Το κεφάλαιο ανασχηματισμός ανοίγει ξανά στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να φαίνεται ότι προσανατολίζεται να κάνει την κίνηση του μέχρι το τέλος του μήνα. Μία κίνηση η οποία ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη ότι θα γινόταν κάποια στιγμή μετά τις βουλευτικές εκλογές και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της κάλπης. Τα μηνύματα από το αποτέλεσμα της νύκτας της 30ής Μαΐου δεν μπορούν να μείνουν έξω από τον ισολογισμό της κυβερνητικής πράξης σε σχέση με τις κινήσεις που θα γίνουν. Οι οποίες δεν διαφέρουν από τη γενικότερη φιλοσοφία πάνω στην οποία θέλουν να κινηθούν Προεδρικό και Πινδάρου ενόψει της συνέχειας, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής. 

Όπως πληροφορούμαστε, η πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να προχωρήσει σε μερικό ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, με πρόθεση να γίνει εμβολιασμός της Κυβέρνησης με άτομα προερχόμενα πέραν από τον χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Στη βάση ουσιαστικά, της φιλοσοφίας δημιουργίας μιας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής με συμμετοχή ατόμων προερχόμενα από κόμματα της αντιπολίτευσης ή άτομα που ανήκουν ιδεολογικά σε άλλο χώρο αλλά δεν έχουν αυστηρή κομματική ταυτότητα. Όπως επίσης και προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συναίνεσης και συνεργασίας για καυτά θέματα που απασχολούν έντονα την κοινωνία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» λέει ο Άντρος σε οικουμενική κυβέρνηση

Για παράδειγμα, το θέμα της πανδημίας, το οποίο μπορεί αυτή την περίοδο να μην βρίσκεται σε έξαρση, ωστόσο δεν έχει κλείσει ακόμα. Πέραν αυτού όμως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα. Η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Υγείας απαιτείται όπως γίνει με ένα άτομο το οποίο θα τυγχάνει μίας ευρύτερης εκτίμησης και αποδοχής στην κοινωνία, καθώς διαπιστώνεται μία δυσφορία λόγω των κατά καιρούς μέτρων περιορισμού που είχαν ανακοινωθεί για αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, τα lockdown που προκάλεσαν και τις αντιδράσεις από πολίτες και διάφορες επαγγελματικές ομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό κυκλοφόρησε από ορισμένους κύκλους το όνομα του απερχόμενου Προέδρου της Βουλής και βουλευτή των νέων δυνάμεων του ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου, ο οποίος αποχωρεί από τη Βουλή και είχε τύχει της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων, πλην του ΕΛΑΜ για εκλογή στην Προεδρία της Βουλής μετά την παραίτηση Συλλούρη. Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν το ιδανικό για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ωστόσο δεν είναι και το πιο εύκολο να γίνει πράξη.

Απ’ εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρη η γραμμή που θέλει να κινηθεί το κυβερνητικό στρατόπεδο, θέλοντας να χτίσει γέφυρες. Ο βαθμός στον οποίο θα το πετύχει θα εξαρτηθεί και από το βαθμό ανταπόκρισης των υπόλοιπων κομμάτων. Ο Πρόεδρος έριξε το γάντι από την νύκτα των εκλογών, δηλώνοντας ότι θα ξεκινήσει κύκλο επαφών με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Κυβέρνηση και Πινδάρου θέλουν να κινηθούν σε μία γραμμή που θα τους επιτρέπει τη δημιουργία συνεργασιών εντός Βουλής ενόψει των κρίσιμων κυβερνητικών νομοσχεδίων που θα πάνε στη Βουλή όπως το θέμα της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Υπηρεσίας, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ο βαθμός ανταπόκρισης στο κάλεσμα της Κυβέρνησης για ευρύτερη συνεργασία σε επίπεδο διακυβέρνησης δεν βγάζει έξω από το κάδρο το θέμα Προεδρίας Βουλής, καθώς η διάθεση υπέρβασης από πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της συναίνεσης θα είναι ένα δείγμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η υποψηφιότητα Αννίτας Δημητριου, έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να μπορέσει να συγκεντρώσει ευρύτερη στήριξη, στο πλαίσιο της γενικότερης συνεννόησης και συνεργασίας που επιδιώκει η Κυβέρνηση. 

Χρονικά, οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν σε δύο με τρεις βδομάδες, με αφετηρία το διορισμό του Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας. Το εύρος του ανασχηματισμού επίσης θα εξαρτηθεί από το γενικότερο πλαίσιο των συνεργασιών που θα γίνουν. Σίγουρα όμως υπάρχουν κάποιοι υπουργοί που θεωρείται δεδομένο ότι συνεχίζουν, όπως η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανδίου και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Θέμα δεν τίθεται ούτε για τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Απομακρυσμένο θεωρείται το ενδεχόμενο αλλαγής του Νίκου Νουρή στο υπουργείο Εσωτερικών και της Νατάσας Πηλείδου στο υπουργείο Ενέργειας, ενώ πολύ δύσκολα θα υπάρξει αλλαγή στο υπουργείο Άμυνας με τον Χαράλαμπο Πετρίδη και στο υπουργείο Συγκοινωνιών με τον Γιάννη Καρούσο.

Απομένουν οι υπουργοί Γεωργίας Κώστας Καδής, ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου και η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, καθώς επίσης ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.

Πέραν όμως της δεδομένης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αποχώρησης του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος δεν έχει ακόμα καταλήξει στον τελικό κατάλογο των αλλαγών που προτίθεται να κάνει. Μη αποκλειομένων ακόμα και εκπλήξεων στον τελικό ανασχηματισμό. 

«Ούτε συζήτηση» από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ

Το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού με εμβολιασμό ατόμων από το όλο πολιτικό φάσμα εκ των πραγμάτων δεν θα περιλαμβάνει το ΑΚΕΛ το οποίο έσπευσε ήδη να ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται θέμα συμμετοχής του σε έναν κυβερνητικό σχηματισμό υπό το Νίκο Αναστασιάδη. Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ο οποίος ήταν χθες φιλοξενούμενος στη μεσημβρινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 ανέφερε ότι η δημιουργία μιας οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προυποθέτει και την ύπαρξη κοινών προτεραιοτήτων σε μια πληθώρα ζητημάτων, πράγμα που δεν υφίσταται. Στο πλαίσιο αυτό, ο γγ του ΑΚΕΛ φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δούμε συμμετοχή στελεχών του κόμματος της Αριστεράς σε μια οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Νίκο Αναστασιάδη. 

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια οικουμενική κυβέρνηση προσώπων από τις Νέες Δυνάμεις, τα οποία συνεργάστηκαν με το ΑΚΕΛ, και ειδικότερα τις φήμες περί πρότασης στον Αδάμο Αδάμου να αναλάβει το υπουργείο Υγείας, ο Άντρος Κυπριανού απάντησε ότι δεν γνωρίζει, σημειώνοντας εντούτοις ότι «αν κάποιος που συμπορεύτηκε για δεκαετίες με το ΑΚΕΛ αποφασίσει τώρα να συμπορευτεί με τον κ. Ανασταιάδη, θα κριθεί από τον λαό».

«Το ΑΚΕΛ δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση Αναστασιάδη», επανέλαβε καταληκτικά ο Άντρος Κυπριανού.

Το ενδεχόμενο συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχηματισμό υπό τον Νίκο Αναστασιάδη απορρίπτει και το ΔΗΚΟ. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το ενδεχόμενο δεν τίθεται καν προς συζήτηση, ακόμα και εάν γίνει και οποιαδήποτε κίνηση από το κυβερνητικό στρατόπεδο. 

Ημικρατικοί και ΕΔΥ στο κάδρο

Το ερώτημα γύρω από την κίνηση συγκρότησης μίας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, είναι το ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτήν και υπό ποιες προϋποθέσεις. Από την εξίσωση αυτή ασφαλώς βγαίνει το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, που εκ των πραγμάτων δεν θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα. Στην περίπτωση της Δημοκρατικής Παράταξης θα μπορούσε να υπάρξει πρόσφορο έδαφος στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας με συμμετοχή στην Κυβέρνηση κατά το παρελθόν ατόμων προσκείμενα στους κόλπους της. Όσον αφορά την ΕΔΕΚ, είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα. Σε σχέση με το ΕΛΑΜ σίγουρα δεν θα τίθεται θέμα συμμετοχής του στην Κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται όμως κίνηση και προς στελέχη της Αλληλεγγύης η οποία δεν εξασφάλισε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στις τελευταίες εκλογές. Αυτό το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το γεγονός ότι από τον Ιούλιο θα έχουμε και νέα ΔΣ Ημικρατικών Οργανισμών αλλά και νέου Συμβουλίου Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ). Οι νέοι διορισμοί θα εντάσσονται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των αλλαγών που θέλει να κάνει η Κυβέρνηση.