Επίθεση δέχτηκε ο Σάλμαν Ρούσντι, στη Νέα Υόρκη. Ο Βρετανός συγγραφέας, που έχει ινδική καταγωγή και δεχόταν εδώ και καιρό απειλές για τη ζωή του, εξαιτίας του βιβλίου του «Σατανικοί Στίχοι», δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι, καθώς ετοιμαζόταν να δώσει διάλεξη στη σκηνή σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Chautauqua στην αμερικανική μεγαλούπολη. Συμμετείχε σε μια συζήτηση σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ ως ασύλου για τους εξόριστους συγγραφείς και άλλους καλλιτέχνες και ως πατρίδας για την ελευθερία της δημιουργικής έκφρασης.

Μάρτυρες ανάφεραν ότι είδαν έναν άνδρα να τρέχει στη σκηνή και να τον μαχαιρώνει, ενώ βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει τους παρευρισκόμενους να σπεύδουν στη σκηνή αμέσως μετά το περιστατικό. Αργότερα έγινε γνωστό ότι δέχτηκε τα χτυπήματα στον λαιμό. Πολλές μαρτυρίες έκαναν, πάντως, λόγο για σημαντική ποσότητα αίματος στο στέρνο του διάσημου συγγραφέα. Στη συνέχεια ο 75χρονος Σάλμαν Ρούσντι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ελικόπτερο. Λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του δεν έγιναν γνωστές μέχρι αργά το βράδυ. Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ είπε ότι είναι ζωντανός και ότι λαμβάνει τη φροντίδα που χρειάζεται.

 

 

Να σημειωθεί πως ο δράστης ακινητοποιήθηκε από αστυνομικό και συνελήφθη.

Οι «Σατανικοί Στίχοι» προκάλεσαν αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς θεωρήθηκε βιβλίο με «βλάσφημο» περιεχόμενο. Μάλιστα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα (φέτουα) ζητώντας τον θάνατο του Σάλμαν Ρούσντι, ενώ υπάρχει επικήρυξη τριών εκατομμυρίων δολαρίων για τη δολοφονία του.

Μετά από αυτό ο συγγραφέας έζησε για δέκα χρόνια με προστασία της αστυνομίας, χωρίς να γνωστοποιεί τον τόπο κατοικίας του. Στη συνέχεια, όπως ο ίδιος είπε αρνήθηκε να ζει μέσα στον φόβο. Ο ίδιος ο συγγραφέας, δεν φαινόταν να ανησυχεί για την αμοιβή που διδόταν για τη δολοφονία του, επισημαίνοντας πως δεν ενδιαφέρεται κανείς.

Η PEN America, μια ομάδα υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης, της οποίας ο Σάλμαν Ρούσντι είχε διατελέσει πρόεδρος, εξέφρασε σοκ και φρίκη για την επίθεση. Επίσης, συγγραφείς και πολιτικοί από όλο τον κόσμο εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους κάνοντας λόγο για επίθεση στην ελευθερία του λόγου.