 

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η φωτιά εκδηλώθηκε από πτώση κεραυνού. Στην περιοχή υπάρχουν κατοικίες, αλλά ευτυχώς δεν απειλήθηκαν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η εικόνα στη Φούρκα Κασσάνδρας ήταν χθες καλύτερη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία έσπευσε με 16 πυροσβέστες κι επτά οχήματα. Στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην περιοχή επιχειρούσαν και δύο αεροσκάφη καθώς και τρία ελικόπτερα.

Εξάλλου, χθες συναγερμός σήμανε εκ νέου στην Αττική και συγκεκριμένα σε Σκαραμαγκά και Ωρωπό όπου καίνε δύο νέα μέτωπα φωτιάς. Η πυρκαγιά στον Σκαραμαγκά μέχρι το απόγευμα, τουλάχιστον, έκαιγε σε χαμηλή βλάστηση και στο σημείο επιχειρούσαν από την πρώτη στιγμή 24 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα ενώ από αέρος στην προσπάθεια κατάσβεσης συνέβαλε κι ένα ελικόπτερο Erickson. 

«Περισσότερες πυρκαγιές τον φετινό Ιούλιο»

Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης, Ιωάννης Γήτας δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως παρατηρείται ιδιαίτερη δραστηριότητα τον φετινό Ιούλιο και στατιστικά περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με προηγούμενα έτη. Όπως διευκρίνισε «σίγουρα έχουμε ξηρό καλοκαίρι, ειδικά στη Νότια Ελλάδα, ενώ τον Ιούνιο υπήρξαν και πρώιμοι καύσωνες, όμως τώρα έχουμε και μεγάλη πυρκαγιά στη βόρεια Ελλάδα, όπου τον Ιούνιο υπήρξαν βροχοπτώσεις». 

Πρόσθεσε, πάντως, ότι στο τέλος της περιόδου και όταν θα είναι διαθέσιμα τα συνολικά στατιστικά στοιχεία και το άθροισμα της συνολικής καμένης έκτασης θα μπορεί να αποτιμηθεί και η αποτελεσματικότητα των επιπρόσθετων μέτρων διαχείρισης κινδύνου που ελήφθησαν.

«Υπάρχει μόνιμη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πλήρης αξιοποίηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και από τα δασαρχεία των χαρτογραφικών δεδομένων που παρέχουμε», σημείωσε.

Αναφορικά με τον βαθμό, στον οποίο επλήγη το οικοσύστημα στη Δαδιά και τον ενδεδειγμένο χειρισμό που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την αποκατάστασή του, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερης σημασίας χώρο για πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας, ο κ. Γήτας εξήγησε πως τα μέτρα λαμβάνονται κατά περιοχές. «Από επιτόπιες επισκέψεις πρέπει να δούμε τι κάηκε, να γίνει ζωνοποίηση του οικοσυστήματος, και σε κάποιες ζώνες μπορεί ο ενδεδειγμένος τρόπος να είναι η αναδάσωση, αλλού να γίνουν αντιπλημμυρικά κι αλλού να αναγεννηθεί φυσικά. Από τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς και το είδος του οικοσυστήματος που έκαψε προκύπτουν οι ζώνες και τα μέτρα χειρισμού», σημείωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ. 

Σχετικά με τη σπάνια πανίδα που διαβιεί στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς διευκρίνισε πως ο βαθμός που θα επηρεαστεί από την καταστροφή που έχει συντελεστεί από την πυρκαγιά συναρτάται με το ενδιαίτημα κάθε είδους, τον χώρο που χρειάζεται να αναπαραχθεί και να επιβιώσει.

Τεράστια η οικολογική καταστροφή 

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία σχετικά με τα στρέμματα της καμένης έκτασης και την τεράστια οικολογική καταστροφή των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα. 

Δορυφορικοί χάρτες αποτυπώνουν το μέγεθος της ασύλληπτης καταστροφής στη Δαδιά και τη Λέσβο. Περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένης έκτασης είναι η πρώτη εκτίμηση της καταστροφής από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και αντίστοιχα περισσότερα από 17.000 στρέμματα από την πυρκαγιά στα Βατερά της Λέσβου. 

Στους χάρτες που παρήγαγε η υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) και δημοσίευσε χθες το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απεικονίζονται οι καμένες εκτάσεις, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προεκτίμηση της Ομάδας του ΕΠαΔαΠ, στην πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου (ημερομηνία έναρξης πυρκαγιάς 21/07/2022) η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 2527,9 εκτάρια. 

Στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου (ημερομηνία έναρξης 23/07/2022), η καμένη έκταση εκτιμάται σε 1709,67 εκτάρια. Σήμερα, εξάλλου, θα εκτιμηθεί ακριβέστερα και η καμένη έκταση από την πυρκαγιά στην Πεντέλη (ημερομηνία έναρξης 19/07/2022), όπου η πρώτη εκτίμηση αναφερόταν σε 2429,83 εκτάρια.  

Οι χάρτες των καμένων εκτάσεων αξιοποιούνται άμεσα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα κατά τόπους δασαρχεία, ώστε άμεσα να κηρύσσονται αναδασωτέες. Το ΕΠαΔαΠ αποτελεί συνεργασία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, η οποία χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. 

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Εικόνες που πάντα θα μας σοκάρουν

Κάθε φορά που παρακολουθούμε την εξέλιξη μίας πυρκαγιάς, τόσο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες, αισθανόμαστε πόνο. Δεν είναι δυνατόν οι εικόνες από τα πύρινα μέτωπα να μην μας σοκάρουν και να μην μας φοβίζουν. Αναλογιζόμενοι όχι μόνο τις ζημιές που προκαλούν σε ανθρώπους που χάνουν τα σπίτια τους και βλέπουν τις περιουσίες τους μέσα σε μερικά λεπτά να γίνονται στάχτη από το πέρασμα του πύρινου θεριού, αλλά και τις τραγικές συνέπειες σε ζώα, πτηνά και στο περιβάλλον γενικότερα. Όσο κι αν φτιάξουμε ξανά τα σπίτια, όσο κι αν ανοικοδομήσουμε ολόκληρες περιοχές και συνοικίες, η οικολογική καταστροφή παραμένει και θα συνοδεύει γενιές και γενιές. Οι πληγές αυτές δεν επουλώνονται, δυστυχώς, εύκολα…