Σχεδόν τρεις βδομάδες μετά από την απόφαση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, συνεχίζει να επικρατεί αλαλούμ μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών ως προς την ερμηνεία του διατάγματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι βάσει των οδηγιών ο πολίτης μπορεί να περπατάει χωρίς μάσκα όταν βγάζει βόλτα το σκύλο του, αλλά υποχρεούται να τη φορά αν κάνει την ίδια διαδρομή μόνος του. 

Όπως εξηγεί στον “Φ” ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, κάποιος παραβιάζει τα μέτρα προστασίας για την πανδημία αν περπατά δίχως μάσκα σε εξωτερικό χώρο (δρόμο, πάροδο, κ.λπ.) όπου ενδέχεται να συναντήσει άλλο πρόσωπο. Αντίθετα, ο προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, Ηρόδοτος Ηροδότου, εξηγεί ότι κάποιος που περπατάει μόνος του μπορεί να αφαιρεί τη μάσκα, την οποία να επανατοποθετεί αν πλησιάζει άλλο πρόσωπο ή αν σταματά για κοινωνική συναναστροφή. Πάντως και οι δύο φορείς συμφωνούν ότι εξαιρούνται από τη μάσκα όσοι βγάζουν βόλτα το σκύλο τους. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με μάσκα ή χωρίς τελικά η βόλτα του σκύλου;

Ειδικότερα, ο κ. Ανδρέου σημείωσε πως με βάσει τα διατάγματα, ο οποιοσδήποτε είναι υποχρεωμένος να φορά μάσκα σε εξωτερικό χώρο. Εξαιρούνται όσοι προβαίνουν σε αθλητική δραστηριότητα ή άτομα με διαταραχές, αναπηρίες κ.ά. «Πουθενά δεν διευκρινίζεται αν τα άτομα θα είναι μόνα ή όχι. 

Τελικά, μετά από επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας προέκυψαν κάποιες πρόσθετες εξαιρέσεις, για τις οποίες έχουν ενημερωθεί και τα μέλη μας, ώστε να συμμορφώνονται κατά τους ελέγχους». Συγκεκριμένα, βάσει της Αστυνομίας, εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας όλοι όσοι είναι μόνοι και είναι βέβαιο ότι δεν θα έρθουν σε επαφή με άλλα πρόσωπα. «Επί παραδείγματι αν κάποιος βρίσκεται στο χωράφι ή στο βουνό ή στο περιβόλι. Αντιθέτως, αν περπατάς και υπάρχει περίπτωση να συναντήσεις κάποιον ή να περάσει από δίπλα σου ή από την αντίθετη κατεύθυνση, πρέπει να φοράς μάσκα». Ωστόσο, όπως είπε, την ίδια στιγμή εξαιρούνται όλοι όσοι βγάζουν το σκύλο τους για βόλτα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ηροδότου σημείωσε ότι «είναι φυσιολογικό όταν κάποιος θα βγάλει το σκύλο του στη γειτονιά του να μην φορά μάσκα. Τη μάσκα θα τη φορέσει στην περίπτωση που θα βρεθεί σε εξωτερικό χώρο με άλλα άτομα ή σε συνωστισμό. 

Το πνεύμα του μέτρου δεν υποχρεώνει τον οποιοδήποτε πολίτη που περπατά μόνος του να φορέσει μάσκα». Ωστόσο, εξήγησε, αν κατά τον περίπατο ο πολίτης διαπιστώσει την ύπαρξη άλλου προσώπου/προσώπων θα πρέπει να φορέσει τη μάσκα, την οποία δικαιούται να κατεβάσει, αφού απομακρυνθεί και μείνει ξανά μόνος. «Επί παραδείγματι στη γειτονιά σου που θα βγάλεις το σκύλο ή το πρωί που θα βγεις να περπατήσεις, δεν χρειάζεται να βάλεις μάσκα».