Αέρας ελευθερίας πνέει πλέον σε πολλές χώρες, που επέβαλαν περιοριστικά μέτρα προκειμένου να σταματήσουν την εξάπλωση της πανδημίας. Η μια μετά την άλλη οι χώρες ανακοινώνουν άρση του lockdown και προσπαθούν να επιστρέψουν στην πριν την Covid-19 κανονικότητά τους. Το ρίσκο που καλούνται να πάρουν είναι μεγάλο, ωστόσο οι επιλογές είναι ελάχιστες.
 
Όμως από τη στιγμή που το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν φαίνεται στον κοντινό ορίζοντα, ούτε και υπάρχουν τα κατάλληλα φάρμακα αντιμετώπισης, όλοι καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να διαχειριστούν την κατάσταση όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται, υπό το πρίσμα πως κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα συμβεί στην περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν, λόγω της άρσης των μέτρων στις διακινήσεις ή που θα εμφανιστεί ένα δεύτερο ή τρίτο κύμα της ασθένειας. 
 
Το Βέλγιο, πάντως, χθες γνωστοποίησε πως δεν θα επιστρέψει στα αυστηρά μέτρα του lockdown που επιβλήθηκαν επί δίμηνο, εάν υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πίτερ Ντε Κρεμ η κατάσταση ήταν σοβαρή, όμως δεν είχε τις ιδιαίτερες συνθήκες που γνώρισε η Ιταλία ή η Ισπανία. «Εάν υπάρξει δεύτερο κύμα, τότε θεωρώ ότι θα βρεθούμε σε μία διαφορετικά κατάσταση, δηλαδή τεστ και ιχνηλάτηση επαφών. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να αποκλείσουμε την επιστροφή στην λήψη σκληρών μέτρων».
 
Η Γερμανία σχεδιάζει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων από τις 6 Ιουνίου. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε ισχύ θα παραμείνουν τα μέτρα που αφορούν την ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου και την χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου, αλλά θα επιτραπούν οι συναθροίσεις έως 20 ατόμων σε ανοιχτό χώρο και έως 10 ατόμων σε κλειστό. Τα κρατίδια, από την πλευρά τους, διεκδικούν το δικαίωμα να καθορίσουν τα ίδια τον ανώτατο αριθμό των ατόμων. Η κυβέρνηση της Θουριγγίας, πάντως, σχεδιάζει γενική άρση των μέτρων περιορισμού, ακόμη και κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της τήρησης αποστάσεων από τις 6 Ιουνίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις, προκαλώντας την οργή των υπόλοιπων κρατιδίων, όπως επίσης και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
 
Αλλά και ένα από τα πιο σκληρά lockdown παγκοσμίως αυτό στην Ισπανία σπάει αφού η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και μεγάλο μέρος της επαρχίας Καστίλλη και Λεόν ξεκίνησαν χθες με τη σειρά τους να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, κάτι που στην υπόλοιπη χώρα ξεκίνησε πριν από 15 ήμερες. Οι αρχές της Ισπανίας, επίσης, παρουσιάζονται διστακτικές στο να επιβάλουν εκ νέου ένα αυστηρό lockdown αν χρειαστεί, καθώς η χώρα ανοίγει τα σύνορά της για ξένους τουρίστες τον Ιούλιο. Αλλά και η Ιταλία αναμένεται να κάνει ένα βήμα ακόμη στις 3 Ιουνίου με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ επαρχιών και το άνοιγμα των συνόρων της στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες με στόχο την επανεκκίνηση του τουρισμού, βασικού πυλώνα της οικονομίας της.
 
Αποτελεσματικό το ιαπωνικό μοντέλο
 
Ακόμη ένα βήμα προς ομαλοποίηση της κατάστασης έκανε χθες και η Ιαπωνία, η οποία ήρε χθες την κατάσταση που είχε επιβάλει στο Τόκιο και σε τέσσερις άλλες περιοχές. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε δήλωσε πως η χώρα του κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα, με τον δικό της τρόπο, και πως αυτό δείχνει την ισχύ του ιαπωνικού μοντέλου. Τώρα όλο το βάρος πέφτει στην οικονομία που έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο Σίνζο Αμπε τόνισε πως το συνολικό ποσό των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης από δύο οικονομικά πακέτα θα ξεπεράσει τα 200 τρισεκατομμύρια γεν αλλά θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος για την επάνοδο στην καθημερινότητα παράλληλα με τον έλεγχο των κινδύνων μόλυνσης.
 
Επιμέλεια: Ξένια Τούρκη