Εισηγήσεις για το πως μπορεί να κτιστεί καλύτερα ένας διάλογος προς όφελος των δύο κοινοτήτων ζήτησε χθες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από τους επικεφαλής των Τεχνικών Επιτροπών τους οποίους συνάντησε σε κοινή σύσκεψη με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Μενέλαο Μενελάου. Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πως οι εισηγήσεις θα πρέπει να στοχεύουν τόσο στη δημιουργία θετικού κλίματος αλλά βασικό τους ζητούμενο θα είναι να συμβάλουν στην επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο της λύση του Κυπριακού. Ξεκαθάρισε παράλληλα πως σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να μετατραπούν οι Τεχνικές Επιτροπές σε όργανα δημιουργίας συνθηκών «καλής γειτονίας».
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, έγινε μια ανασκόπηση των εργασιών των Τεχνικών Επιτροπών, και δόθηκε η ευκαιρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για το έργο που επιτελείται. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αναγνώρισε το έργο που επιτελείται και την προσφορά των μελών των επιτροπών. Παράλληλα τους ενεθάρρυνε για περαιτέρω πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της προσπάθειας αναζωογόνησης της προοπτικής για λύση του Κυπριακού.
Στη διάρκεια της συζήτησης καταγράφηκε από πλευράς των επικεφαλής των επιτροπών διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην διεκπεραίωση της δουλειάς τους. Προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αντίδραση των κρατικών φορέων. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε από τους επικεφαλής των επιτροπών, όταν είναι σημαντικά ζητήματα – όπως για παράδειγμα θέματα υγείας – και εντοπίζονται καθυστερήσεις ή προβλήματα τότε να επικοινωνούν με τον διαπραγματευτή και αυτός με τον ίδιο για να αντιμετωπίζονται άμεσα τα όποια ζητήματα προκύπτουν.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Μενέλαος Μενελάου, χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική την συνάντηση και την συζήτηση, λέγοντας πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε την δυνατότητα να ενημερωθεί από πρώτο χέρι από τους επικεφαλής κάθε Τεχνικής Επιτροπής για τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, αλλά και προβλήματα που αντιμετωπίζουν και χρειάζεται παρέμβαση για να «προχωρήσουν τα πράγματα».
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eτοιμάζονται για εγκαίνια στην Τύμπου με παρουσία Ερντογάν
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια νέα δράση ή νέο μέτρο που θα μπορούσε να ενισχύσει κάποια κινητικότητα στο Κυπριακό, ο Μενέλαος Μενελάου είπε ότι υπάρχουν δράσεις που βρίσκονται σε εφαρμογή, όπως η συνεχιζόμενη προσπάθεια αναστήλωσης πολιτιστικών μνημείων σε όλη την Κύπρο από την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή. Στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία, συνέχισε, υπάρχουν επίσης δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από την περίοδο της πανδημίας και μετά, ενώ σημαντικές χαρακτήρισε και τις ενέργειες στο πλαίσιο της Επιτροπής για θέματα Παιδείας, όπου η προσπάθεια – είπε – είναι να ξεπεραστούν προβλήματα, εμπόδια που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα.
Ερωτηθείς για το θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης, ο κ. Μενελάου υπενθύμισε ότι υπάρχει Τεχνική Επιτροπή που ασχολείται με το θέμα, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται συζήτηση για θέματα που αντιμετωπίζονται στα υφιστάμενα σημεία διέλευσης. «Μπορεί να γίνει συζήτηση και για το ενδεχόμενο διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης. Είναι ένα θέμα που μπορούμε να εξετάσουμε στο συνολικό πλαίσιο που έχω περιγράψει, δηλαδή βημάτων που είναι υποβοηθητικά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός γενικότερα καλύτερου κλίματος, υποβοηθητικού για την προσπάθεια αναζωογόνησης της προοπτικής για συνολική λύση».
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον «Φ» ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να ανοίξει ένα ακόμα οδόφραγμα στη Λευκωσία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δήλωσε έτοιμη να συζητήσει και εάν υπάρξει συμφωνία να προχωρήσει το άνοιγμα του συγκεκριμένου οδοφράγματος. Ωστόσο υπενθύμισε πως υπάρχουν και τα αιτήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς όπως είναι τα Κόκκινα και ο δρόμος Αθηαίνου-Πυρόι.
Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον των ΗΕ κι αν συνεχίζεται, ο κ. Μενελάου είπε ότι τα ΗΕ θα συνεχίσουν αυτό που έχουν ήδη ξεκινήσει και πρόσθεσε: «Αυτό θα συνεχισθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΕ και της δέσμευσής τους να συνεχίσουν να βοηθούν ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να φτάσουμε στο ζητούμενο που είναι η αναζωογόνηση της διαδικασίας των συνομιλιών και η προοπτική συνολικής λύσης».