Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κυρίευσαν τον δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ουκρανίας και βρίσκεται σε εξέλιξη «μαζική αναδιάταξη» των στρατευμάτων τους σε τρεις τομείς στον νότο, ανέφερε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν, νωρίτερα, την κατάληψη του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Μπουρλεχίρσκ, που ανεγέρθηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Έχει προηγηθεί δήλωση του Ουκρανού πρόεδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι η χώρα του σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να τη βοηθήσει «να αντισταθεί στην ενεργειακή πίεση» από τη Μόσχα. «Θα αυξήσουμε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Ζελένσκι.

Οι δηλώσεις Ζελένσκι έγιναν την επομένη της συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν συντονισμένα την κατανάλωση φυσικού αερίου και να βοηθήσουν με αυτόν τον τρόπο τη Γερμανία, μετά τις δραστικές περικοπές στη ροή μέσω του αγωγού Nord Stream. «Οι εξαγωγές μάς επιτρέπουν όχι μόνο να αυξήσουμε τα συναλλαγματικά κέρδη μας, αλλά και να βοηθήσουμε τους εταίρους μας να αντισταθούν στη ρωσική ενεργειακή πίεση. Σταδιακά, θα κάνουμε την Ουκρανία μία χώρα που εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Σε άλλη περίσταση, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με αφορμή την Ημέρα του Ουκρανικού Κράτους δήλωσε ότι θα πολεμήσουν για την κρατική υπόσταση και δεν θα σταματήσουν μέχρι να απελευθερώσουν το τελευταίο μέτρο της γης. «Για εμάς, το να ζεις σε αιχμαλωσία δεν σημαίνει να ζεις, το να είσαι εξαρτημένος δεν σημαίνει να υπάρχεις. Γιατί μία εξαρτημένη και όχι ελεύθερη Ουκρανία δεν είναι Ουκρανία», είπε σε έντονα φορτισμένο συναισθηματικά τόνο ο Ουκρανός ηγέτης. «Δεν γνωρίζουμε τη λέξη “σκλαβιά”. Είναι στα λεξικά μας, αλλά όχι στο κεφάλι μας. Θα δώσουμε και το τελευταίο μας πουκάμισο, θα δώσουμε ό,τι έχουμε για αυτό που είναι στην καρδιά μας. Γι’ αυτό θα παλέψουμε για το κράτος μας μέχρι το τέλος, την τελευταία πνοή, το τελευταίο φυσίγγιο, τον τελευταίο στρατιώτη», είπε ο κ. Ζελένσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΗΕ: Τα πρώτα πλοία με ουκρανικά σιτηρά ενδέχεται να αποπλεύσουν την Παρασκευή

Τόνισε ότι «θα ζήσουμε για να πολεμήσουμε και θα παλέψουμε για να ζήσουμε, δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να διώξουμε τον τελευταίο κατακτητή από το σπίτι μας, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να απελευθερώσουμε το τελευταίο μέτρο της ουκρανικής γης, δεν θα ηρεμήσουμε μέχρι να ελευθερώσουμε το τελευταίο χωριό, το τελευταίο σπίτι, το τελευταίο πηγάδι, το τελευταίο κεράσι, την τελευταία ιτιά».